Hva lukter vel bedre enn duften av nybakt brød? Dette flettebrødet er fylt med hvitløksmør og er nydelig til for eksempel supper, pasta, salater, gryteretter, grillmat - eller spis det som det er.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

625 g hvetemel
2 1/2 dl vann (romtemperert)
1 1/2 dl melk (kald)
1 egg
15 g gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ts salt
1/2 ts sukker
50 g smør i terninger

HVITLØKSMØR

200 g smør (romtemperert)
3-4 fedd hvitløk , knust
1 neve persille , finhakket
1/2 ts flaksalt

SLIK GJØR DU

Hvitløksbrød

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer væske dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter 5-10 minutter elting. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve i ca. 1 time, til den har est til omtrent dobbel størrelse. Ta gjerne frem smøret til hvitløksmøret når du setter deigen til heving.

Rør det romtempererte smøret jevnt og luftig for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Ha i hvitløken og rør til alt er godt blandet. Tilsett til slutt hakket persille og litt salt.

Finn frem to brødformer, og smør dem eventuelt med litt olje eller smør. Ha deigen på melet underlag, del den i to jevnstore biter og kjevle ut et rektangel, hvor den bredeste siden er litt bredere enn brødformen. Fordel halvparten av hvitløksmøret utover deigen og rull den sammen, fra den bredeste siden. Legg deigpølsen med skjøten ned på bakebordet, og bruk en skarp kniv til å dele pølsen i to på langs. Tvinn remsene sammen slik at du får mest mulig av snittflaten opp. Legg brødet i formen, og dryss gjerne litt flaksalt oppå brødet også. Er du usikker på hvordan du skal tvinne remsene kan du ta en titt på denne oppskriften. Gjør det samme med den andre deigklumpen. La brødene etterheve i ca. 45 minutter.

Stekes ved 200 grader (over- og undervarme) på midterste rille i 30-40 minutter, til brødene er gylne og gjennomstekte. Legg gjerne et bakepapir oppå brødene mot slutten av steketiden dersom du synes at de ligger an til å bli litt mye stekt på toppen. Ta brødene umiddelbart ut av formene (hell av smeltet smør som eventuelt har samlet seg i formen først) og avkjøl brødene på rist. Hvitløksbrødene smaker aller best relativt nybakte og lune.

Serveres som tilbehør til supper, gryteretter, pasta, salater, grillmat – eller nytes som det er (gjerne sammen med et glass god vin).

Hvitløksbrød

TIPS

  • Er du usikker på om brødene er gjennomstekt kan du stikke et steketermometer i brødet umiddelbart etter at du har tatt det ut av ovnen. Brødet er ferdig stekt når termometeret viser ca. 96 grader.
  • Lag en krans istedet. Kjevle ut hele deigen til en rektangulær leiv som er ca. 80 cm bred. Gjør som ellers beskrevet, og legg den på et bakepapirkledd bakebrett. Klem sammen skjøtene. Stekes til den er gjennomstekt – beregn noe lengre tid enn det som er angitt i oppskriften over.
  • Varier med annet fyll, som for eksempel revet ost, urter eller pesto.
  • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving og hvordan du gjør det her.
  • Dersom du ikke skal spise brødet samme dag bør det fryses ned straks de er avkjølt. La det deretter tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi det en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i 5-10 minutter.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste