Enten det er til en rolig morgenstund eller til Afternoon Tea, er hjemmelagde scones en enkel og smakfull godbit som alltid faller i smak. Med sin smuldrende tekstur og deilige smak, er disse sconesene perfekte til en kopp rykende varm te eller kopp god kaffe. Scones bakes med bakepulver som hevemiddel, og er derfor kjappe og enkle å lage.
Ingredienser
SCONES
350 g | hvetemel |
1 ss | bakepulver |
1-2 ss | sukker |
1/4 ts | salt |
50 g | kaldt smør , i små terninger |
1 1/2 dl | melk |
1 | egg |
TIL PENSLING
1 | egg eller 1/2 dl melk |
SLIK GJØR DU
Bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok. Ha hvetemel, sukker, bakepulver og salt i bakebollen og rør sammen. Tilsett smøret og kjør maskinen til du har en smulete masse. Rør sammen melk og egg og hell i blandingen, og kjør det til alt er godt blandet. Spe eventuelt på med mer hvetemel eller melk, om nødvendig. Deigen kan gjerne være litt klissete, men det må fortsatt være “hold” i den. Ikke la maskinen gå mer enn det som er nødvendig for å få rørt det hele godt sammen. Hvis du elter deigen for lenge kan den bli seig og gi deg tørre scones. Dekk deigen med lokk eller plast og la den hvile i 10-15 minutter.
Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Finn frem et bakebrett som du dekker med bakepapir.
Ha deigen på melstrødd bakebenk og kjevle den ut til du har en rund leiv som er ca. 25 cm i diameter. Finn frem en utstikker eller et glass som er 5-5 1/2 cm i diameter og stikk ut 12-14 biter. Fordel bitene på bakebrettet og pensle dem med sammenvispet egg eller melk. Stekes på midterste rille i 15-20 minutter, til baksten er gyllen og gjennomstekt.
Serveres lune med for eksempel jordbærsyltetøy, appelsinmarmelade eller sitronkrem. Tradisjonelt serveres scones med clotted cream, men selv foretrekker jeg heller stivpisket kremfløte, mascarponekrem eller rømme.
TIPS
- Deigen kan gjerne stå i kjøleskapet noen dager, og stekes etterhvert. Da har du rykende ferske scones innen rekkevidde.
- Scones bør nytes relativt nystekte, så får du noen til overs bør du legge dem i fryseren straks de er avkjølt. La dem tine i romtemperatur, og varm dem gjerne litt i ovnen før servering.
- Tilsett gjerne rosiner, sitrusskall eller annen smakstilsetning i sconesen. Flere oppskrifter på scones finner du samlet her.
- Scones er for øvrig et obligatorisk innslag når det serveres Afternoon Tea. Flere oppskrifter og tips til Afternoon tea finner du samlet her.
VELBEKOMME!
Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg).