Fougasse er kanskje en av verdens eldste kjente brødoppskrifter og er det franske motstykket til den italienske foccaciaen. Fougasse er tradisjonelt et bladformet lite brød som er smaksatt med oliven, hvitløk og frisk rosmarin. Andre smakstilsettinger kan være tomat, bacom eller ost.

Til 4 fougasse trenger du:

 • ca 700 gram hvetemel
 • 1 pakke tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 4 dl lunkent vann
 • 1,5 dl olivenolje
 • 3 fedd hvitløk, finhakket

 • 1 eggeplomme + litt vann
 • sorte oliven
 • frisk rosmarin
 • maldonsalt

Bland alle ingrediensene (men hold igjen på litt av melet) i en bakebolle og kjør deigen i en kjøkkenmaskin i ca 10 minutter, til den er smidig og fin. Juster eventuelt med mere mel mot slutten.

La deigen heve på et lunt sted i minst 30 minutter. Del deigen i 4 like emner og kjevle hver del i «bladfasong». Legg to og to brød på et bakepapirkledt stekebrett og pensle med sammenvispet eggeplomme og vann. Skjær bladmønster og stikk deretter sorte oliven og rosmarinkvister ned i brødene.

La brødene etterheve i ca 40 minutter. Ringle over olivenolje og ha på maldonsalt. Strø litt hvetemel over og stek brødene ved 225 grader i ca 15 minutter, til brødene er gyldne og fine.

Brødene holder seg saftige og gode lenge, men blir ekstra gode hvis du varmer de litt før de skal nytes. Smaker godt som tilbehør til varme og kalde retter, til sandwich eller alene – for eksempel til aioli.

Du kan også steke deigen som en foccacia i langpannen. Du bør da senke temperaturen litt (til ca 200 grader) og øke steketiden (til ca 25-30 minutter). Hvis du trenger ytterligere tips til hvordan du kan smaksette brødene kan du jo ta en titt på foccaciaoppskriftene mine.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Lagde dette i dag til middag, sammen med en hjemmelaget kyllinglasagne. KJEMPE GODT! 🙂 Ganske liky foccacia igrunn..

 2. Hihi!
  Denne oppskriften «stjeler» jeg fra deg, og bruker i mitt fransk-prosjekt.
  Oppskriften er enkel, og brødene ser lekre ut!
  Jeg har forresten to par med slike brød som står til etterheving nå, skal kommentere i morgen om hvordan de smakte.
  Ha en god kveld/natt!

 3. Hei igjen!
  Beklager for at jeg har utvidet tidsfristen min med en måned…
  Men uansett, brødene ble HERLIGE, og franskklassen FORGUDET dem!
  Takk skal du ha!

 4. Hei. jeg laget fougasse i dag. Hadde aldri hørt om det før men syntes det ble kjempegodt. Jeg liker ikke oliven så de kutta jeg ut. Så hadde jeg 400 gram hv mel og 300 g havremel for å få dem litt grovere. Fyllet mitt ble pesto, aioli, eggerøre m vårløk, skinke og sherrytomater.
  Takk for en super blogg 🙂 Jeg er innom flere ganger i uka og snoker etter noe å prøve meg på.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste