Crème brûlée er en favoritt her i huset, som gjerne varieres med ulike smakstilsetninger, som for eksempel espresso. Crème brûlée er ypperlig å servere enten det er en uformell familiemiddag eller et større selskap. Desserten kan gjerne lages en dag eller to før den skal serveres, men må karamelliseres rett før den skal nytes. Du vil garantert imponere med en myk og velsmakende pudding med smak av espresso under det sprø sukkerlokket!

Ingredienser

3 dl kremfløte
1 dl helmelk
1 dl espresso eller sterk kaffe
6 eggeplommer
3-4 ss sukker
demerarasukker (brunt sukker) til karamellisering
jordbær eller andre bær (kan sløyfes)
5-6 porsjonsformer (9-11 cm i diameter)

SLIK GJØR DU

Desserten stekes i vannbad på midterste rille i stekeovnen. Sett ovnen på 150 grader (over- og undervarme) og fyll så mye vann i langpannen at det står omtrent like høyt oppe i pannen som brûlèeblandingen vil stå i formene.

Lag espresso, og ha den i en tykkbunnet kjele sammen med melk og fløte, og varm forsiktig opp mot kokepunktet (skal ikke koke). Avkjøl fløteblandingen noen minutter.

Skill eggene. Visp eggeplommer og sukker lett sammen i en stor bolle. Hell fløteblandingen oppi eggeblandingen (i en tynn stråle) mens du hele tiden rører med en visp. Det er viktig at fløteblandingen ikke er for varm for da kan eggene koagulere. Hell blandingen tilbake i kjelen.

Varm opp igjen mens du hele tiden rører med en slikkepott for å forhindre at eggeplommene stivner i bunnen av kjelen. Blandingen skal ikke koke. Når blandingen tykner (ca. 85 grader) skal den siles over i en bolle. Hell så blandingen opp i ildfaste former og fyll dem med maksimalt 3 cm røre.

Sett formene forsiktig i ovnen i vannbadet. Vannet skal være så varmt at det ryker av det. La crème brûléen stå i vannbadet i 25-35 minutter. Det er viktig at massen ikke begynner å heve seg, for da er det for varmt. Etter ca. 25 minutter rugger du forsiktig på en av formene for å sjekke om blandingen har stivnet. Den skal disse litt i midten, da er den ferdig. Sett crème brûléen til avkjøling, og deretter i kjøleskapet i minst to timer.

Rett før servering drysser du et jevnt lag med demerarasukker over og karamelliserer sukkeret. Dette kan gjøres på flere måter. Bruk gjerne en brenner, hvis du har. Har du ikke brenner kan benytte grillelementet i stekeovnen. Sett inn formene så høyt som mulig i ovnen – og pass på at grillelementene er ordentlig varme før du begynner. Etter kort tid er sukkeret karamellisert og crème brûléen er klar for servering. Server gjerne sammen med en kopp god kaffe – og med friske jordbær som tilbehør.

Creme brulee med espresso

TIPS

  • Eggehvitene du får til overs kan benyttes til for eksempel minipavlova, marengs eller bringebærmarshmallows. Eggehvitene kan oppbevares i tett boks i kjøleskapet i inntil to uker, eller i fryseboksen.
  • Dersom du ønsker en mer tradisjonell creme brulee kan du erstatte espresso/kaffe med helmelk.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste