Pinnekjøtt sto på menyen 2. juledag, med krydderkokte pærer med friske bær og vaniljeis til dessert. Det smakte utrolig godt, med minimalt av arbeidsinnsats i forkant! Pinnekjøttet ble tilberedt etter Hellstrøms oppskrift, som jeg vet tidligere har vært tilgjengelig på nett – men i år fant jeg den ikke. Men, heldigvis hadde jeg notater fra i fjor! Slik gjorde jeg det:

Vann ut pinnekjøttet i 12-24 timer. Kok opp grønnsaksbuljong (hjemmelaget eller av terninger, jeg valgte det siste denne gangen). Ha oppi pinnekjøttet og la det trekke/småkoke i ca 2 timer, eller til kjøttet er ferdig og løsner fra bena.

Som tilbehør serverte vi kålrabimos (spedd med fløte og smør) og kokte mandelpoteter. Vi laget også smørsaus etter Hellstrøms oppskrift: Kok opp litt vann (ca 0,5-1 dl) og visp inn ca 250 gram smør i terninger. Smak til med finhakket persille, og vips har du verdens enkleste saus – som er et ypperlig tilbehør til pinnekjøtt.

Vintips: Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2009.

Samtidig som du setter på gryta med pinnekjøttet kan du begynne å forberede desserten:

Krydderkokte pærer
1 pære pr person
ca 7,5 dl vann
ca 300 gram sukker
1 stjerneanis
1 vaniljestang
1 kanelstang

 

bær (gjerne frosne)
litt av sukkerlaken
Vaniljeis

Kok opp sukkerlake av vann, sukker og krydder. Skrell pærene, men behold stilken på. Kok pærene i sukkerlaken til de er møre, etter ca 1 times tid.

Legg gjerne en asjett oppå pærene slik at de holder seg i laken. La pærene avkjøles i laken.

Øs opp ca 1 dl av den avkjølte laken og bland med bærene, og la de trekke i minst en halv time. Serveres sammen med de avkjølte pærene, sammen med en kule vaniljeis eller to.

Enjoy!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine, Følger nesten daglig med på bloggen din, og blir veldig inspirert 😉 Mener jeg så Hellstrøm lage pinnekjøttet på denne måten før jul i fjor. Husker jeg riktig når jeg mener at pinnekjøttet skal dekkes med grønnsaksbuljong ? Artig å prøve forskjellige måter å gjøre det på. Fortsatt god jul til deg og dine 😉 Mvh Anne

 2. Så Hellstrøm lage pinnekjøtt på TV og syntes han ødela hele retten! Blir vel ikke noe godt når man koker det på denne måten? Han fylte opp med vann. Vi bruker bare litt til å dekke pinnene og etterfyller en gang eller fem hvis det trengs. Kjøttet skal aldri ha vann på seg. Da blir det best 🙂

 3. Anne; du tilsetter buljong/kraft slik at det (nesten) dekker kjøttet. Mie Mari; Det er det som er det fine med mat – at det kan tilberedes på mange ulike måter, etter smak og behag. Hvis du ikke har forsøkt denne varianten vil jeg virkelig anbefale den. Du trenger jo uansett ikke å velge bort den dampede varianten. Trine 😉

 4. Hei og takk for en fantstisk blogg som jeg sjekker nesten daglig! Takk for fantatisk inspirasjon, har prøvd flere av oppskriftene dine=)Jeg har sett Hellstrøm lage denne og har oppskriften. men har aldri turt å lage pinnekjøtt på denne måten. Hvordan blir det? Hva syns du er best av Hellstrølms versjo vs. tradisjonell? Laget smørsausen til pinnkjøttet i år fa og det var deilig=)=)

 5. Takk for svar Trine. Det skal prøves, men først skal jeg prøve poteter som rist, litt vørterøl og vann. Fant oppskriften i Interiørmagasinet og eldste sønnen og mor MÅ bare prøve. Neste gang blir det med buljong eller kraft nesten helt opp 😉

 6. hellstrøm's oppskrift finner du påhttp://oppskrift1.net/nyheter/jul-med-hellstrøm-pinnekjøtt/Har bestemt meg for å prøve den neste år:-)Takk for en utrolig spennende og inspirerende matblogg!

 7. Hei – snart jul og jeg leser om koking av pinnekjøtt. Her er et hett tips.
  Dekk bunnen av kjelen med mandelpoteter – legg pinnekjøttet oppå (ikke bruk rist) og fyll vann til det dekker over potetene.

  Fettet fra pinnekjøttet legger seg som et «skall» over potetene – ummmm og du kan servere de deiligste poteter i verden.
  monica

 8. Hei! Pinnekjøtt er beste julematen. Min mor lager alltid løksaus til, men hun har bare en oppskrift i hodet til en svært familie, og i år skal vi feire på egen hånd: Har du en god løksaus til pinnekjøtt som du kan trylle frem (hun bruker bla eddik)?

  1. Løksaus til pinnekjøtt er en tradisjon i vår familie også.
   Her er oppskriften som jeg bruker:

   1 løk
   5 dl vann

   1 – 2 ss smør
   1 – 2 ss hvetemel

   pepper
   2 korker 7% eddik
   2-3 ss sukker
   Kraft fra pinnekjøttgryta
   kremfløte

   Finhakk løken og kok den i 5 minutter i 5dl vann. Bruk sil og ta vare på vann og løk hver for seg.
   Lag saus: smelt smør og ha i hvetemel i en gryte. Spe med løkvannet
   La det småkoke i noen minutter.
   Ha i eddik og sukker
   Smak til med hvit eller sort pepper og kraft fra pinnekjøttet som står og damper
   Ha i litt kremfløte og løk slutt.

   Håper det smaker 🙂

 9. Den pæredesserten så lekker ut – den skal jeg jammen prøve! Kan anisstjerne erstattes med anisfrø; evt hvor mange frø tilsvarer en anisstjerne?

 10. Hei Trine!

  Herlig blogg du har! :-))
  I år har oppgaven å holde julebord tilfalt meg, og samtlige som kommer forventer at jeg disker opp med pinnekjøtt og poteter – ekte julemat, med andre ord. Dette gjorde nemlig hun som var vertinne i fjor. Jeg er naturligvis kjempeglad i pinnekjøtt jeg óg, men her er haken: Vi blir cirka 25 mennesker! Flinkisen fra i fjor fikk dette til, men heg har aldri i mitt liv laget mat til så mange mennesker før, og gruer meg veldig – jeg klarer ikke å se for meg at dette skal gå bra. Jeg har en liten komfyr og ikke en innmari stor ovn heller, og itillegg til selve kjøttet må man jo lage stapper, poteter og desserter. Er det rett og slett håpløst, eller har du noen tips til hvordan jeg kan dra dette i havn? Trenger litt hjelp til hvordan jeg skal få logistikken til å gå opp, rett og slett.

  Ellers – fortsett med å gjøre det du gjør, bloggen er inspirerende!

 11. Hei. Et lite spm. ang. desserten. Må/bør/skal pærene være varme når de blir serverte? Dette så virkelig godt ut, men skal lage til så mange, at jeg hadde lyst å finne noe man kan lage dagen før, evnt. tidligere på dagen..

  Håper på svar, takk:)!

   1. Lurte på om bærene skal være varme. Håper på svar snart for tenkte å lage det til helga etter pinnekjøtt.

 12. Hei og takk for en inspirerende blogg!

  Angående desserten; økes innholdet væske med antall pærer, eller holder din oppskrift til 6 pærer?

  Takk for svar!

  1. Det er en stund siden jeg har laget denne nå, men jeg vil tro det skal gå bra med laken til 6 pærer også. Hvis det blir knapt med vann kan du fylle på bittelitt til og eventuelt smake til med litt mer sukker, men det er ikke sikkert det er nødvendig (mulig du kan redusere sukkermengden noe ift det som står i oppskriften uansett). Lykke til!.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste