* 15. DESEMBER *

Reinsdyrstek, eller aller helt reinsdyrfilet, er mat jeg «må» ha i desember. Jeg fikk ikke skaffet reinsdyrfilet denne gangen og endte opp med en liten stek. Som tilbehør serverte jeg sprøstekt sellerirot, søte pærer og potetbåter – en utrolig god smakskombinasjon – sammen med ovnsstekte tomater og en nydelig portvinssaus. Prøv du også da vel, kanskje noe å forsøke i romjula? Til 4 trenger du omtrent:

Reinsdyrstek à la Rudolf

1 kg reinsdyrstek

salt og grovkvernet pepper

smør til steking

Konfiserte tomater

8-12 cherrytomater

olivenolje

maldonsalt

Stekte selleriterninger

1-2 selleriknoller, i små terninger

smør til steking
maldonsalt

Varme pærer

2 pærer, skjært i skiver på langs

smør til steking

sitronsaft

litt sukker

Ovnsbakte potetbåter

poteter, i båter

olivenolje

salt og pepper

Portvinsaus

1-2 sjalottløk, finhakket

2 dl portvin

2 dl kjøttkraft

4 ss usaltet smør

1,5 ts maisenna

Ripsgelè eller solbærgelè
Reinsdyrsteken og tomatene: Gni inn steken med salt og pepper og brun den på alle sider i litt smør. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av steken og stek den ved 125 grader til den får en kjernetemperatur på 62-65 grader, etter ca. 2 timer. (Alternativt kan du tilberede reinsdyrsteken etter sous vide-metoden.) Stek tomatene sammen med reinsdyrsteken etter denne oppskriften.
Potetene: Stek deretter potetbåtene, som du har krydret med salt og pepper, i stekovnen ved ca. 225 grader, til de er møre og fine.
Sausen: Ha portvin og sjalottløk i en liten kasserolle og kok inn til det er ca. 1 ss væske igjen. Rør sammen maizenna og kjøttkraft og rør dette inn i portvinsløken. Pisk inn smøret rett før servering.
Selleriroten: Stek selleriterningene i smør på middels varme, til de er møre og har fått litt farge. Ha på litt salt og hold sellerien varm.
Pærene: Stek deretter pæreskivene i smør. Behold gjerne stilken på midtskivene. Stekes til pæreskivene er gyldenbrune. Drypp over noen dråper sitronsaft og dryss bittelitt sukker over.

Anrett reinsdyrsteken sammen med potetene og grønnsakene og server portvinsausen og rips- eller solbærgelè ved siden av.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Un tipo di carne che da noi non si trova con regolarità, bisogna andare al nord Italia qui nella mia regione l'Emilia Romagna al mare non esiste nei negozi, è fantastica questa ricetta, buona giornata ciao

  2. Ser kjempegodt ut, og reinsdyr er fantastisk på smak!.. litt makabert navn, vel? Får litt såre assosiasjoner.Maarn

  3. Reinsdyr er så fantastisk godt. Har sjølv laga denne retten, og det er noko av det beste som finnast. Sausen er prikken over i en:)Takk for ein flott og inspirerande blogg.

  4. Hei!Du skriver en inspirerende blogg. Det hadde vært fantastisk dersom du kunne skrive en kokebok. Den ville i så fall jeg løpt og kjøpt!Mvh Camilla

  5. Hei,Jeg har tipsa mamma om denne oppskriften, og vi tenker å prøve den på 1. juledag.. Så lurer jeg bare på i sausen.. er det rødløk eller sjalottløk som skal i?Dette ser veldig godt ut og jeg gleder meg til å prøve!

  6. Takk for koselige tilbakemeldinger!Camilla, det var hyggelig sagt! ;)Kaja, det skal være sjalottløk, som det står i ingrediensoversikten ;). Trine 😉

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste