Biscotti er noe av det beste jeg vet når det kommer til kjeks. Det bakes gjennom hele året og oppbevares i en krukke som står på kjøkkenbenken ved siden av kaffemaskinen. Biscotti er nemlig kjempegodt til kaffen og er også kjærkomment å finne frem dersom det skulle dukke opp gjester på kort varsel. Plutselig er krukken tom. Jeg varierer biscottiene fra gang til gang, men grunnoppskriften er den samme gamle som jeg fant i en italiensk kokebok for snart ti år siden. Jeg har imidlertid revidert oppskriften noe ved å redusere sukkermengden. Revet sitronskall er ingrediens i flere av de andre biscottioppskriftene mine, men her har jeg økt mengden noe og fått nydelige biscotti med frisk sitronsmak fra økologiske sitroner (og ikke minst deilig sitronduft). I tillegg har jeg benyttet fersk vaniljestang. En smakfull, holdbar og populær kjeks, som kan nytes året rundt - også til jul.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

200 g mandler , grovt hakket og ristet
3 eggeplommer
175 g sukker
1 vaniljestang eller 1 ts ekte vaniljesukker
3 eggehviter , stivpisket
1 klype salt
2 sitroner (økologiske), revet skall
375 g hvetemel (ca.)
1 1/2 ts bakepulver

SLIK GJØR DU

Hakk opp, og rist mandlene forsiktig i en tørr stekepanne. Sett det til avkjøling. Vask sitronene godt og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv sitronskallet (kun det gule) med et zesterjern eller lignende. Resultatet blir aller best dersom du benytter økologiske sitroner, men får du ikke tak i det går det fint an med vanlige sitroner også.

Skill eggene. Jeg har brukt store egg i denne oppskriften. Dersom du benytter små/medium eller ekstra store egg er det mulig du må redusere/øke melmengden i oppskriften. Finn frem en vid bolle og rør sammen eggeplommer og sukker med en håndmikser eller lignende, til det er godt blandet. Rør også inn frøene fra vaniljestangen. Ha eggehvitene i en annen bolle og visp dem stive sammen med saltet. Vend forsiktig det deretter inn i “eggekremen”, litt av gangen.

Tilsett mandler og revet sitronskall. Bland sammen hvetemel og bakepulver, og rør mesteparten forsiktig inn i blandingen. Bruk gjerne en melsikt, slik at du unngår klumper i deigen. Tilsett eventuelt resten av melblandingen, og du skal nå ha en ganske fast deig.

Del deigen i 3 emner som du ruller til tykke pølser á ca. 30 cm, og legg dem deretter på et bakepapirkledd stekebrett. Form emnene slik at de blir ca. 1,5 cm høye og ca. 6 cm brede.

Stek biscottipølsene ved 175 grader i 25-35 minutter, til de er gjennomstekte. Pass på mot slutten, slik at biscottiene ikke blir brent. Ta dem umiddelbart på et skjærebrett og skjær ca. 1 cm brede skiver, på skrå. Oppskriften gir ca. 70 biscotti. La biscottiene avkjøles på en bakerist. (Alternativt kan du ettersteke dem noen minutter, men det er som regel ikke nødvendig.) Oppbevar biscottiene i tett boks eller glass. Biscotti er holdbare i et par måneder, og er derfor ypperlige som spiselig gave til matglade venner og familie.

Biscotti dyppes gjerne i litt espresso (eventuelt i kaffekoppen), eller som de også gjør i Italia – nytes til et glass Vin Santo. Alle biscottioppskriftene på bloggen finner du samlet her.

Lykke til!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei!
  Jeg er av de som er mer enn middels glad i alt med sitron:)
  Pga allergi kan jeg ikke bruke noe med mandler eller nøtter. Kan jeg erstatte mandlene med noe eller skal jeg øke litt mengden av mel om jeg tar bort mandlene?
  Takk for mange flotte oppskrifter:)

  Hilsen Kristin

 2. Fantastisk gode biscotti. Jeg lagde dem i forrige uke etter din oppskrift og brukte også skall av 2 sitroner og vaniljefrø

 3. Prøvde meg på en glutenfri variant av sjokoladebiscottiene (den med appelsin) og de ble veldig gode. Erstatta kun melet med glutenfritt, fint mel (Semper Mix). Det funka veldig bra. De ble muligens litt mer porøse, men det gjorde i grunnen ikke noe. De tre ‘pølsene’ bør imidlertid legges i bakepapirkledte brødformer e.l. Hvis ikke siger de sammen til én stor deig før og under steking.

 4. Er det egentlig påkrevd å stivpiske eggehvitene. All lufta går jo uansett ut av deigen når man elter inn melet.

  1. Ja, de blir bedre. Jeg har «jukset» en gang for lenge siden, og ofrer heller litt ekstra oppvask for perfekte biscotti.

 5. Lagde og smakte disse for første gang 5 dager siden. Nydelige! og gikk så fort tom at jeg måtte lage de med sjokolade og appelsin et par dager etter. Og i dag igjen med pecan, lønnesirup og sjokolade 😀 Takk for oppskrift, bruker mest middagene i bloggen din, men mye annet godt her!

 6. Hei! Gode og porøse biscotti, men jeg synes de ble i overkant søte. Jeg kan kanskje redusere sukkermengden en del? Fortsatt god advent!

 7. Hei,
  Er det mulig å doble oppskrift? Eller vil halve deigen begynne å heve i påvente av at første batch steker ferdig, og dermed bli mindre vellykket?

 8. Hei Trine!
  Jeg har brukt bloggen din mye, og har laget mye god mat og fått mye skryt. Vanligvis har jeg brukt oppskriften til «Verdens beste biscotti» når jeg baker biscotti. Jeg valgte imidlertid å prøve denne oppskriften som følge av redusert sukkerinnhold. Men den kan nok ikke måle seg med «Verdens beste……..» Så jeg måtte bake på nytt og nå er alle glade:) Må være som det pleier:)

 9. Dette er bloggen jeg har hentet desidert flest oppskrifter fra opp igjennom. I dag har jeg laget denne og salt karamellsaus. Begge to ble superbra! Takk for gode oppskrifter!

 10. Hei, jeg har laget disse, nesten tilsvarende oppskrift, i mange år. De er familiens favoritt. De siste årene har jeg imidlertid byttet ut ca halvparten av hvetemelet med grov sammalt hvete og synes de blir enda bedre (og sunnere). Forøvrig steker jeg i 25 min på 150 grader og deler opp og ettersteke i ca 20 minutter med varmluft.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste