Vi hadde fantastiske dager på Svalbard! Det første vi gjorde var å delta på en totimers guidet tur i maxitaxi med blide og kunnskapsrike Aurora. Hun kjørte oss rundt i Longyearbyen og opp til gruve 7 og forskningsanlegget EISCAT, og fortalte villig om Svalbards historie, levekår mm. Vi fikk også besøke en hundegård, som det finnes flere av i områdene rundt Longyearbyen. Denne turen ga et godt overblikk som var gull verdt resten av oppholdet. Samtidig fikk vi gode tips om steder vi burde oppsøke, slik som lunsj på Kroa, et besøk på puben KarlsBerger (hvor de skal et av Europas beste utvalg av konjakk og whisky) og en visitt på Svalbard museum.

Et av høydepunktene under oppholdet var scootertur med Ingunn som gikk gjennom Adventsdalen og inn i Todalen, på vei mot Sveagruven. Sammen med oss hadde vi et britisk/finsk par bosatt i Sverige, og hadde en fin tur i kjempefint vær hvor vi faktisk også fikk se glimt av solen. Guiden vår opplyste at dette var første gang hun så solen siden november. Det var utrolig gøy å kjøre scooter, og ikke det minste kaldt takket være at vi fikk grundig veiledning ift påkledning og fikk også låne utstyr og klær til turen.

Den andre kvelden spiste vi middag på Funktionærmessen restaurant, eller «Funken» som den kalles på folkemunne. Vi hadde blitt anbefalt stedet og hadde også lest at dette var en av Svalbards beste restauranter, som også hadde en spennende vinkjeller. Vi hadde derfor store forventninger, selv om det skulle litt til for å matche kvelden før, og den fantastiske middagen vi hadde spist på Huset.

Det begynte så bra. Hyggelige, lyse lokaler, hyggelig betjening og en spennende meny. Vi bestemte oss for å gå for en femretters meny med vinpakke, til den nette sum av kr. 1295 pr. person.

Vi startet først med champagne og noe godt attåt.

Deretter ble vinglasset til forretten fylt (Riesling Prinz von Hessen), og vi reagerte alle på hvor lite vi fikk i glassene. Forretten kom på bordet, en deilig gravet ishavsrøye med dillstuede poteter, sitronkrutonger og rødbetsirup. Det smakte fortreffelig.

Til suppetriologien (krepsesuppe, potet- og løksuppe, samt jordskokksuppe) ble det servert en deilig Sancerre fra 2010. Den blide og hyggelige servitøren ble gjort oppmerksom på at vi kunne tenke oss litt mere vin i glasset, men smilte og overså helt det hintet, dessverre. Suppene var imidlertid gode og vinen matchet bra.

Kveldens fiskerett besto av smørstekt pigvar, anrettet på dampede juliennegrønnsaker, kenyabønner, potetsalat, rødløkpurè og tomatveloute. Til denne ble det servert en vin med det spesielle navnet Fog dog. En deilig vin, og et deilig fiskemåltid.

Deretter sto det ovnsstekt reinsdyrfilet med kremete rotgrønnsaker, fennikel- og calvadospurè, forestierpotet og viltsaus på menyen. Det ble servert en nydelig Barolo fra 2005 til. Min mann som var den som fikk vin sist, fikk under halvparten så lite som vi andre fikk (noe som i utgangspunktet var ganske lite). Det var mye bunnfall i flasken og vi antok at servitøren skulle komme tilbake med mere, men det gjorde hun ikke. Igjen måtte vi påpeke at vi ikke var fornøyd med vinserveringen, denne gangen ganske så bestemt til oss å være, og fikk da til slutt påfyll. Vinen smaker ikke like godt etterpå da, selv om vinen egentlig var veldig god.

Til dessert ble det servert en deilig pasjonsfrukt pannacotta med Chivite i glassene.

Vi hadde et deilig måltid, med en velkomponert og velsmakende meny + vinmeny hvor det ikke var noe å sette fingeren på smaksmessig. Men totalopplevelsen ble dessverre forringet av at vi følte vi ikke fikk den vinen vi hadde bestilt og betalt for. At servitøren smilende ignorerte våre høflige anmodninger om påfyll (eller i det minste at glasset ble fylt til «vanlig» nivå), til vi tilslutt krevde at  i det minste mannen min fikk et lite påfyll til reinsdyrkjøttet. Vi betalte tross alt kr. 720 for hver vinpakke, tilsammen kr. 2880 for hele følget, og det på Svalbard hvor vin til og med er avgiftsfri. I ettertid ser vi at det på Funken nok ville ha vært mer hensiktsmessig å bestille hele flasker, i alle fall til noen av rettene, noe som ville ha blitt rimeligere. Da ville nok også vurderingen av spisestedet Funken vært nesten like positiv som besøket på Huset, men det ble den altså ikke, bare på grunn av noen dråper vin… For det er ingen tvil om at Funken har et godt kjøkken og en god vinkjeller!

Jeg vil avslutningsvis takke Opplysningskontorene for landbruket for denne turen som var premien da jeg ble kåret til Årets Matgleder i desember 2011, og en spesiell takk til Toril i frukt.no som har bestilt og tilrettelagt turen for oss, og som også sørget for at musserende vin og frisk frukt ventet på oss da vi ankom hotellet. Vi ble tatt godt vare på fra ende til annen, og har hatt en fantastisk opplevelse!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei!

  Selv om det nok begynner å bli en gjenganger så må også jeg få føye meg inn i rekken av beundrere over hvilken fantastisk blogg du har! Her i huset har det nå blitt fast lørdagsrutine å surfe rundt i ett hav av fristende oppskrifter og finne ny meny for lørdagskosen – ungene er like spent hver gang. Og mor lurkikker innom mange andre av ukens dager også .. At jeg ikke har oppdaget bloggen din før er jo på mange måter irriterende, men så har jeg vel mye godt i vente da;-) Men måtte virkelig flire (trønder æ å ja) da jeg oppdaget hvor forbausende enkelt det var å lage tacokrydder selv .. Herlighet! Vi har spist taco opp og i mente i årevis! Fra glass og pose ..

  Prisen du vant som årets matgleder var VELDIG fortjent, og artig å lese at du hadde så flott tur på Svalbard. Fin premie vil jeg si! Svalbard er vel ikke ett sted man valfarter like tilfedlig som «syden». Hellstrøm er sikkert en fin fyr han, men det er befriende å lese matoppskrifter med språk man forstår og ingredienser man faktisk har hørt om før. Gleder meg veldig til fortsettelsen!

  God lørdag:-)

 2. Synd at en ellers veldig god matopplevelse blir redusert av dårlig service og litt gnien innstilling, noe som ikke er så sjelden, dessverre.

  Når det gjelder vinporsjoner anbefaler jeg Onda (har testet Asia-delen) på Aker brygge – de har store, gode glass og fyller dem deretter. Maten er også god, og spesielt sammensatt. Kult interiør og fantastisk arkitektur.

  Tar gjerne flere restaurantanmeldelser her, i tillegg til oppskriftene dine! Nok en gang: takk for inspirerende blogg med gode oppskrifter og nydelige bilder, og godt språk! 😉

 3. Takk for hyggelig tilbakemelding! Og takk for tips om Onda, det er forsåvidt et sted som allerede står på «ønskelisten». Som småbarnsforeldre er det langt imellom restautantbesøkene, og når jeg først er ute så synes jeg det stort sett er godt å ha fri fra både matlaging og blogg – og derfor blir det heller ikke så mange restaurantanmeldelser på bloggen. Men, det er jo gøy at du nevner det, kanskje jeg blir inspirert til å blogge restaurantopplevelser oftere? 🙂

 4. Hei Trine!

  Veldig hyggelig å høre at dere var så fornøyde med maten og vinvalget på Funktionærmessen restaurant! Vi beklager selvfølgelig at dere ikke var fornøyde med mengden vin dere fikk servert, synd at dette reduserte helhetsinntrykket. Vi tar med oss kritikken din og skal gjøre vårt beste for at det ikke skjer igjen.

  Flott at du likte deg så godt på Svalbard – velkommen tilbake!

  For Spitsbergen Hotel/Spitsbergen Travel,
  Stine Eidissen Bya

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste