Tenn lys, lag gløgg og nyt en deilig adventskrans fylt med blant annet rosiner, appelsinskall og deilige julekrydder!

Oppskriften gir to "kranser". Hvis du ikke vil lage to kan du fint halvere oppskriften eller lage 12 snurrer av den andre halvparten.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

900 g hvetemel
125 g sukker
25 g gjær (rød type) eller 1/2-1 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
2 egg
5 dl melk
150 g smør i terninger

FYLL & TOPPING

125 g smør
125 g brunt sukker
200 g rosiner
3/4 ts kardemomme
3/4 ts nellik
3/4 ts kanel
2 appelsiner , finrevet skall
100 g mandler , hakket
1 egg til pensling
hvitt perlesukker

SLIK GJØR DU

Adventskrans med krydret fyll

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Finn frem ingrediensene til fyllet. Skyll appelsinen under lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det oransje) fint med et zesterjern eller lignende. Rør sammen kardemomme, nellik og kanel.

Ha deigen på melet bakebord og del den i to like store deler som du former til store boller. Kjevle ut til du har en rektangulær leiv som er ca. 80 x 35 cm. Pass på at du har litt mel under slik at deigen ikke klistrer seg fast til underlaget. Fordel halvparten av smøret midt på leiven slik at det dekker ca. 1/3 av leiven (se bilde). Bruk gjerne ostehøvel og kaldt smør (eller bre romtemperert smør utover med en smørkniv). Dryss deretter sukker, rosiner, krydderblandingen, revet appelsinskall og mandler over smøret.

Bruk en skarp kniv eller pizzahjul og skjær ca. 2 cm strimler litt på skrå mot stripen med fyll, se bilde under. Brett inn fliken på kortenden og flett strimlene inn mot midten, annenhver gang, slik at fyllet dekkes.

Adventskrans med krydret fyll

Dra deigpølsen forsiktig over på et bakepapir og form den til en rund krans. Dra deretter bakepapiret med kransen over på et bakebrett. Dekk kransen med et klede eller plast og la den etterheve i ca. 30 minutter. Gjør det samme med den andre deigbiten, eller lag kanelboller (se tips om steketid mm her).

Pensle den ferdighevede kransen med sammenvispet egg og dryss gjerne over hvitt perlesukker. Stekes ved 200 grader over- og undervarme i 20-22 minutter, til baksten er gjennomstekt. Følg med mot slutten av steketiden. Dersom du synes baksten blir litt mørk på toppen kan du legge over et bakepapir de siste minuttene. Avkjøles på rist.

Nyt gjerne adventskransen lun sammen med en kopp gløgg, for eksempel appelsingløgg eller eplegløgg.

Adventskrans med krydret fyll

TIPS

  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med melk, både i deigen (ca. 1/2 dl pr. egg) og til pensling.
  • Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Alternativt kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
  • Du kan eventuelt sløyfe perlesukkeret og istedet dekorere med melisglasur. Rør sammen ca. 150 g melis og 1-2 ss appelsinjuice til du får en jevn og fin glasur.
  • Baksten kan gjerne fryses. La den tine på kjøkkenbenken og varm den deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i 5-6 minutter.
  • Lyst til å bake mer med søt gjærdeig? Flere oppskrifter finner du samlet her.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Brukte denne deigen til en krans fylt med makronfyll og vaniljekrem. Deigen ble sååå perfekt. Selv om deigen klebet seg til benken etter utkjevling (fordi jeg liker å feste deigen når jeg ruller til snurrer, så ikke deigens feil) og endte opp som en rynkete og stygg krans på bakebrettet hevet den fint og ble utrolig flott når den kom ut av ovnen. Gleder meg til å prøve fyllet som følger med oppskriften når jeg har alle ingredienser i hus.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste