Lag noe godt til helga, for eksempel hvetestang fylt med sesongens norske epler og en smakfull kanelkrem!

Ingredienser

GJÆRDEIG

900 g hvetemel
150 g sukker
2 egg
25 g gjær , gjerne rød type
1 ts kardemomme , malt/mortet
1/2 ts salt
5 dl melk
150 g smør , i terninger

FYLL & TOPPING

150 g smør , romtemperert
125 g brunt sukker
2 ss kanel , malt
3 epler , i små terninger
1 egg til pensling
perlesukker (eller se tips)

SLIK GJØR DU

Hvetekrans med eple

Mål opp smøret til fyllet og la det stå i romtemperatur slik at det er temperert når du skal lage kanelsmøret.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en blank og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time.

Mens deigen hever rører du sammen romtemperert smør, brunt sukker og kanel, til du har en luftig og jevn krem. Rett før deigen skal bakes ut skreller du eplene, fjerner kjernehuset og skjærer dem i små, jevnstore terninger.

Ha deigen på melet bakebord og del den i tre like store deler som du former til store boller. Kjevle ut deigen til du har en rektangulær leiv som er ca. 40 x 35 cm. Pass på at du har litt mel under slik at deigen ikke klistrer seg fast til underlaget.

Hvetekrans med eple

Bruk en skarp kniv eller pizzahjul og skjær ca. 2 cm brede strimler ca. 1/3 inn mot midten, fra begge langsider, samt en trekant i hvert hjørne, se bilde. Fordel 1/3 av kanelsmøret midt på leiven slik at det dekker ca. 1/3 av leiven. Fordel deretter 1/3 av eplebitene over. Brett inn fliken på kortendene, og begynn øverst og flett strimlene inn mot midten, annenhver gang, slik at fyllet dekkes. (Se gjerne dette innlegget eller Instagram-reel for å se dette nærmere beskrevet.) Gjør det samme med de to resterende «bollene». (De fire trekantene du får til overs kan du elte inn i neste flettekrans, og lage en bolle av den aller siste.) Løft baksten forsiktig over på et bakepapirkledd bakebrett. Dekk baksten med et klede og la den etterheve i ca. 30 minutter.

flettekrans

Pensle den ferdighevede kransen med sammenvispet egg og dryss gjerne over hvitt perlesukker. Stekes ved 200 grader over- og undervarme i 20-22 minutter, til baksten er gjennomstekt. Følg med mot slutten av steketiden, dersom du synes baksten blir litt mørk på toppen kan du legge over et bakepapir de siste fem minuttene. Avkjøles på rist.

Nytes lun sammen med en kopp god kaffe, og i godt selskap.

Hvetekrans med eple

TIPS

  • Bruk kardemommekjerner som du knuser i en morter. Det gir den beste smaken. Kardemommekjerner får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker og i nettbutikker som selger krydder.
  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Fersk gjær kan byttes ut med tørrgjær, litt over en halv pose. Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Har du bedre tid kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
  • Du kan eventuelt sløyfe perlesukkeret og istedet dekorere med melisglasur. Rør sammen ca. 150 g melis og 1-2 ss melk eller sitronjuice til du får en jevn og fin glasur.
  • Baksten kan fryses. La den tine helt på kjøkkenbenken og varm den deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 6-7 minutter.
  • Dersom du ønsker å lage rund flettekrans kan du benytte målene i denne oppskriften. Alle oppskriftene på søt gjærbakst finner du samlet her.

Hvetekrans med eple

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg bakte denne sist helg. Den ble kjempegod! Oppskriften på søt gjærdeig blir alltid vellykket. Og fyllet med epler, kanel og brunt sukker var en suksess!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste