Inviter på Afternoon Tea! Med deilige smørbrød, krustader med Skagenrøre, rykende ferske scones med syltetøy, og ikke minst deilige søte munnfuller med sitronterte, brownie med mascarponekrem og søte bringebærterter.
Her får du oppskriftene, tipsene og triksene som gjør at du kan arrangere Afternoon tea hjemme hos deg selv. Med litt planlegging og forberedelser i forkant trenger det ikke å være så arbeidskrevende. Spe gjerne på med noen "bortekjøpte" elementer også.
Noe å tenke på til 17. mai, sommerfesten eller fødselsdagsselskapet? Dersom dere blir mange til bords kan det være lurt å fordele oppgavene på flere.
Ingredienser
SMØRBRØD MED SKINKE & SENNEP
4 skiver | grovt landbrød |
3 ss | majones |
3 ss | grov sennep |
1-2 ts | flytende honning |
salt og pepper | |
4 skiver | røkt skinke |
frisk timian |
SMØRBRØD MED RØKT LAKS & DILL
4 skiver | lyst landbrød |
3-4 ss | kremost naturell |
2-4 skiver | røkt laks |
1/4 | agurk , i tynne skiver |
frisk dill |
KRUSTADER MED SKAGENRØRE
8-12 | krustader |
1 porsjon | skagenrøre |
frisk dill |
SCONES MED TILBEHØR
8 | scones |
1/4 porsjon | mascarponekrem el. |
jordbærsyltetøy | |
appelsinmarmelade |
KAKER & SØTSAKER
4 | sitronterter med italiensk marengs |
4 biter | brownie med mascarponekrem |
4 | miniterter med bringebær |
4 | makroner |
SLIK GJØR DU
3. etasje – KAKER & SØTSAKER
Vi begynner øverst med kaker og søtsaker, små søte munnfuller. Pass på at du ikke lager dem for store, og du trenger ikke å lage så mange sorter som på bildene. Jeg tenker at to sorter + en liten konfektbit eller makron er tilstrekkelig pr. person. Ha eventuelt noen biter ekstra slik at du kan fylle på hvis noen har lyst på mer.
I øverste etasje finner du:
- Sitronterter med italiensk marengs
- Miniterter med mascarponekrem og bringebær
- Brownie med mascarponekrem
I tillegg hadde jeg kjøpt ferdige makroner.
TIPS
Jeg har her tatt noen snarveier, og benyttet samme elementer i flere kaker. Jeg har for eksempel laget små tertebunner i sandkakeformer med ulikt fyll – sitronkrem og mascarponekrem. Mascarponekremen er også benyttet til å dekorere brownien. Rester av sitronkremen kan også serveres sammen med scones, se under.
HVA KAN FORBEREDES PÅ FORHÅND?
- Tertebunnene kan lages flere dager i forveien og benyttes både til sitrontertene og minitertene med mascarponekrem og bringebær.
- Browniebunnen kan lages et par dager i forveien og oppbevares i kjøleskapet, eller fryses ned (holdbar i inntil 3 måneder).
- Forslag til andre oppskrifter som kan være aktuelle: Madeleines, gulrotmuffins (i miniformer), pikekyss og bringebærtrøfler,
HVA MÅ GJØRES SAMME DAG?
- Lage mascarponekrem og dekor av brownie og miniterter
- Lage italiensk marengs og dekor av sitronterter
2. etasje – SCONES MED TILBEHØR
På det midterste fatet finner du scones og tilbehør. Lag scones etter denne oppskriften. Scones bør serveres ganske nylaget. Lag derfor deigen på forhånd og oppbevar den i kjøleskapet, og stek scones rett før servering. Se tips i oppskriften. Beregn to scones pr. person, men ha gjerne noen ekstra.
Server en eller to sorter syltetøy som tilbehør, for eksempel jordbærsyltetøy og appelsinmarmelade. Bytt gjerne ut syltetøyet med sitronkrem (gjerne rester etter sitrontertene). Oppskrift på sitronkrem (lemon curd) finner du også her.
Tradisjonelt serveres scones med clotted cream, men selv foretrekker jeg heller stivpisket kremfløte, mascarponekrem (gjerne rester etter brownie og miniterter) eller rømme.
1. etasje – SMØRBRØD & KRUSTADER
På det nederste fatet finner du smørbrød med deilig pålegg, og krustader fylt med Skagenrøre. Bruk godt brød, gjerne både grovt og fint, og fyll det med favorittpålegget eller det du har tilgjengelig. Brødet serveres tradisjonelt uten brødskorper, men selv foretrekker jeg å beholde dem på. Skjær dem av hvis du går for den tradisjonelle varianten.
SMØRBRØD MED SKINKE & SENNEP
Rør sammen majones og sennep, og smak til med honning, salt og pepper. Smør sennepsblandingen utover brødskivene. Legg skinkeskivene og litt frisk timian over, og legg to og to brødskiver mot hverandre. Del deretter brødskivene i to eller fire jevnstore biter.
SMØRBRØD MED RØKT LAKS & DILL
Smør kremosten utover brødskivene og fordel lakseskiver og frisk dill oppå. Legg to og to brødskiver mot hverandre, og del dem deretter i to eller fire jevnstore biter.
KRUSTADER MED SKAGENRØRE
Lag Skagenrøre etter denne oppskriften (eller kjøp ferdig i delikatessedisken) og fyll i krustader, 2-3 pr. person.
TIPS
- Smørbrødene kan lages tidligere på dagen og oppbevares tildekket i kjøleskapet frem til servering. Skjæres i mindre biter rett før servering.
- Skagenrøren kan lages dagen før, men fylles i krustader umiddelbart før servering, og dekoreres med frisk dill (hvis du har). Alternativt kan du bytte ut krustader med ristede eller ferske baguetteskiver.
SERVERINGSTIPS
Afternoon tea serveres tradisjonelt på et treetasjes fat, med smørbrød nederst, scones i midten og kaker og søtsaker på toppen. Dersom du ikke har det går det selvsagt bra å servere det på vanlige serveringsfat. Pynt gjerne med bær, urter og friske blomster, og dekk på med ditt fineste servise. Serveres med deilig te, og gjerne med bobler i glassene. Begynn nederst og «jobb» deg oppover til søtsakene. Velbekomme!
Alle oppskrifter og tips til Afternoon tea finner du samlet her. Har du tips til Afternoon tea så del dem gjerne i kommentarfeltet!
Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg).
Hvor får du tak i krustader? IKEA har sluttet å selge dem, og jeg har spurt i flere andre butikker uten hell.
Anbefaler deg å sjekke Meny eller andre velassorterte dagligvarebutikker, samt delikatessebutikker.
Så lekkert