Denne iskaken har vært en kjær favoritt hjemme hos oss siden slutten av åttitallet, og blir gjerne servert i romjulsselskap eller på nyttårsaften. I år ble den servert på den årlige juletrefesten, med barn, barnebarn, fadderbarn og andre som har beholdt barnet i seg. En årlig happening som både store og små ser frem til. Hvor de små får poser av julenissen, mens de store får servert andre godsaker av nissen. Og hvor nissefar holder pusten når hele selskapet på 18 «går over sjø og land» og ender i «hoppeland», og puster lettet ut når han konstaterer at huset fremdeles står etter årets juletregang. Og juletrefesten varer lenge etter at barna har lagt seg… Jaja, over til iskaken, oppskriften kommer her:

Iskrem

 • 3,5 dl creme fraiche
 • 2 eggeplommer
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 sitron, saft og skall
 • 2 eggehviter
 • 1 dl melis

Kjeksbunn

 • Ca 3 dl smuler av søt kjeks (feks Bix-it)

Jordbærsaus

 • 300 gram friske eller frosne jordbær
 • ca 1 dl vann
 • ca 75 gram sukker
 • 2 stjerneanis
 • saften av 1/2 sitron

Visp creme fraiche stiv. Visp sammen eggeplommene med vaniljesukker og bland inn stivpisket creme fraiche med en slikkepott. Tilsett sitronsaft og revet sitronskall.

Visp eggehvitene stive med melis (erfaringsmessig lønner det seg å vispe eggehvitene litt før du tilsetter melisen) og skjær dem inn i kremen.

Sett ringen til en kakeform på et fat. Jeg benytter en kakeform som er 24 cm i diameter. Hell i kjekssmulene og fordel ismassen forsiktig over. La isen stivne i fryseren (jeg pleier ofte å lage den flere dager før servering).
Iskaken bør tas ut av fryseren ca 30-45 minutter før servering. Pynt gjerne iskaken med litt strimlet sitronskall og sitronmelisse eller mynte før servering.

Til denne iskaken kan du servere bringebærsaus eller jordbærsaus. Jeg valgte jordbærsaus i år:

Lag sukkerlake av vann, sukker og stjerneanis, og sett til avkjøling. Ta ut stjerneanisen og tilsett jordbær og sitronsaft og kjør i en foodprosessor til en jevn saus. Både sausen og kaken er holdbar i hhv kjøleskap og fryser i ca en uke.

Enjoy!

(PS! Kan fint nytes til andre anledninger også.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Kaka ser farlig god ut!Jeg takker for all inspirasjon jeg har fått,i året som er gått.Ønsker deg et vidundelig god nytt år Trine!Klem fra Gry : )

 2. Den så nydelig ut! Den skal jeg prøve!Takk for et flott matår Trine!Det har vært spennende og innspirerende å følge deg!Måtte du blogge lige masse og godt neste år også :)Ha en god nyttårsfeiring!

 3. Takk for all inspirasjon og flotte oppskrifter i året som har gått. Det har resultert i mange vellykkede middager :)Gleder å meg til å følge bloggen videre neste år.Ønsker deg en fin nyttårsfeiring og et riktig godt nytt år.

  1. Jeg bruker ikke smør i oppskriften, og bunnen blir da litt «smulete», men jeg synes ikke det gjør noe. Du kan selvsagt tilsette litt smør om du vil den skal henge bedre sammen.

 4. Synes ikke sitronisen ble helt perfekt fordi det ble isnåler i den og det er ikke særlig godt. Hva kan være feil? Laget bringebærsaus til og den ble super. God til brownies var den også.

 5. Hei! Hvor mange personer er denne jordbærsausen for? Skal ha 13 gjester på nyttårsaften og ønsker å lage denne til sjokoladefondanten som vi skal ha til dessert 🙂

  1. Sitroniskaken «metter» omtrent 13, så da skal nok denne porsjonen gå bra som tilbehør til sjokoladefondant for 13 også. Mener å huske at pakkene med frosne bær inneholder ca. 400 g bær, så da ville jeg kanskje ha satset på det, sånn for sikkerhets skyld. Du kan bare benytte oppskriften for øvrig og eventuelt tilsette mer sukker og/eller vann dersom du synes det er nødvendig ift. smak/konsistens. Lykke til!

 6. Hei – Takk for nydelig iskake. Den ble virkelig godt mottatt (beste dessert ever….). Jeg blandet kjeksbunnen med smør, men det ble for kompakt/hardt. Har nå laget den på ny uten, regner med det er lettere å skjære stykkene da. Kaken skal jo stå ca. 30 minutt og mykes opp, betyr det at den ikke kan smelte…….? siden det ikke er pisket krem i. I så fall genialt – da blir det ikke så stress med å få den inn i fryseren så raskt.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste