* 23. DESEMBER *

Nå er det endelig juleferie for min del, og fri fra jobb til og med 3. januar. Men, jeg tar ikke juleferie fra bloggen riktig enda, først vil jeg dele noen gode sausoppskrifter (++) som smaker godt til julematen.Kalkun er for mange typisk jule-/nyttårsmat og da må det serveres god saus til! Jeg er ofte ikke så begeistret for litt fete sauser, men denne appelsinsausen med chili er så god at også jeg forsyner meg grådig, og det gjør også de andre rundt bordet, så her er kunsten å lage nok! Du er herved advart!

 

Denne kalkunmiddagen serverte jeg døtrene mine i forkant av årets konfektmaraton, hvor det var viktig med et godt måltid i magen før vi viet oss i kalorienes tjeneste. Jentene var storfornøyde med maten, og ga tydelig uttrykk for at de satte pris på å få servert mammas mat og appelsinchilisaus igjen.

 

Til 4 trenger du omtrent:

Urtebakt kalkunbryst
800-1000 gram kalkunbryst
smør
sitronsaft
timian
salt og pepper

 

Gni inn kalkunbrystet med smør og sitron, og krydre med timian, salt og pepper. Pakk inn kalkunbrystet i aluminiumsfolie. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av brystet, men pass på at hullet (i folien) kommer litt høyt oppe på «pakken» din, slik at kraften ikke siver ut. Stekes ved 150 grader til kjernetemperaturen er ca 70 grader. Det vil ta ca 2,5 -3 timer, avhengig av hvor stort kalkunbrystet er. Har du det travelt kan du eventuelt øke temperaturen litt, til maksimalt 175 grader. Når kalkunbrystet har nådd kjernetemperaturen åpner du lett på folien og lar den hvile i ca 20 minutter, før du skjærer den i passende skiver.

 

Ovnsbakte rotgrønnsaker
ca 10 poteter, i skiver på langs
4 gulrøtter, i staver
1 sellerirot, i staver
smør/olje
salt og pepper

 

Legg potetene på matpapir i en langpanne. Ringle over litt olivenolje eller ha på noen klatter med smør. Krydre med salt og pepper, og stek ved 200 grader varmluft (eller 220 grader ordinær over- og undervarme) i ca 5-10 minutter. Tilsett så gulrøttene og selleriroten og stek videre til grønnsakene er møre og fine, og har fått litt farge i kantene.

 

Appelsinsaus med chili (normalt nok til 6-8 porsjoner)
3-4 sjalottløk, finhakket
1-2 ss smør
1-2 ts frisk chili, finhakket
3 dl appelsinjuice
3 dl kyllingkraft eller vann + kyllingfond
3 dl creme fraiche
revet appelsinskall av ca 1/2 appelsin
salt og hvit pepper

 

Fres løken i smøret, til det blir blankt og mykt. Tilsett chili, appelsinjuice og kyllingkraften.

Du kan eventuelt erstatte noe av kraften med hvitvin. La sausen koke ca 10 minutter. Rett før servering tilsetter du creme fraiche og appelsinskall og varm opp. Smak til med salt og hvit pepper. (Denne sausen er også god til feks kylling og svinekjøtt.)

 

Asparges
eventuelt 12 asparges (kan sløyfes)
salt og sukker

 

Kok aspargesen i ca 2-4 minutter i vann tilsatt litt salt og sukker. Ta de opp av vannet og server umiddelbart.

 

Anrett det hele på varme tallerkener med en raus dose med appelsinsaus. Det kan også være lurt å sette litt ekstra saus i et sausenebb på bordet, så slipper du å fly til og fra komfyren når den ene etter den andre av gjestene ber om påfyll…

Mens vi er i gang med gode sauser tenkte jeg at jeg samtidig skulle tipse om bringebærsaus som passer godt til riskrem, noe som er en dessert som vil stå på mange dessertbord i morgen ettermiddag, inkludert vårt.

 

Finn frem:

1/2 dl vann
ca 75 gram sukker
1 vaniljestang
ca 200 gram frosne bringebær
1/2 sitron, saften

Kok opp vann og sukker. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frø og resten av vaniljestangen i sukkerlaken, og sett til avkjøling. Tilsett de frosne bringebærene og presset sitron og la blandingen stå og trekke til bringebærene er nesten opptinte. Ta ut vaniljestangen og kjør blandingen i en foodprosessor. Sil sausen slik at du slipper å få med de små bringebærstenene. Hvis du synes sausen ikke er søt nok kan du eventuelt smake den til med litt (siktet) melis.

 

Bringebærsausen kan oppbevares flere dager i kjøleskap og kan også fryses.

Ha en fin lillejulaften!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Den sausen høres utrolig god ut. Jeg har lett etter en annen saus vi kan bruke til kylling og dette er absolutt et alternativ. Tusen takk og God Jul 🙂

 2. Herlighet så mye lekkert du har laget i 2010, glad er jeg for at jeg også har laget en del av det ;)Takk for all inspisrasjon!God jul, kose dere masse:)

 3. Mmmmmm… den sausen skal prøves ved neste kalkunmiddag.Takk for mange gode og inspirerende oppskrifter dette året. Får bestandig vann i munnen av å gå inn på bloggen din:)Har brukt mange av dine oppskrifter med hell. Sist vi hadde party her bød jeg på pestosnurrene dine og det var stor lykke:) Alle skulle ha oppskriften. Jeg bare henviste til Trines mektige…

 4. Takk for alt du deler. Gleder meg til å følge deg videre. God Jul! Julehilsen fra en av dine følgere, Mitt Krypinn

 5. Dette blir mat i romjula 🙂 I kveld er det pannacotta m bringebærsaus til dessert. Takk for fin blogg. God jul! Anne K.

 6. Heisann! Takk for mange flotte og nydelige oppskrifter. Du har en flott blogg med delikate bilder og oppskriftene er beskrevet på enkel måte. Jeg lagde denne retten forutenom bringebærsausen nå i helgen. Jeg høstet så mye skryt!!! Egentlig er jeg ikke så veldig glad i kalkun, men med denne oppskriften tror jeg den vil komme litt oftere på bordet hos oss. Alt var bare utrolig godt!!

 7. Hei.
  Takk for inspirasjon og fantastisk mange gode oppskrifter. Gidder ikke lete etter oppskrifter paa andre sider lengre. Har laget mange av dine oppskrifter og ALT er godt!!!! Men… appelsinsausen ble tynn synes jeg… hva gjorde jeg feil??

 8. Tusen takk for at du deler alt dette gode med oss. Toppen av alt så langt er appelsinchilisausen, Den er uten tvil den mest vellykkede sausen vi har laget til kalkun, Ja, kanskje den mest suksessrike sausen noen gang uansett kategori.

 9. Hei! Jeg skal ha venninner på julebord her på lørdag, og tenkte å servere dette da! Har bare gått og ventet på en anledning til å teste ut oppskriften. 🙂

  Men har du noen gode vintips til denne retten?

 10. Hei Trine og takk for en kjekk og inspirerende matblogg.
  Vi laget appelsinsausen din her en dag, som en lite forprøve før julegjestene kommer. Sausen smakte veldig godt, men den ble dessverre veldig tynn.
  Har vi gjort noe feil, eller skal den være helt tynn og rennende. Hvis ikke setter jeg stor pris på tips for hvordan vi kan unngå det.

  Mvh Kristin

 11. Nok en gang imponerer du med en fantastisk oppskrift, Trine! Nyttårsmiddagen ikveld ble nettopp denne oppskriften og den var virkelig en høydare. Sausen er noe av det beste jeg har smakt, nam nam 🙂 Tror de som har fått for tynn saus kanskje har latt den stå og koke med creme fraiche i? Sausen ble stående og koke lenger enn 10 minutter slik at mengden væske ble noe redusert før jeg tilsatte creme fraiche og appelsinskall og da synes jeg konsistense ble veldig bra! Godt nyttår, gleder meg til å teste ut enda flere av dine deilige oppskrifter i 2013.

 12. Hei!

  Idag skulle denne retten testes ut, og jeg forberedte i god tid. Appelsin-og chilisausen var knallgod mens jeg laget den, men etter jeg hadde i Creme Fraichen, smakte sausen rett og slett oppkast. Gjestene smakte også, og alle var enige. Jeg fikk kastet meg rundt i full fart, og laget en «kjip» brun saus, som også ble god da. Har du peiling på hvorfor dette skjedde?? Har du opplevd lignende?

  Takk for kjempefin blogg!

 13. Utrolig god saus! Og virkelig mange gode oppskrifter. Etter å ha fått servert diverse virkelig gode middager i det siste fra ulike hold, samt de beste bollene jeg har smakt, og så funnet ut at alle oppskriftene var hentet fra din matblogg, måtte jeg bare prøve jeg og. Kjempeinspirerende og imponerende!

 14. Hei Trine!
  Jeg må bare få si takk for at du har lært meg å sette pris på god mat, og ikke minst fordi jeg har lært meg å lage mat! Hvem skulle trodd det? Samboeren min hilser og sier takk han også 🙂 jeg har stadig større prosjekter, og til nyttårsaften i år har jeg bedt hjem 11 stk venner på kalkunmiddag (hel kalkun). Jeg lurer på om du kan komme med noen tips på bloggen din, til gode oppskrifter og måter å steke hel kalkun på? Du er super! 🙂
  P.s.
  Min nye livrett er chillikylling i form med sitron og chorizo! Ååå herre miiin! <3

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste