Vil du imponere med en smakfull hvetekrans? Da bør du prøve denne, som for anledningen er dekorert og fylt med flaggets farger - med bringebærsyltetøy, friske blåbær og melisglasur. Jeg har tatt utgangspunkt i "bolleoppskriften" min, som alltid innfrir. Hemmeligheten ligger i å elte deigen vel og lenge, elte inn smøret i terninger – og ikke minst å la deigen få heve lenge. Prøv den du også!

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

650 g hvetemel
3 1/2 dl melk
15 g fersk gjær
100 g sukker
1 ts malt kardemomme
1 egg
1-2 klyper salt
100 g smør , i terninger

FYLL OG DEKOR

200 g bringebærsyltetøy tykt, (ca.)
1 friske blåbær , neve
1 egg (sammenvispet) til pensling
150 g melis
1-2 ss vann

SLIK GJØR DU

17. mai krans med bringebær og blåbær

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk melk rett fra kjøleskapet eller varm den opp til ca. 20 grader. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. 10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar 1-1 ½ time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

17. mai krans med bringebær og blåbær

Ha deigen på et melet bakebord, og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 80 cm bred. Bre bringebærsyltetøyet tynt og jevnt utover leiven og dryss blåbærene over. Rull leiven sammen på samme måte som du lager skillingsboller (fra langsiden), og legg den med skjøten ned på det melete bakebordet. Skjær rullen i to på langs, men la det være igjen noen centimeter i den ene enden. Ta en titt på dette innlegget hvor fremgangsmåten er nærmere illustrert.

«Flett» sammen de to lengdene ved å legge den ene over den andre, med snittflatene opp, slik at du får et fint flettemønster. Her lønner det seg å jobbe ganske raskt, for syltetøyet gjør at gjærdeigen blir litt løsere – og ja, det blir litt kliss! Løft fletten forsiktig over på bakepapirkledd bakebrett og form den til en krans. Press sammen skjøtene. La kransen etterheve under et klede i ca. 45 minutter.

Pensle kransen med sammenvispet egg og stek den midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) til kransen er gjennomstekt og gyllen. Det tar vanligvis 20-30 minutter. Du kan sjekke om bakverket er gjennomstekt ved å banke lett på undersiden. Dersom du hører en «hul» lyd er det ferdigstekt.

La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og løft det deretter over på en rist for videre avkjøling.

Rør sammen melis og vann til du får en glatt glasur. Drypp eller sprøyt glasuren over den avkjølte kringlen. La den hvile i minst 15 minutter og den er klar til servering.

17. mai krans med bringebær og blåbær

Dersom du ikke skal spise baksten samme dag bør den fryses ned straks den er avkjølt. La den deretter tine helt i romtemperatur og varmes ved 150-175 grader varmluft i 5-10 minutter. Da smaker baksten som nybakte igjen!

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Slike innlegg er dessverre nødvendig en gang iblant for at du og alle andre skal kunne lese bloggen gratis.

 1. Hei Trine! Jeg rekker ikke å bake denne deilige kransen på 17. mai, jeg må gjøre det kvelden før.
  Jeg har laget kanelversjonen en gang før og den er nydelig. Men jeg er usikker på hvordan jeg bør oppbevare den over natten slik at den holder seg ferskest mulig. Er det beste å fryse den ned, og varme lett opp på 17. mai?

 2. Hei Trine!

  Idag serverte jeg sjefkokkens marsipankake. Det ble en kjempesuksess, rubel og bit ble spist opp. Det er andre 17.mai jeg benytter meg av den oppskriften, men i år ble den ekstra god. Jeg er ikke noe glad i å bake, fordi jeg alltid får kakene tørre, men nå er selvtilliten min bedre. Endelig en kake jeg kan imponere med! Tusen takk for at du var med på å gi oss en flott 17.mai.
  Jeg er forøvrig fast leser av bloggen din og henter mange ideer til retter fra deg.

 3. Hei! Tenker å lage denne til et selskap lørdag formiddag. Siden jeg må ha den klar i god tid innen 8 på morgenen, tenker jeg å lage den fredag kveld. Du skriver den bør fryses hvis den ikke skal spises med en gang. Går det greit om den står på benken til lørdag formiddag + varmes opp lett i bakerovnen før servering?
  Takk for mange bra oppskrifter!!!

 4. Fristende å bake denne, men lurer på om man kan bruke tørrgjær i stedet for fersk, og event hvor mye tørrgjær?

 5. Hjelp! Deigen står til heving og så oppdager jeg plutselig at jeg har glemt eggetHva gjør jeg?

 6. Denne var veldig god og frisk. Temmelig grisete å lage «flettingen», og den ble ikke så pen, men smakte godt!

  1. Så hyggelig å høre at de falt i smak! Gjærbakst skal gjerne være litt “rustikk”, så det gjør ikke noe at “flettingen” ikke blir helt perfekt. 🙂

 7. Hei Trine.

  Denne oppskriften mangler salt i deigen?! Smakte ingen ting! Så synd. Kunne ikke ta den med på jobbarrangementet pga. det.. Grunnoppskriften din for bakst er mye bedre! Denne bør oppdateres. Og det tok veldig mye lengre tid å steke enn anvist pga. syltetøyet.. Skuffende.

  Hilsen fast følger og vanligvis fan av oppskriftene dine

  1. Takk for din tilbakemelding. Det med salt er en smaksak, og det tilføres også noe salt via smøret. Har imidlertid lagt til salt i oppskriften. Når det gjelder steketider vil dette kunne variere fra ovn til ovn, og etter hvor mye syltetøy man har hatt på. Steketider må derfor alltid tas som veiledende.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste