En favoritt hjemme hos oss for tiden er rykende fersk gjærbakst i ulike varianter. Siden epletrærne i hagen bugner av fine røde epler fylles gjerne også gjærbaksten med disse godsakene - og resultatet blir smakfulle eplesnurrer. Hemmeligheten bak luftig og smakfull gjærdeig er å elte deigen lenge, elte inn smøret i terninger – og ikke minst å la deigen få heve lenge. Prøv det du også, med eller uten høstens deilige epler! 

Ingredienser

GJÆRDEIG

650 g hvetemel
3 1/2 dl melk , gjerne kald
15 g gjær , gjerne rød type
100 g sukker
1/2 ts malt kardemomme
1/4 ts salt
1 egg
100 g smør , i terninger

FYLL

100 g smør
75 g sukker
1 ss kanel
2 epler , i små terninger
1/2 sitron , saften

PENSLING OG DEKOR

1 egg , til pensling
perlesukker (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav til middels hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt. Dersom deigen er veldig klissete kan du tilsette litt mer mel. Elt deigen i 10 minutter etter at mel og melk er tilsatt.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. ytterligere 10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med. Ønsker du å lage en større porsjon med gjærdeig kan du benytte denne oppskriften istedet (og øke ingredienser til fyllet med ca. 50%).

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme. Mens deigen hever rører du sammen smør, sukker og kanel. Rett før du skal bake ut deigen skreller du eplene, stikker ut kjernehuset og skjærer dem opp i jevnstore, små terninger. Drypp sitronsaften over eplene.

Ha den ferdighevede gjærdeigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 75 x 35 cm. Bre smørkremen jevnt utover leiven og fordel eplebitene over. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen til en jevn, fast pølse. Skjær pølsen opp i ca. 18 jevnstore emner, 3-4 cm brede.

Legg eplesnurrene på et bakepapirkledd bakebrett (eller bruk bakebrett med slippbelegg), og la dem etterheve under et klede i ca. 30 minutter. Pensle eplesnurrene med sammenvispet egg og strø eventuelt over litt perlesukker. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i ca. 14 minutter, til eplesnurrene er gylne og gjennomstekte.

Nytes gjerne lunkne, sammen med en kopp god kaffe eller et glass melk.

GOD BAKST!


Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste