Bordstabelbakkels er en av våre tradisjonelle og kjære julekaker, en mørdeigskjeks med deilig og sprøtt makronfyll på toppen. Prøv dem du også - og sett en real "stabbel" på julekakebordet!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GRUNNDEIG

1 egg
1 ss kremfløte
125 g sukker
250 g hvetemel (ca.)
125 g smør , romtemperert

MAKRONTOPPING

2 eggehviter
125 g melis , siktet
1 klype salt
125 g mandelmel eller finmalte mandler

SLIK GJØR DU

Bordstabelbakkels

Begynn med grunndeigen. Ha egg, fløte og sukker i en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visp) og rør godt sammen. Ha i hvetemel og romtemperert smør vekselsvis. Dersom smøret er litt hardt kan du skjære det opp med en ostehøvel slik at det blir lettere å røre inn. Elt deigen raskt sammen og la den stå å hvile i kjøleskapet i minst 2 timer, men gjerne over natten.

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket den stiv. Bruk en kjøkkenmaskin med visper, og pisk eggehviter og en klype salt til du får et hvitt og halvstivt skum. Tilsett omtrent halvparten av melisen litt etter litt, og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere. Tilsett resten av melisen litt etter litt, og pisk til du har en glatt, skinnende og stiv marengs. Vend mandelmelet forsiktig inn i marengsen med en slikkepott, og ha det i en sprøytepose.

Kjevle ut deigen til en jevn leiv som er ca. 3 mm tykk. Bruk en bakkelsporer (hvis du har) og skjær jevnstore kaker som er ca. 10 x 2,5 cm. Legg dem på bakepapirkledd bakebrett. Sprøyt en jevn stripe med marengsblandingen midt på hver kake. Stekes på midterste rille i 10-12 minutter, til kakene er gylne og gjennomstekte. La kakene hvile på bakebrettet 1-2 minutter og legg dem deretter over på en bakerist for avkjøling. Stable og oppbevar de avkjølte småkakene i tett kakeboks eller lignende.

Server gjerne baksten i en liten «stabbel» – og nyt den sammen med en kopp god kaffe.

Bordstabelbakkels

TIPS

  • Les mer om holdbarhet på julebaksten og oppbevaring her.
  • Lag gjerne hjemmelaget vaniljeis eller crème brûlèe av eggeplommene. Dersom du ikke skal bruke dem med en gang kan du røre dem sammen og legge dem i fryseboksen. Husk å merke emballasjen med antall eggeplommer.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei,
    Vedr bordstablet:
    Du beskriver at eggehviter skal piskes ned salt. Hvor mye salt?
    Mvh Magnhild

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste