For noen uker siden hadde jeg besøk av en journalist fra månedsmagasinet Mat & Helse, som skulle intervjue meg om matbloggen. Intervjuet skulle skje hjemme på kjøkkenet vårt, og det var fint om jeg kunne «lage noe enkelt». Jaha, jeg som såvidt hadde fått skviset inn intervjuet ved å avspasere et par timer på en hjemmekontordag med stappfull agenda og leveringsfrister, hadde ikke akkurat flust av tid til kreativ matlaging. Visst hadde jeg sjokoladeknuter og skolebrød i fryseren, men det er vel ikke det en serverer en journalist som skriver om mat og helse til lunsj akkurat? Det var bare å sette klokka på vekking 15 minutter før og sette en gjærdeig før jeg åpnet hjemmekontoret, og ta utbakingen under en «kaffepause» et par timer senere. Med litt planlegging er det utrolig hva som ordner seg, så jeg fikk både bakt og levert i henhold til de avtalte leveringsfristene, samt dekket bordet, før journalisten kom.

Intervjuet gikk bra og tiden fløy avgårde. Jeg vil nok aldri bli fortrolig med intervjusituasjonen, og det å skulle ha en mening om det meste knyttet til mat og kosthold. Hvem er det egentlig som har vært min største inspirasjonskilde når det gjelder mat og når hadde jeg egentlig min beste matopplevelse? Hva mener jeg egentlig om det økende forbruket av sukker i kostholdet vårt? Hva skal egentlig til for å få barn til å spise mere grønnsaker? Og i hvilken grad har matbloggen påvirket familiemåltidene? Eeeehm, her burde man nok ha forberedt seg bedre og hatt noen velfunderte formuleringer, betraktninger, visjoner og mål for og med matbloggen. Men så har det jo seg sånn at matbloggen har blitt som den har blitt fordi jeg ikke har hatt annet mål med den enn å spise sunn og god mat, og kose oss så ofte vi kan. Intervjuet kan du lese HER.

Foccacia er alltid en sikker vinner når det skal serveres påsmurt lunsj. Det tar seg imidlertid litt bedre ut dersom du tar deg tid til å lage porsjonsfoccacia. Finn frem kjøkkenmaskinen og:

5 dl lunkent vann
25 gram fersk gjær
1 ts grovt havsalt
1/2 ts sukker
4 ss olivenolje
ca 700 gram hvetemel
Bland alle ingrediensene (men hold igjen på litt av melet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Juster eventuelt med resten av melet. Du skal nå ha en blank og smidig deig.

Heves i minst 40 minutter, men helst mer enn en time, til dobbel størrelse. Ha mel på bakebordet og kjevle ut deigen til den blir passe tykk. Stikk ut små foccacia i ønsket størrelse med en utstikker, kopp eller lignende. Legg minifoccaciaene på bakepapirkledt stekeplate. Jeg fikk ca 10 minifoccacia av denne oppskriften.

La brødene etterheve i minst 45 minutter. Stikk nedi noen sorte oliven og noen kvaster frisk rosmarin, hvis du har. Ringle over en god olivenolje og strø litt malsonsalt over.
Stekes ved 225 grader i ca 12-15 minutter, til minifoccaciaene er gjennomstekt og har fått en fin og gylden overflate.
Journalisten fra Mat & Helse fikk servert minifoccacia med rucculasalat, tomater, mozzarella, basilikum, olivenolje og en god balsamicoeddik, samt et dryss med maldonsalt. En enkelt og litt sunn lunsj på en hektisk og begivenhetsrik fredags formiddag.
Enjoy!
Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Ser nydelig ut! Jeg skal lage stor porsjon av foccacciaoppskriften din i helgen, alltid en vinner.Tusen takk for all pasta, sauser og pesto som kom i posten i går, gjorde stor suksess i heimen. Jeg tipper det blir mange pasteretter med foccacia til denne helgen. Bare en tur på polet som mangler før helgelykken er komplett.Riktig god helg 🙂

 2. Jeg lagde minifoccacia igår, de ble kjempegode! Jeg hadde litt finhakket soltørket tomat i deigen også, smakte veldig godt :)) Takk for en inspirerende blogg, må alltid innom minst en gang for dagen!

 3. Så snill du var som inviterte henne heim til deg og laga mat til henne! Eg gjorde det enkelt, og foreslo at vi møttest på Nighthawk Diner… 😉

 4. Gunda, Tja, jeg vet nå ikke om jeg direkte inviterte henne hjem, det var nok helst slik at hun ville treffe meg hjemme på kjøkkenet… Trine 😉

 5. Hei! Jeg bakte disse porsjonsfoccacia`ne, etter å ha tittet inn i denne flotte bloggen. Nydelige, selvom jeg glemte olje i deigen og salt på toppen.. Fantastisk gode! Også så lettvint. Disse skal jeg bake mer av 🙂

 6. Hei.
  Jeg har prøvd mange av dine oppskrifter og vært veldig fornøyd med resultatet, men her gikk det ikke så bra. Er du sikker på at det kun skal brukes 700g mel? Deigen min var helt flytende med 5dl vann og 700g mel… Jeg har brukt en av dine andre focaccia oppskriftene før som jeg ble veldig fornøyd med, og der brukte du 7dl vann og 1400g mel, så jeg synes at det er litt merkelig at du halverer melet når mengden vann kun endres fra 7dl til 5dl. Jeg måtte bruke litt over 1kg mel for å få en ok konsistens…
  Men jeg digger bloggen din ellers 🙂 Blir veldig inspirert (og sulten!) hver gang jeg tar en titt!
  Hilsen, Eme

 7. Prøvde meg på disse i dag, dessverre hadde jeg hverken rosmarin eller oliven, men de ble knallgode likevel :)) Veldig inspirerende blogg:)

 8. Hei Trine

  Det er utrolig inspirerende blogg du har:)
  Jeg er innom min 1 gang daglig:)
  Men jeg har et spm på hvordan disse reagerer på frysing,og i tilfelle du gjør noe spesielt med de før servering(etter tining)??

  gleder meg til å sette en deig i morgen tidlig:)

  1. De kan fint fryses. Jeg pleier å tine de helt opp, og varmer de noen minutter på 175-200 grader varmluft, rett før servering.

 9. Godt tips med minifoccacia! Bakte disse i går og brukte dem til hamburgerbrød. Men jeg lurer på om jeg gjorde noe feil, jeg måtte bruke en hel del mer mel enn det som står i oppskriften (kom ut av «tellingen» da jeg tilsatte litt og litt og litt….). Med 700 g mel var deigen bare kliss… Men gode ble de «åkkesom» 🙂

 10. Igår bakte jeg disse porsjons-foccaciaene dine! Funker veldig bra i brødbakemaskinen min også med denne størrelsen på deigen (elting og heving selvf.). Skikkelig gode!! 🙂

 11. Når jeg lagde disse ble det trill runde boller, selv om de var ganske flatt (1cm) kjevlet ut 🙁 Minnet ikke mye om foccacia! Hva kan jeg ha gjort feil?

  1. Årsaken til at de hevet så mye under stekingen var trolig at deigen ikke var ferdighevet før du kjevlet dem ut? Lykke til neste gang!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste