Det er noe helt spesielt med en god fiskesuppe. En rykende varm fiskesuppe hvor fersk og deilig sjømat får kose seg i en fantastisk kraft som er et lite eventyr i seg selv, med spennende smaker, lukter og kombinasjoner. Da ligger alt til rette for et skikkelig festmåltid. Jeg har her tatt utgangspunkt i en klassisk fransk fiskesuppe. Bouillabaisse ble tradisjonelt laget på stranden av fiskere i Marseille, som kokte suppe på det som ble til overs etter dagens fangst. Dette er nok et eksempel på at traust hverdagsmat etter hvert har blitt løftet frem som gourmetmat - med rette.

Min variant av denne suppen er fra kokeboken min TRINES MAT. Tenk at det nå er mer enn ett år siden boken kom i salg, og fortsatt går den som varmt hvetebrød - og forlaget har nå trykket opp 9 opplag og mer enn 62 000 eksemplarer! Boken har også vært på Bokhandlerforeningens bestselgerliste hver eneste uke siden den kom ut, sist uke på 4. plass. Det er ikke fritt for at jeg klyper meg i armen rett som det er. Men, tilbake til suppen, som du først som sist kan invitere gjester på.

Ingredienser

FISKESUPPEN

1 dl olivenolje
1 løk , finhakket
4 fedd hvitløk , finhakket
1/2 rød chili , finhakket
1 gulrot , i små terninger
3 tomater , i terninger
2,5 ss tomatpuré
1 ts tørket timian
½ ts fennikelfrø
¼ ts anisfrø
2 stjerneanis
4 dl hvitvin
10 dl fiske-eller skalldyrkraft
½ dl appelsin presset
½ sitron (smak til), presset
salt og pepper

GARNITYR

1 fennikel , i tynne skiver
700 g fiskefilet (ulike sorter, for eksempel torsk, laks, steinbit, bleiflabb, uerfilet, i terninger)
200 g rensede reker
2-4 sjøkreps
1 g safran
friske krydderurter

URTESMØR

100 g smør
1 fedd hvitløk , finhakket
¼ sitron , saft og skall
1-2 g friske krydderurter , finhakket (for eksempel persille eller dill)
nykvernet sort pepper

TILBEHØR

godt brød

SLIK GJØR DU

Bouillabaisse

Finn frem alle ingrediensene til fiskesuppen, slik at du har alt klart før du begynner.

Ha olivenolje i en vid kjele eller gryte, og fres løk, hvitløk og chili i et par minutter. Tilsett gulrot og tomatpuré og la det surre med. Skjær et kryss ved stilken til tomatene og legg dem i kokende vann i et par minutter, til skinnet lett lar seg fjerne. Ha tomaten oppi gryta, sammen med krydderet, appelsinsaft, hvitvin og fiske- og/eller skalldyrkraft. La suppen koke i ca. 30 minutter. Ta ut stjerneanisen og kjør suppen med en stavmikser eller foodprosessor, til den er helt jevn. Du kan eventuelt sile suppen om du ønsker det, men jeg foretrekker en jevnet suppe. La suppen redusere ytterligere, til du har ca. 10 dl suppe igjen. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og safran.

Tilsett fennikel og la det putre i ca. 3 minutter, og tilsett deretter fiskebitene. La suppen trekke i ytterligere 3 minutter, til fisken er ferdig. Del sjøkrepsen i to og fjern paven (sitter i hodet) og tarmen. La også sjøkrepsen trekke med suppen, til den er gjennomvarm.

Tilsett rekene rett før servering, sammen med finhakkede friske krydderurter. Pass på at suppen ikke koker etter at du har tilsatt sjømaten.

Server suppen umiddelbart. Som tilbehør smaker det godt med brød og urtesmør. Bland sammen alle ingrediensene til urtesmøret og rør det jevnt med en stavmikser eller lignende, til alt er godt blandet. Sett urtesmøret kaldt frem til det skal benyttes.

BOUILLABAISSE

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette så godt ut! Tror du jeg kan lage suppen dagen i forveien og ha i fisk og skalldyr dagen den skal serveres?

 2. Hei! Har nettopp stemt på deg! Takk for at du har en så utrolig inspirerende blogg!! Alle oppskriftene jeg har prøvd har vært fantastiske! Stå på-er sikker på du vinner konkurransen. Ønsker deg en fantastisk fin helg! Hilsen Cathrine,Trondheim

 3. Dette så deilig ut. Tror du jeg kan lage suppen dagen før, dersom jeg tilsetter fisk og skalldyr rett før servering?

 4. Så utrolig godt det ser ut med de bildene dine 🙂
  Dette er jo en lur måte å få i seg både mer sjømat og grønnsaker ser jeg, det er jo noe vi alle skulle hatt mer av.
  Ønsker deg en god helg.

 5. Denne ser veldig god ut! Hva slags kraft har du brukt? Jacobs sin kommer i veldig små bokser…har du noen andre forslag? Evnt oppskrift om du koker den selv? Takk 🙂 Hilsen Trine

 6. Hei. Jeg leser i oppskriften på Bouillabaisse at det skal brukes 1/4 anisfrø! Hva menes? Er det en kvart spiseskje? Tesje?

 7. Hei! Jeg vil gjerne lage denne, men tåler ikke skalldyr. Forringer jeg smaken veldig, hvis jeg serverer det på siden av suppen?

 8. Da ble det Bouillabaise, eltefritt landbrød med urteolje og kryddersmør og sjokoladefondant til dessert, alt a la Trines…..takk for bra blogg, og masse bra oppskrifter – gøy å servere så bra mat og ikke minst at man prøver en ny oppskrift uten at det er noe feil med oppskriftene – det skjer ikke her. Fortsatt god jul:)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste