"Da jeg var ung" ble det alltid servert bløtkake til bursdager og store festdager. Jeg elsket å se på når mamma laget bløtkaker, og fikk lov til å være med når hun dekorerte kakene. De var så lekre å se på, og ikke minst nydelige på smak. Det er ikke så ofte det står bløtkake på kakebordet nå til dags, men det gjorde det da vi feiret Mathias sin 11 årsdag forleden. Jubilanten elsker bløtkake. Det samme gjør pappaen og et par "onkler", som har utnevnt seg som "bløtkakeeksperter", og det var ikke fritt for at matbloggere var bittelitt nervøs da hun satte denne "nakne" bløtkaken på kakebordet. Mens jeg ordnet med noe annet hørte jeg "ekspertenes" kommentarer i det fjerne. Mannen min kommenterte "bringebærhaugen" og unnskyldte meg med at jeg nok hadde hatt det travelt på slutten siden jeg sikkert ikke hadde hatt tid til å pynte kaken. En annen kommenterte at det var litt lite krem... Jeg ga klar beskjed om at kaken ble akkurat slik jeg hadde tenkt, og at jeg var spent på hva de synes om smaken. Den falt heldigvis i smak, hos både jubilanten (som ikke hadde noe å utsette på dekoren) og den eldre garde.

Her kommer oppskriften på "naken" bløtkake med bringebær, og med på kjøpet får du selvsagt også oppskrift på vellykket sukkerbrød som ikke synker sammen på midten. Prøv den du også, neste gang du skal feire noen eller noe. Bytt gjerne ut bringebærene med jordbær, det er kjempegodt - spesielt når de norske jordbærene er i sesong. Og du kan selvsagt dekorere med mer krem, dersom du foretrekker det.

Ingredienser

SUKKERBRØD

5 egg , romtemperert
175 g sukker
175 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
springform (24 cm)

FYLL OG DEKOR

5 dl kremfløte , stivpisket
2 ts sukker
1 - 1 1/2 dl appelsinjuice , melk el.
5 - 6 ss bringebærsyltetøy
350 g bringebær
spiselige blomster eller urter

SLIK GJØR DU

NAKEN BLØTKAKE MED BRINGEBÆR

Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme. Finn frem en springform som er ca. 24 cm i diameter. Kle gjerne bunnen med bakepapir, og smør og strø sidene.

Bruk kjøkkenmaskin med visper, og pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Det tar 5-6 minutter (se «tips»). Rør sammen hvetemel og bakepulver og sikt det i eggedosisen. Vend det hele forsiktig sammen med en slikkepott, til alt er godt blandet. Ikke rør mer enn det som er nødvendig for at alt skal bli godt blandet, slik at du beholder mest mulig luft i røra. Fordel røra jevnt i springformen.

Stekes på rist på nederste rille i ovnen i 35-40 minutter. La stekeovnsdøren være lukket hele tiden. Mot slutten av steketiden kan du sjekke om den er ferdigstekt ved å stikke en fyrstikk eller bakepinne midt i kaken. Dersom pinnen er tørr (det vil si at det ikke henger igjen «rå» røre på pinnen) er kaken ferdigstekt. Hvelv kaken på en bakerist og la den avkjøles (opp-ned) i formen. Ved å avkjøle den slik unngår du at kaken synker ned på midten.

NAKEN BLØTKAKE MED BRINGEBÆR - sukkerbrød

Når sukkerbrødet er helt avkjølt kan du fylle og dekorere det. Visk kremfløte og sukker til myk krem. Del kaken i tre lag. Legg de to øverste lagene på bakepapir el. Legg det nederste laget på et kakefat, og dynk det med ca. 1/3 av appelsinjuicen. Smør over et lag med bringebærsyltetøy. Fordel i overkant av 1/3 av kremen over og deretter bringebær (delt i to på langs).

NAKEN BLØTKAKE MED BRINGEBÆR

Legg over det midterste laget og gjenta prosedyren (appelsinjuice, bringebærsyltetøy, krem og bringebær). Pass på at det øverste laget ligger med stekeskorpen ned og dynk med resten av juicen. Legg det umiddelbart oppå kaken (her kan det være lurt å bruke bakepapiret til å få det på plass).

NAKEN BLØTKAKE MED BRINGEBÆR

Smør inn hele kaken med et tynt lag med krem, og bruk en spatel eller kniv langs kanten slik at noe av sukkerbrødet blir synlig. Dekorer med friske bringebær og eventuelt noen spiselige blomster eller urter (mynte eller sitronmelisse), hvis du har. Kaken blir best om den får stå å trekke litt, da blir den saftig og god. Fyll gjerne bløtkaken dagen før du skal spise den, men ha på de friske bærene samme dag, slik at kaken ser «fresh» ut når den skal spises.

NAKEN BLØTKAKE MED BRINGEBÆR

TIPS

  • Hvordan vet du at eggedosisen er ferdig pisket? Når du kan skrive «Ole» med vispen uten at det flyter utover umiddelbart, er eggedosisen ferdig pisket. Dersom du pisker eggedosisen for lenge kan sukkerbrødet ditt «klappe sammen» mot slutten av steketiden.
  • Varier med syltetøy og bær etter smak og behag, og hva du har tilgjengelig. Dersom du ønsker en mere tradisjonell bløtkake kan du øke mengden kremfløte noe, slik at du kan dekke hele kaken med krem og eventuelt dekorere den med kremdotter.
  • Sukkerbrødet kan gjerne lages i god tid før du skal servere kaken. Pakk det inn i plastfolie når det er helt avkjølt, og fyll og dekorer det som beskrevet over.
  • Oppbevar bløtkaken i kjøleskapet frem til den skal spises. Den er holdbar et par dager, avhengig av råvarene du har benyttet. Kakerester kan fryses.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Nå nærmer det seg mange glade maidager her i huset med både bursdager og ikke minst 17. mai i anmarsj. Jeg har lyst til å lage én eller flere bløtkaker denne måneden og har latt meg friste av oppskriften din! Men nå lurer jeg: Du skriver at sukkerbrød kan lages god tid i forveien og oppbevares i plastfolie. Men skal det oppbevares i kjøleskap eller romtemperatur hvis jeg vil ha det liggende f.eks. 2 dager før jeg fyller og pynter det?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste