Whoopie pies er nok en kakesort fra USA som feier innover landet. Whoopies kan karakteriseres som en mellomting mellom myke kjeks og kake, med et søtt fyll. De settes sammen to og to, og kan både i smak og utseende minne om lubne oreokjeks, og har derfor også fått kallenavnet BFO (eller Big Fat Oreos).
Whoopie pies kan lages i utallige varianter, og med ulike typer fyll inni. Ote benyttes marshmallowfluff som hovedingrediens i fyllet, men siden jeg forsøker å styre unna ingredienser med kunstige tilsetningsstoffer når jeg først skal lage mat fra bunnen av, valgte jeg å fylle dem med en hvit sjokoladekrem. Det ble kjempegodt! Prøv gjerne du også, finn frem:

Ingredienser

1 egg stort
150 g sukker
125 g yoghurt naturell
1/4 dl melk (gjerne H-melk)
2 ts vaniljeekstrakt
100 g mørk kokesjokolade , hakket
75 g smør
275 g hvetemel
2 ss kakao
1/2 ts natron
1/2 ts bakepulver
250 g melis (ca.)
200 g smør
200 g hvit sjokolade , smeltet
1 ts vaniljeekstrakt

SLIK GJØR DU

Visp egg og sukker med kjøkkenmaskin, til det blir lyst og luftig. Tilsett yoghurt, melk og vaniljeekstrakt, og rør godt sammen. Har du ikke vaniljeekstrakt kan du benytte 1 ts vaniljesukker istedet.

Ha sjokoladen og smøret i en bolle som tåler varme. Sett denne oppå en litt mindre kasserolle med kokende vann. Det er viktig at bunnen på bollen ikke er i kontakt med vannet og at vannet ikke er for varmt, for da kan sjokoladen korne seg. La sjokoladen og smøret smelte på lav varme og rør sammen, til det blir en glatt masse.

Sikt resten av de tørre ingrediensene i en bolle og ha ca halvparten i røren, og rør dette godt inn, før du tilsetter den resterende halvparten og rører godt sammen. Sett røren i kjøleskapet i ca 30 minutter slik at røren blir fastere og enklere å forme.

Del opp deigen i 24 eller flere biter og form “kuler” av omtrent samme størrelse. Whoopie pies skal tradisjonelt være ganske store (7,5 cm i diameter ferdigstekt), men siden dette er ganske heavy saker foretrekker jeg at de er litt mindre (men ikke for små, for da kan de blit tørre). Legg kulene på to bakepapirkledte stekebrett, med god avstand mellom hver. Stek kakene midt i ovnen ved 175 grader (over- og undervarme) i 13-15 minutter, til kakene er ferdig stekt.

La kakene avkjøle et par minutter på stekebrettet, før du lar de avkjøle videre på rist.

Når småkakene er avkjølt kan du lage fyllet. Smelt hvit sjokolade forsiktig i vannbad. Kjør melis og smør i en kjøkkenmaskin, til det blir kremete. Tilsett den smeltede sjokoladen og rør godt sammen. Tilsett til slutt vaniljeekstrakten og kjør i kjøkkenmaskinen til fyllet er kremete. Juster eventuelt med mer melis, om nødvendig. Ha sjokoladekremen i sprøytepose og sprøyt på halvparten av kakene, og legg den andre halvparten oppå.

Whoopie pies smaker best nylaget, men kan oppbevares i tett boks i kjøleskapet et par dager. Kakene kan fryses, fortrinnsvis uten fyll.

Enjoy!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Vaniljeekstrakt får du kjøpt i velassorterte helsekostforretninger og på forretninger som feks Cacas.

      Vaniljeekstrakt kan eventuelt erstattes med vaniljestang eller vaniljesukker. Bruk da helst ekte vaniljesukker.

  1. Nam, dissa e so gode! Har laga dei en gong før og dei falt i smak hos både små og store inkl.underteikna 😉 Skal lage dei til konfirmasjon til neste helg.

  2. Disse var nyyydelige, men jeg fikk omtrent dobbelt så mye krem som jeg trengte, selv når jeg fylte kakene uanstendig mye. Kanskje jeg pisket kremen for lenge?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste