Mannen min er stort sett fornøyd med det som kommer på middagsbordet hjemme hos oss, men smiler ekstra bredt når han får servert en saftig og god biff. Her er festvarianten med ekstra mye tilbehør, men det blir nok like stor feststemning rundt bordet selv om du dropper noe av tilbehøret.

Ingredienser

ENTRECÔTE

700 g entrecôte av storfe , i 4 jevnstore biffer
nøytral olje
1 ss smør
salt og pepper

BALSAMICOSAUS

1 sjalottløk , finhakket
1 ss smør
1 ts tomatpuré
1 dl redusert oksekraft
1 1/2 dl vann
1 dl rødvin
3-4 ss god balsamicoeddik
1-2 ss soyasaus
1 laurbærblad
1 kvast timian , grovt hakket
sukker (smak til)
pepper

RØSTIPOTETER

600 g poteter , grovt revet
1-2 sjalottløk , finhakket
2 ss smør , smeltet
salt og pepper

TILBEHØR

8 småløk
grovt havsalt
16 miniasparges
4 skiver bacon
12 cherrytomater

SLIK GJØR DU

Entrecote med røstipoteter og balsamicosaus

Skrell potetene og riv dem på et rivjern eller bruk en food-prosessor med rivjernsfunksjon. Legg de revne potetene i et rent kjøkkenhåndkle og vri ut mest mulig av væsken. Bland deretter potetmassen med finhakket sjalottløk, smeltet smør, salt og pepper. Hell potetmassen i en middels varm stekepanne (med smør eller nøytral olje) og trykk den flatt utover slik at hele pannen dekkes. Alternativt kan du lage «pletter», som jeg har gjort her. Stekes på middels varme i 10-15 minutter på hver side, til røstien har en fin og gyllen farge, og er gjennomstekt inni. Har du fylt hele stekepannen kan du vende den over på en tallerken for så å «skli» den over i pannen igjen.

Entrecote med røstipoteter og balsamicosaus

Fres sjalottløken i 1 ss smør, til løken er blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter, og ha deretter i rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft (eventuelt utblandet fond), vann og krydder. Kok opp og la sausen koke inn til ca. halvparten. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer vann, soyasaus, balsamicoeddik eller sukker hvis du synes det trengs. Rett før servering siler du sausen og rører inn 1 ss smør og smaker til med nykvernet sort pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Hvis du likevel synes at sausen er litt tynn kan du tilsette litt maisenna. Sausen kan gjerne tilberedes i god tid før den skal serveres.

Finn frem en liten ildfast form og fyll den med  2-3 cm grovt havsalt. Stikk småløken oppi (behold ”skallet” på). Stekes ved 125 grader til løken er mør, etter 25-30 minutter. Legg tomatene i et annet ildfast fat. Ringle over litt olivenolje og strø over litt maldonsalt, og bak dem sammen med løken til de er møre og fine.

Skjær 2-3 cm av stilkenden av aspargesen, eller brekk den av der den knekker naturlig. Skrell om nødvendig den nederste delen av stilken med en potetskreller eller lignende. Kok opp vann tilsatt salt og litt sukker, og la aspargesen trekke i ca. 2 minutter (avhengig av tykkelsen), til de er nesten møre. Stopp kokeprosessen ved å ha aspargesen i rikelig med kaldt vann, og la dem renne helt av. Rull ca. 4 miniasparges i en skive bacon. Stekes med skjøten ned ved middels varme til baconet har fått en fin stekeskorpe.

La kjøttet hvile i romtemperatur i ca. en time før du skal steke det. Krydre kjøttet med salt og nykvernet sort pepper rett før du skal steke det. Stek kjøttet i en nøytral olje i varm stekepanne, i 2-3 minutter på hver side, til kjøttsaften så vidt pipler frem. La kjøttet hvile utildekket i 10 minutter før servering.

Server biffen sammen med røstien, løken, de baconsvøpte aspargesene og tomatene, og drypp over litt av sausen til slutt. Nytes umiddelbart, og gjerne sammen med en god rødvin.

Entrecote med røstipoteter og balsamicosaus

TIPS

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine,

    Når du i sausen skriver 1dl redusert oksekraft, kan man da f eks bruke 1dl Jacobs oksekraft, ufortynnet, eller vil det bli for kraftig?

  2. Jeg har et nettbrett, som ikke funker på ukesmenyen. Jeg får bare opp 3 retter.
    Er maskinen min blitt for gammel eller har du noen tips? Jeg følger ukesmenyen ganske slavisk og den er perfekt . SUper

  3. Hei Trine,

    Kunne fu være så snill og lage en video av oppskriftene dine. Jeg bruker bloggen din flittig og lærer også best ved og se video. Det hadde vært til stor hjelp. Familen min elsker det jeg serverer når fet kommer fra ‘Trine’. Takk på forhånd.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste