Det er noe spesielt med deilige, myke marshmallows med smak av søte bringebær. Denne oppskriften passer like godt på sommeren, som den er et frisk innslag sammen med for eksempel konfekt med mørk sjokolade i julen. Jeg har fått henvendelse fra flere lesere som ønsker seg oppskrift på hjemmelaget marshmallows, og her er den. Før du setter i gang kan det være lurt å lese grundig gjennom oppskriften.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

400-500 g bringebær (gjerne frosne)
500 g sukker (460 + 40 g)
2 1/2 dl vann
25 g gelatinpulver
1 ts sitronsyre
2 eggehviter
1 klype salt
1/2 dl melis (ca.)
1/2 dl maisenna (ca.)

SLIK GJØR DU

Gi bringebærene et forsiktig oppkok og la dem stå å trekke på lav varme uten lokk i ca. 15 minutter. Ha bringebærene oppi en sil med en bolle under og press bærene gjennom slik at du får en fin puré uten de små steinene. Du skal nå ha ca. 2 1/2 dl bringebærpuré. Ha bringebærpuréen i en stor bolle.

Bringebærmarshmallows

Lag deretter en sirup ved å ha vannet og 460 g sukker i en kjele, og la det koke. La sukkerlaken koke i ca. 10 minutter uten at du rører i den, til blandingen har en temperatur på 120 grader. Bruk et sukkertermometer hvis du har, hvis ikke kan du ta kuleprøven (se nedenfor).

Skill eggene og ha eggehvitene oppi en kjøkkenmaskin med visper. Det er viktig at ikke noe av eggeplommen blir med sammen med hvitene. Tilsett en klype salt og resten av sukkeret (40 gram), og pisk eggehvitene på middels hastighet til de begynner å bli stive.

Bringebærmarshmallows

Hell sirupen (120 grader) forsiktig oppi bringebærblandingen. Tilsett så gelatinpulveret og rør godt sammen, og rør deretter inn sitronsyren. Hell blandingen i en tynn stråle i eggehvitene, mens kjøkkenmaskinen kjører på lav hastighet. Pass på at du treffer oppi eggehviten og ikke på vispene eller langs kanten, for da kan bringebærblandingen klumpe seg. Når alt er helt oppi settes maskinen på middels til full styrke, til blandingen blir tykk, stiv og holder fasongen. Blandingen vil ese og bli omtrent tre ganger så stor.

Smør en form (ca. 20 x 30 cm) med nøytral matolje eller kle den med bakepapir. Bland sammen melis og maisenna, og sikt et tynt lag oppi formen. Hell marshmallowsblandingen oppi og sett den kaldt i minst 6 timer, eller gjerne natten over.

Skjær langs kanten av formen og sikt deretter litt av melisblandingen over. Hvelv formen på en fjøl eller lignende. Sikt melisblandingen over og del deretter opp i passelige biter. Bruk en skarp kniv og gni den gjerne inn med litt matolje dersom du opplever at det setter seg fast. Dryss gjerne enda litt mer av melisblandingen over og la dem stå slik å «tørke» en times tid. Legg deretter marshmallowsen i en tett boks som oppbevares i kjøleskapet. Bringebærmarshmallows smaker best nylaget, men er holdbar i ca. en ukes tid.

Bringebærmarshmallows

TIPS

 • Når du skal koke sukkerlake er det viktig at kjelen er helt ren, og at du ikke rører mens laken koker. Da kan sukkeret krystallisere seg, og da du må begynne på nytt.
 • Kuleprøven går ut på at du tar litt sirup på en skje og dypper den i en kopp med kaldt vann. Dersom temperaturen er riktig (dvs. 120 grader) vil du kunne rulle en myk kule av sirupen. Er sirupen for varm blir sirupen for hard og kan ikke formes, og du må da avkjøle den noe, før du tar en ny kuleprøve.
 • Du kan også sprøyte marshmallowsmassen ut til store fine topper. Når massen har stivnet kan du dyppe dem i sjokolade og pynte dem etter smak og behag.

LYKKE TIL!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei du ga ikke info hvordan en lager bringebærpure, så nå har jeg kokt frosne bær med vann og vet ikke om dette er riktig

   1. Joda, det står helt til å begynne med:

    «Gi bringebærene et forsiktig oppkok og la dem stå å trekke på lav varme uten lokk i ca. 15 minutter. Ha bringebærene oppi en sil med en bolle under og press bærene gjennom slik at du får en fin puré uten de små steinene. Du skal nå ha ca. 2 1/2 dl bringebærpuré.»

  1. Ja, du kan benytte gelatinplater, og jeg vil tro dui kan sløyfe sitronsyren (men har ikke forsøkt det selv).

  1. Nei, du må ikke benytte sitron istedet for sitronsyre. Mulig du eventuelt kan droppe det, men jeg har ikke testet det selv. Har ikke benyttet agar agar selv, men det skal vel gå bra?

 1. hmmm de ble ikke stive….følte vi gjorde alt riktig…. Men nå ser den mer ut som en bringebærmousse … Utrolig god da

  1. Så dumt. Årsaken kan muligens være at bollen og redskapene du benyttet til eggehviten ikke var helt rene, eller at du ikke pisket marshmallowsen lenge nok på slutten.

 2. Betyr det at en kan droppe sitronsyre? Jeg aner ikke hva sitronsyren egentlig skal brukes til :-). Har lyst å prøve denne oppskriften :-)!

  1. Som jeg har skrevet ovenfor har jeg ikke laget marshmallows uten sitronsyre, så har ikke så lyst til å anbefale deg å avvike fra oppskriften uten at jeg har forsøkt det selv. Sitronsyre er et naturlig konserveringsmiddel, og mulig at holdbarheten vil bli dårligere uten? Sitronsyre får du kjøpt i de fleste dagligvareforretninger.

 3. Disse var utrolige gode!
  Vi lagde dem uten sitronsyre, og etter en uke i kjøleskap er de fortsatt like fine og gode.

  Barna (3 og 4 år) syns det var kjempestas å få hver sin sprøytepose og lage fine marshmallows som de har gitt bort som del av en hjemmelaget førjulsgave.

  1. Så gøy å høre at det var stas for barna! Takk med tilbakemelding vedr. sitronsyre, alltid kjekt å høre andres erfaringer med oppskriftene.

 4. Første gang jeg laget disse ble det bringebærmousse. Men andre gang jeg laget disse ble de perfekte:-) Jeg hadde trolig vispet massen i for kort tid den første gangen. Denne gangen vispet jeg den leeenge… De ble utrolig gode:-)

 5. Nå har jeg akkurat laget en porsjon med bringebærmarshmallows, og de er fantastisk gode. Jeg gleder meg til å smake de i morgen når de har stivnet. Tusen takk for en flott oppskrift.

 6. Hei! Kunne du laget en oppskrift på surt godteri. Sånne rosa/røde bringebærbånd som er surret sammen til et hjul, eller lignende?

 7. Hei. Har veldig lyst til å prøve denne, bare bytte ut bringebær med blåbær. Men det jeg er usikker på er hvordan få vispet inn bringebærrøren, uten at den kommer borti vispen/bollen. Jeg har Kenwod kjøkkenmaskin

 8. Mine ble veldig bløte og begynt å gråte etter å ha stått oppkuttet med melis-blanding på. Synes det var også vanskelig å røre ut gelatinpulver -den klumpet seg i starten. Jeg brukte håndholdt mikser men sto på veldig lenge men røren ble aldri så fast at jeg kunne pipe med den. Det ble ca som rømme. Smaker også litt for surt av sitronsyren. Jeg er ikke så stor fan av veldig mye sukker men her kunne jeg har hatt i mer. Jeg har veldig lyst å prøve meg på slike som Pascal lager av mest fruktpure.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste