Jeg har lenge ventet på en anledning til å lage denne fristende kaken, og benyttet anledningen da vi arrangerte familiefødselsdagsselskap for junior sist helg. Det angret jeg slett ikke på! For denne kaken ser ikke bare god ut, den smaker faktisk enda bedre! Kakebunnen er en lett og luftig nøttebunn med et hint av sjokolade, som sammen med den friske jordbærmousseen og en myk fløtekrem med litt sjokoladekrønsj, samt deilige friske norske jordbær, var en utrolig smakfull kombinasjon. Dette er en ypperlig kake dersom du vil imponere i bryllup, konfirmasjon, dåp, på sommerfesten eller i andre festlige lag. Den er slett ikke vanskelig å lage, det kreves litt nøyaktighet og tar litt tid, men det er det vel verdt!

Oppskriften fant jeg i Lise Finckenhagens fantastiske kakebok "Slikkepott", og gjengir den her med et par endringer og med mine egne beskrivelser og presiseringer.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

NØTTEBUNN

3 egg
250 g sukker (finkornet)
75 g smør , smeltet
1 1/2 dl melk
200 g hvetemel
2 ss potetmel
1 ss bakekakao
1 ts bakepulver
50 g hasselnøtter , finmalt
50 g mørk sjokolade , revet

JORDBÆRMOUSSE

300 g jordbær (friske)
75 g sukker
3 plater gelatin
3 dl kremfløte , stivpisket

SJOKOLADEKREM

3 dl kremfløte , stivpisket
1/2 ts sukker
100 g mørk sjokolade , grovt hakket

MELLOM LAGENE + DEKOR

6 ss rørte jordbær (ca.)
12 jordbær , delt i to
2 dl kremfløte , stivpisket
1/2 ts sukker (smak til)
friske bær til dekor oppå kaken, for eksempel jordbær, blåbær og bjørnebær

SLIK GJØR DU

Sommerens nøttekake med jordbærmousse og sjokoladekrem

NØTTEBUNNEN

Sett stekeovnen på 180 grader (over- og undervarme), og kle en springform (24 cm) med bakepapir i bunnen og pensle sidene med litt smeltet smør.

Finn frem en kjøkkenmaskin med visper og visp luftig eggedosis av egg og sukker. Smelt smøret, ta kjelen av platen og tilsett melken. Sikt hvetemel, potetmel og kakao i en bolle, og tilsett deretter bakepulver og finmalte hasselnøtter. Bland smørmelken forsiktig inn i eggedosisen, og vend deretter melblandingen forsiktig inn i røra ved hjelp av en slikkepott. Vend inn den revne sjokoladen helt til slutt. Ha blandingen i kakeformen og stek på midterste rille i ca. 40 minutter, eller til kakebunnen er gjennomstekt. Sjekk med en fyrstikk eller kakenål. Kaken er ferdigstekt dersom det ikke henger igjen kakerøre på pinnen når du stikker den midt i kaken. Avkjøl kaken på rist. Kakebunnen bør helst lages dagen før den skal serveres, og kan også fryses.

Del kakebunnen i 3 jevnstore lag. Hvis kakebunnen er relativt nystekt kan det være lurt å sette den i kjøleskapet i minst en halvtimes tid, så blir den enklere å dele opp.

Vask og tørk kakeringen og sett den midt på et kakefat. Dekk innsiden av kakeringen med bakepapir som stikker ca. 1 cm over kanten på formen. Ha gjerne litt smør eller syltetøy 5-6 steder på innsiden av kakeformen slik at bakepapiret «limer» seg fast. Legg den nederste kakebunnen oppi kakeringen, og smør 2-3 ss rørte jordbær utover. Del jordbærene i to og fordel dem jevnt langs kanten, med snittflaten ut. For et pent resultat er det viktig at jordbærene er av omtrent samme størrelse.

Sommerens nøttekake med jordbærmousse og sjokoladekrem

JORDBÆRMOUSSEEN

Kjør jordbær og sukker glatt ved hjelp av en stavmikser eller lignende. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 6-8 minutter. Ha litt av jordbærpureen i en liten kjele og varm opp. Klem ut vannet av gelatinplatene og rør dem ut i den varme jordbærpurèen. Ta kjelen bort fra varmen, tilsett resten av jordbærpuréen og rør godt sammen. Pisk 3 dl kremfløte til stiv krem og vend jordbærpuréen inn, i 2-3 omganger.

Fordel jordbærkremen jevnt og forsiktig oppi kakeformen, men pass på at jordbærene langs kanten holder seg på plass.

Legg det midterste laget av kakebunnen forsiktig oppå jordbærkremen og smør resten av de rørte jordbærene utover. Sett kaken i kjøleskapet mens du lager sjokoladekremen.

SJOKOLADEKREMEN

Visp 3 dl kremfløte og litt sukker til krem, og vend den finhakkede sjokoladen forsiktig inn. Fordel kremen jevnt oppi kakeformen, og plasser den øverste delen av kakebunnen på toppen. Sett kakebunnen tilbake i kjøleskapet, i minst 8 timer (gjerne over natten), slik at jordbærmoussen får satt seg.

DEKOR

Rett før servering (eller noen timer før) skal kaken dekoreres. Fjern kakeringen og bakepapiret forsiktig. Visp kremfløte og litt sukker til en myk krem og fordel oppå kaken. Pynt med friske bær etter smak og behag, og gjerne også spiselige blomster hvis du har. Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til den skal serveres.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei
  Min mann er allergisk mot hasselnøtter, har du et alternativt forslag til bunn i denne kaken?
  Den ser fantastisk god ut 🙂

 2. Trine møter Lise – det kan ikke bli annet enn fantastisk, dette er en het kandidat til helgens familiebursdag… God sommer!!

 3. Lagde denne til stor glede for bursdagsgjestene! Fin oppskrift som var lett å følge, tusen takk for den inspirerende og svært nyttige bloggen din!

 4. Hei, jeg tenker at du sikkert kunne laget kaken god tid i forkant og satt kaken i frysen og tatt på siste lag med krem samt pynt rett før servering?

  1. Jeg ville nok ikke ha satt kaken i fryseren. Den kan fint lages nesten ferdig dagen før, men pyntes med krem og bær rett før servering.

 5. Takk for flott oppskrift! Kaka så fin ut, helt til hele saken raste ut, moussen var slett ikke stiv! Jaja, mer gelatin eller lengre tid i kjøleskapet neste gang kanskje, jeg prøver igjen!Takk for fin blog uansett

 6. Hei! Kan man lage jordbærmoussen med frosne jordbær? Er redd de friske man får kjøp nå har for lite smak…

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste