Jeg kan i dag friste med en deilig festkake, eller dessertkake om du vil. Den består av en smakfull og saftig browniebunn som er fylt med en deilig bringebærmousse toppet med sjokoladeganache og friske bringebær. En fest for både øyet og ganen!

Browniebunnen røres raskt sammen for hånd. Pass på at browniebunnen er helt avkjølt før du fyller den med bringebærmousse. Les gjerne gjennom hele oppskriften før du setter i gang.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

BROWNIE

150 g smør
150 g mørk kokesjokolade
175 g sukker
2 egg (store)
75 g hvetemel
1 ts bakepulver
springform 20 cm i diameter

BRINGEBÆRMOUSSE

5 gelatinplater
300 g bringebær , gjerne frosne
75 g sukker
1 vaniljestang
4 dl kremfløte

SJOKOLADEGANACHE & DEKOR

100 g mørk kokesjokolade
0,75 dl kremfløte
100 g bringebær , friske

SLIK GJØR DU

Brownie med bringebærmousse

BROWNIEBUNN

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Smør og strø en springform som er 20 cm i diameter.

Smelt smøret over svak varme. Trekk kjelen av platen og tilsett sjokoladen i små biter. La sjokoladen smelte, tilsett deretter sukkeret, og rør godt sammen. Knekk oppi ett egg av gangen, og rør godt mellom hvert egg. Sikt i bakepulver og hvetemel, og vend det hele forsiktig inn i sjokoladeblandingen med en slikkepott. Hell røren i springformen og stek kaken på midterste rille i ca. 20 minutter, til den er nesten gjennomstekt. Følg med mot slutten av steketiden og sjekk med en fyrstikk, det skal henge igjen litt røre på pinnen slik at bunnen blir saftig og god. Avkjøl kaken på rist, og la den deretter hvile (tildekket) i kjøleskapet (fortsatt i formen) til den er kald (minst 2 timer, men gjerne over natten).

BRINGEBÆRMOUSSE

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 10 minutter. Ha bringebær, sukker og frøene fra en vaniljestang (+ stangen) i en kjele og gi det et forsiktig oppkok. La det stå å trekke i noen minutter, og knus bærene med en sleiv eller lignende. Ta kjelen av platen, klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i bringebærene. Fjern vaniljestangen og hell bringebærblandingen i en bolle, og la den avkjøles noen minutter. Visp kremfløten til en myk krem. Ta ca. 3 ss krem og rør inn i bringebærblandingen. Den skal nå være ganske temperert (ikke varm). Hell deretter bringebærblandingen oppi fløtekremen og vend det hele sammen med en slikkepott til alt er godt blandet. Ikke rør mer enn nødvendig, slik at du beholder mest mulig luft i kremen.

Ta browniebunnen ut av kjøleskapet og løsne den langs kanten av springformen. Fjern kakebunnen og sett kaken på et kakefat. Vask kanten på springformen og sett den tilbake rundt kakebunnen (men ikke bunnen). Fordel bringebærkremen over kakebunnen og bre kremen jevnt utover. Sett kaken tilbake i kjøleskapet og la den hvile der i minst 3 timer (men gjerne over natten) til bringebærmoussen har «satt seg».

Brownie med bringebærmousse

SJOKOLADEGANACHE

Hakk opp sjokoladen i små, jevnstore biter og ha i en bolle. Varm kremfløten opp mot kokepunktet, og hell den over sjokoladen. La det stå å hvile i ca. 2 minutter, og rør deretter til all sjokoladen er oppløst. Vær tålmodig, det kan ta litt tid. Nå er kunsten å avkjøle ganachen akkurat passe, før du fordeler den oppå den avkjølte bringebærmousseen. Dersom den blir for tyntflytende vil mesteparten renne av og legge seg på kakefatet, og dersom du venter for lenge vil den stivne og ikke renne ned langs kanten (ganachen på bildet sto dessverre et par minutter for lenge og ble bittelitt for tyktflytende).

Pass på at bringebærmousseen er stiv og kald. Fjern springformen, og fordel den avkjølte sjokoladeganachen oppå kaken, og la det renne ned litt her og der. Fordel friske bringebær over. Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til den skal serveres. La den gjerne stå i romtemperatur en halvtimes tid før servering.

Serveres og nytes sammen med en kopp god kaffe, eller som dessert.

Brownie med bringebærmousse

TIPS

 • Kaken gir 6-8 kakestykker, avhengig av hvor store stykker du foretrekker.
 • Kaken kan gjerne lages dagen før den skal serveres, men det kan da være lurt å vente med å ha på friske bringebær til rett før den skal serveres. Kaken kan fryses, men fortrinnsvis uten sjokoladeganache og bringebærdekor. Den kan også fryses helt ferdig, men bringebærene på toppen vil kunne bli vasne ved opptining.
 • Dersom du synes det er styrete med sjokoladeganachen kan du droppe den, og eventuelt heller ha over litt høvlet/revet mørk kokesjokolade sammen med bringebærene.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Den ser nydelig ut!
  Kan jeg bruke en form som er 22 cm i diameter?
  Bør jeg evt. kutte ned på steketiden?

  1. Ja, det kan du men da blir kaken lavere. Du bør muligens også redusere litt på steketiden.

   1. Hei, skulle gjerne laget denne i en 26 cm form. Hvor mye mer må man legge til i deigen og moussen?

 2. På grunn av laktoseintoleranse i familien kunne jeg ikke bruke Bremykt men brukte 30%rapsolje og 70%laktosefri meierismør. Men da jeg rørte i eggene så skilte deigen seg. Var det pga oljen (den var varmet opp sammen med smøret) eller at blandingen var for varm mot de kalde eggene?

  1. Jeg kjenner dessverre ikke til disse produktene og vet ikke hvordan de reagerer når de blandes sammen. Du burde kanskje heller ha brukt kun laktosefri meierismør (for jeg regner med at det ikke er et laktosefritt produkt, men at du selv har blandet sammen rapsolje og laktosefritt smør)? Dersom du følger fremgangsmåten og rekkefølgen skal blandingen være ganske avkjølt når du har i eggene, så jeg tror ikke at det er det som er årsaken.

  1. Ja, det skal være korrekt. Den synker kanskje litt sammen etter avkjøling? Dersom du synes den er for høy og du tror det blir knapt med plass til moussen kan du gjøre følgende: Finn frem en springform som er litt større (22 cm) og plasser brownien (uten bunnen) midt i formen. Fyll på med bringebærmousse og følg oppskriften for øvrig. Kaken blir da litt lavere, men du får en fin effekt ved at browniebunnen først kommer til syne når du skjærer opp kaken. Lykke til!

 3. Dette er den første kaken jeg har laget som ikke kommer fra pulver i en pose. Den ble kjempegod! Takk for oppskriften 🙂

 4. Kremen min ble litt kornete. Skulle nok ventet litt til bærene ble litt mer avkjølt. Men har det noe å si for resultatet av kaken?

 5. Hei! Har tenkt å prøve ut denne, men det står at brownies og bringerbærmousse skal stå over natten. Kan man da la browniesen stå to timer i kjøleskap, også lage bringerbærmousse slik at det står til i morgen :)?

  1. Det går fint. Det viktigste er at browniebunnen blir kald før du har på moussen. Hvis ikke vil moussen smelte. Deretter er det viktig at moussen får stivne, det tar ca. 3 timer. Lykke til!

 6. Har laget denne idag Håper det blir en suksess på 17. Mai i morgen Men jeg silte ut frøene fra bringebærene etter at den var kokt. Lot du frøene være i? Bare lurer på om det gjør noe forskjell

  1. Jeg lar frøene være i, men det er ikke noe i veien for å sile bringebærblandingen før du tilsetter den i kremen. 🙂

 7. Jeg er fan og ble superglad da du publiserte ny kake til 17. mai! Jeg gjorde en bommer med å ikke vente til bringebærblandingen var HELT KALD og kremen skilte seg. Synd! Advarer alle mot å være like utålmodig som meg.. Når det gjelder ganachen på toppen kan jeg ikke fatte at du kun har brukt 100 gram sjokolade på den kaken du har på bildet?! Jeg måtte bruke 200 gram (dobbel pasjon) for å komme i nærheten.. Det at kaken er kald gjør at sjokoladen stivner meget raskt, så vet ikke om det er noe stort poeng å vente to minutter med å røre sammen sjokoladen og fløten.. Litt nedtur, men jeg kommer til å prøve på nytt! Tenker denne kan være god med bare bunnen og bringebærkremen uten gelatin – enklere også 🙂 Takk for gode oppskrifter!

  1. Tålmodighet og timing er viktig i denne oppskriften. Du skal ikke vente til bringebærblandingen er helt kald, for da kan du risikere at gelatinen stivner før du får rørt den inn i kremen. Bringebærblandingen blir gradvis kaldere etter hvert som du vender inn kremen. Jeg brukte kun 100 g sjokolade på kaken på bildet, identisk med den som står i oppskriften. Jeg laget samme ganache i dag til en kake som var 22 cm i diameter og brukte da 125 g sjokolade, som var helt perfekt. Det er selvsagt ikke noe i veien for å bruke mer sjokolade dersom du ønsker det. Dersom du ikke ønsker å lage mousse, men i stedet fylle brownien med bringebærkrem går det fint, men jeg ville uansett ha hatt 1-2 gelatinplater i kremen for å unngå at den flyter utover. 🙂

 8. BTW, jeg fulgte alt til punkt og prikke, den ble akkurat som på bildet ( nå har jeg ikke smakt på den enda;) ) gøy!

 9. Den er den beste kaken jeg noen gang har laget Gutta mine spiste flere stykker og selv svigermor spurte om oppskrift

 10. Ingen fest uten kake. Kaken går hjem hos både den eldre og yngre garde. God, litt mektig, neste gang skal jeg teste med nøtte eller mandelbunn. Valgte å sile bringebærsausen (er litt sart..) økte mengden sukker i moussen til 100g. Moussen og ganachen var fløyelsmyke, nydelig.

 11. Lagde denne i dag for avslutningen på jobben og en etterlengta sommerferie.
  Kaken ble et nydelig skue, særlig siden jeg delte opp i serveringstykker( coronatider)
  Nydelig med det rosa mot det mørke og garnachen ble perfekt
  Viktig å følge med , et minutt fra eller til , gjør mye på utseende på kaken
  Skal definitivt lages flere ganger
  En fantastisk blogg som jeg har vært flittig bruker av i mange år

 12. Hadde denne med på piknik idag (uten ganachen) og mine godt vante døtre falt nesten i staver.. :). Full klaff. Den skal definitivt lages igjen! Takk for lekker kakeoppskrift.

 13. Hei, det står at sjokoladebunn og bringebærmoussen bør gjerne stå over natten. Betyr det at kaken helst bør lages to dager før den skal serveres? Altså en natt for sjokoladebunn for så å legge på mousseen som også bør stå en natt i kjøleskap, eller har jeg forstått det feil? 😉
  Gleder meg til å prøve:)

  1. Neida. Som et minimum bør browniebunnen hvile i minst 2 timer, og bringebærmousseen i minst 3 timer. Totalt sett vil det ta litt tid fra du begynner å bake kaken til den er ferdig, og da kan det være praktisk å vite hvor du evt. kan legge inn et «hvileskjær» over natten. Jeg får alltid mange spørsmål rundt dette, og tenkte jeg skulle være litt «føre var», men for mye informasjon kan også bidra til å skape forvirring. 😉

   Lykke til!

   1. Jeg er så glad for informasjon om retter kan lages dagen før servering og om det kan fryses. Burde vært obligatorisk i alle oppskrifter..
    Jeg er så glad i lage mat i store posjoner og også forberede selskaper i god ti, så god informasjon er gull 🙂

 14. Ett tips til SJOKOLADEGANACHEN er å ha ett egg i lag me. Det har eg lært av min mamma på en annen oppskrift som skal ha sjokolade på toppen. Da blir den silkemyk og bedre å jobbe me når den skal over kaka. Skal bunnen være litt flytende inni?

 15. Kakebunnen ble alt for myk etter jeg hadde på bringebærmousse. Merket det ikke før vi spiste kaken. Hva kan være feil. Men kaken ble god, unntatt den våte myke bunnen.

  1. Så leit å høre at kakebunnen ikke ble som forventet. Det er vanskelig for meg å si hva som har gått galt dersom du har fulgt oppskriften til punkt og prikke. Kan det være at kakebunnen er understekt eller at den ikke hadde stått lenge nok i kjøleskapet før du tilsatte bringebærmoussen?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste