Klarer du å motstå nydelige, myke og søte mandelkjeks som smelter på tunga? Ikke? Vel, hvis du skal ha igjen noen av disse til jul bør du bake dobbel porsjon og oppbevare kakeboksen høyt.

PS. Mandelkjeks smaker godt resten av året også.

Ingredienser

175 g mandler , skåldet og malt
175 g sukker
1-2 sitron (økologisk), revet skall
1 ss hvetemel
1/2 ts bakepulver
2 egg (kun eggehvitene)
melis til dekor (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Skåld mandlene ved å ha dem i kokende vann et par minutter, til skallet begynner å løsne. Hell av vannet og klem deretter på mandelen slik at kjernen presses ut av skallet. En kjedelig, men nødvendig jobb for at du skal få et godt resultat. Kjør deretter de skåldede mandlene i en mandelkvern, kjøkkenmaskin med kniver eller lignende, til mandlene er malt (ikke finmalt og gjerne litt ujevnt malt).

Vask sitronene i lunkent vann og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Bruk økologiske sitroner, hvis du får tak i det. Riv skallet (kun det gule) med et zesterjern eller lignende.

Bland de malte mandlene, sukker og sitronskall i en bolle, og sikt i hvetemel og bakepulver. Pisk eggehvitene til de blir så vidt stive (men pass på at de ikke piskes for lenge) og vend dem forsiktig inn i mandelmassen, til du har en myk og smidig pasta.

Ha pastaen i en plastpose eller sprøytepose og klipp ca. 1 cm åpning på posen. Sprøyt små dotter på bakepapirkledd bakebrett med litt avstand mellom, 12-16 på hvert brett.

Stekes midt i ovnen ved 175/200 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter, til kjeksen har fått en fin gyllen farge. Pass på mot slutten av steketiden, det er viktig at de ikke stekes for lenge, kjeksene skal fremdeles være litt myke inni.

Gi kjeksene eventuelt et lite melisdryss og la dem hvile ett par minutter på bakebrettet, før du forsiktig løfter de over på en rist. Kjeksene oppbevares i tett boks når de er helt avkjølt.

LYKKE TIL!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine:)

  Jeg laget disse idag. De ble SÅ gode!!:) men jeg lurer på om det er mulig å bytte ut sukkeret med kokosblomstsukker? Det er det jeg som oftest bruker. Tror du det vil ha noe å si for konsistens?

 2. Hei. Jeg har tidligere år brukt oppskrift fra deg på Karamellpudding men nå finner jeg den ikke her lenger?!
  Kan du legge den ut på nytt før jul?
  Den har alltid blitt såå god og ønsker derfor å bruke fin oppskrift fortsatt 🙂

  Håper den kommer ut igjen og god jul til deg og familien din 🙂

  Mvh
  Astrid

 3. Enda en god oppskrift fra Trine! Nydelige kjeks! Har bakt både med sitron og med lime og likte begge:) er blitt veldig populære hos oss!

 4. Hei – disse er kjempegode på smak! Men nå har jeg prøvd flere ganger men de ligner på kokosmakroner fremfor kjeks.. flyter ikke utover eller ligner på de luftige på bildet.. Følger oppskriften, passer på å ikke ha for stiv eggehvite og blander forsiktig – har du noen tips hva jeg gjør «galt»? Takk

 5. Hva skjer om man ikke skoder mandlene? Blir de bare mørkere (som kransekaker uten skoldede mandler) eller skjer noe m konsistensen?

 6. Hei:-) takk for en fin blogg som jeg bruker flittig. Jeg har cliaki, tror du det går å bytte ut hvetemel med toros lys melblanding?
  Hilsen Heidi

 7. hei, kjempegode, men eldig vanskelig å få de av platen med bakepapir..de klistrer seg og går i oppløsning når jeg «tvinger» dem.. 🙁 tips??

 8. Nydelige! Måtte lage 3 porsjoner. De mister seigheten etter ca 1 uke i kakeboks. Kan jeg gjøre noe for å motvirke dette??

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste