Det er noe helt spesielt med godt, hjemmebakt grovbrød. Det tar litt tid, men mesteparten av tiden er ventetid og da kan du jo gjøre helt andre ting. Når det kommer til stykket dreier det seg kanskje mest om planlegging? Til tre saftige og gode grovbrød trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Trinn 1

75 g solsikkekjerner
75 g gresskarkjerner
50 g linfrø
50 g sesamfrø
50 g hirsefrø
5 dl vann kokende

Trinn 2

7 dl vann (ca.)romtemperert
200 g rug, sammalt
200 g rug, finmalt
950 g hvetemel
25 g fersk gjær (eller en pose tørrgjær)
1 ts havsalt
1 ts honning
frø

SLIK GJØR DU

Femkornbrød

Bland alle ingrediensene i trinn 1 i bakebollen, dekk med plast eller lokk og la stå i romtemperatur i minst 2 timer eller gjerne over natten. En slik bløtlegging gjør kornene seige, slik at de binder seg bedre i deigen. (Har du ikke alle kornsortene i oppskriften så kan du droppe noen, og heller øke mengden av de andre sortene tilsvarende.)

Tilsett deretter de øvrige ingrediensene, men hold igjen på litt av vannet. Kjør deigen i kjøkkenmaskin på lav styrke, til du får en jevn deig. Spe på med vann, til deigen får passe konsistens. Jeg pleier å kjøre deigen i kjøkkenmaskinen i minst 10 minutter, slik at den blir elastisk og fin. Dekk til deigen med plast eller lokk og sett den til heving til omtrent dobbel størrelse. Det tar 1-1,5 timer.

Ha deigen på bakebordet, elt den godt og form tre brød som du legger i smurte brødformer. Pensle gjerne brødene med litt vann og rull dem i en blanding av kornsortene du har i brødet. La brødene etterheve ca 45 minutter eller til de har hevet til omtrent dobbel størrelse.

Stek brødene ved 220 grader i 30-40 minutter, til brødene er gjennomstekt og har fått en fin og brun stekeskorpe. Stekeskorpen blir sprøere dersom du helle 1/2 dl kaldt vann eller et par isbiter i bunnen av stekovnen idet du setter inn brødene. Du vet at brødet er gjennomstekt når det avgir en “dump” lyd når du banker lett på undersiden. Ta brødene ut av formene og la de avkjøles på rist.

femkornbrød

Så gjelder det å smøre seg inn med tålmodighet, til brødet er passe avkjølt slik at det fint kan skjæres i – og du kan nyte en herlig blings med kjempegodt og mettende godt brød – som også har god holdbarhet.

Brødene beregnes å være halvgrove etter Brødskalaen, og kan gjerne fryses ned.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei!

  Fristende oppskrift, som alltid her!

  Men jeg har bakt brød i 25 år, og siste året har jeg gjort en enkel oppdagelse. Man trenger ikke forheve. Hvis man elter deigen skikkelig første gangen, 5-10 min, og med maskin, så kan man kna ut brødene, eller legge deigen rett i formene, og så bare la dem heve en gang. Jeg er ikke i stand til å smake forskjellen.

  -Lars

 2. Kommer definitivt til å prøve ut brødoppskriften, men blikket mitt festet seg også på den lekre tekanna. Merke?

  1. Det er en kjempefin og praktisk tekanne (rommer ca 2 tekopper), som er med meg når jeg sitter og skriver på hjemmedagene mine. Den er av merket «Forlife» og ble kjøpt på Backe i Grensen (Oslo).

  1. Det er kanskje ikke så ulikt. Det er jo ikke så ofte en ser hirse benyttet? Uansett tror jeg dette er litt grovere enn brødet ditt. 🙂

 3. Hei Trine, hvor har det blitt av muligheten for å gjøre om oppskriftene dine til pdf filer, slik at de er lettere å skrive ut???

 4. Hei
  Denne oppskriften skal jeg prøve. Vil det utgjøre stor forskjell om jeg bytter ut honning med maltekstrakt??

 5. hei!

  har akkurat begynt å lage mine egne brød, med vekslende suksess.. jeg har ikke brødbakemaskin hvordan vil du anbefale at jeg griper deigen an?

 6. Hei. Jeg lurte på om du noen gang har forsøkt å steke brødene halvferdig, fryse de ned og så steker de ferdig når du tar de opp av fryseren? Har du evt noen tips?
  Er jo så godt med varmt hjemmelaget brød:)

 7. Hei! Så utrolig kjekk blogg! Har laget mye av dine retter, og alt blir suksess 🙂 Men jeg bare lurte på; skal brødrene stekes nederst i ovnen?

 8. Veldig godt brød! Men, jeg sliter med at brødet blir smulete. Skivene henger ikke sammen. Vet du hva det kan komme av? Gjelder flere oppskrifter.

 9. Utrolig godt brød! Jeg har prøvd flere av dine brødoppskrifter, tror denne er favoritten så langt 🙂

 10. Hei Trine!
  Elsker bloggen din og oppskriftene, og hadde satt stor pris på svar her:
  Hvordan vil dette brødet fungere hvis jeg bytter ut hvetemel med finmalt speltmel? Bør jeg da tilpasse andre deler av oppskriften?

 11. Hilsen fra en som ikke kan bake:
  Jeg hadde ikke sammalt rug så det byttet jeg ut med 150 gr. sammalt hvete (det var det jeg hadde) og 50 gram finhakkede nøtter (mix av hasselnøtt og valnøtt).

  Jeg har bakt din oppskrift på valnøttbrød som vi liker veldig godt; det er min favoritt av brød så langt, og det er et styr å få den i gryta ja…. Vi har prøvd forskjellige oppskrifter på nett og i bøker men så havnet vi på dette femkornbrødet; det er saftig, godt og holder seg ferskt i to lag med kjøkkenhåndkler i et par dager. Skjære av «skorpen» og la den ligge inntil kuttflaten og så har man ferskt brød i et par dager om det varer så lenge…
  Og du… for tre måneder siden kunne jeg ikke ut og inn på gjærbakst. Det valnøttbrødet ditt skapte klissete problemer og ga meg en giv av en mestringsoppgave; Lørenskog vs Rælingen! Det var akkurat så plundrete at en nybegynner kan lykkes. Jeg sier «even». Takk fru Lørenskog. Gu’ så godt brød! Hilsen en Ræling i Kristiansandhet.

 12. For første gang i mitt liv synes jeg at jeg fikk til å bake perfekte brød når jeg prøvde denne oppskrifta! Er nemlig ikke så erfaren brødbaker. To ganger på rad ble brødene veldig fine! God og smidig deig som var lett å jobbe med. Men i dag skar det seg. Mener jeg gjorde helt det samme som sist (riktignok med tørrgjær), men så endte jeg opp med en super klissete deig som var helt umulig å forme. Måtte bare skrape sammen det jeg klarte å hive det i formene. Lurer på hva som har gått galt når dette skjedde i dag. Er det balansen av væske som er det avgjørende her? Om man bruker alt som står oppgitt i oppskrifta eller ikke?

  Hilsen ei som bruker matbloggen flittig! Veldig flott blogg! Jeg har lært og lærer stadig masse! Du inspirerer:-)

 13. Hei 🙂 har du noen oppskrifter for brød i brødbakemaskin? Evt noen av de ande som du tenker vik kunne egne seg.. Takk 🙂

 14. Jeg lurer på hvordan man unngår at brødet blir veldig stekt på toppen. Mine blir alltid litt for brent når de er ferdigstekt. Kan jeg sette ned temperaturen? Mine blir liksom ikke helt som det på bildet. Takk for flittig brukt oppskrift forresten.

 15. Hei Trine,
  kan jeg her male/knuse kornene med stavmikser el.l for å kunne servere brødet til barn som ikke liker hele frø? Kan jeg likevel bløtlegge frøene i kokende vann over natten?
  Har du prøvd å øke mengden sammalt mel og redusere hvetemel, for en litt grovere utgave?
  Charlotte

  1. Ja til begge deler. Du kan alltid øke mengden med grovt mel, men vær obs på at de da vil heve litt mindre når det blir mindre hvetemel, samt at det kan ha påvirkning på hvor mye væske du trenger i deigen. Her er det bare å prøve seg frem!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste