Smakfulle, saftige og luftige surdeigsrundstykker er alltid populære til frokost, eller som tilbehør til supper, gryteretter og salater.

Dersom surdeigsbakst er ganske nytt for deg anbefaler jeg deg å ta en titt på innleggene under "tips" avslutningsvis. Her har jeg samlet det du trenger for å komme i gang.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

425 g hvetemel
50 g sammalt hvete fin
350 g vann
100 g surdeigstarter
10 g salt

SLIK GJØR DU

Surdeigstarter
MATING AV SURDEIGSTARTEREN

Mat surdeigstarteren minst 5 timer før du skal sette deigen, slik at du har ca. 100 gram aktiv/moden surdeigstarter. Det optimale er at den får stå i 5-12 timer, men du kan vanligvis bake med den fra 5-24 timer etter at du matet starteren. Surdeigstarteren er klar til baking når den bobler og er tykk og fin. Dersom du er usikker på om starteren er bakeklar og vil ta en ekstra sjekk – kan du gjøre «flytetesten», les mer om det her.

SETTE DEIGEN

Ha den bakeklare surdeigstarteren og vannet i bakebollen, og rør sammen. Tilsett deretter melet og rør deigen raskt sammen til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å elte deigen. Dekk bakebollen med lokk eller klede og la den hvile i romtemperatur i 30 minutter.
Finn frem en liten bolle med lunkent vann. Strø saltet over deigen, fukt hendene og klem saltet inn i deigen. Samle deigen til en jevn klump og dekk den med lokk/klede, og la deigen hvile i ca. 30 minutter.

Dypp fingrene i vannet og stikk dem inn under deigen på midten. Ta godt tak i deigen, løft den litt opp og brett deigen inn mot midten. Roter bollen og gjenta det samme 3-4 ganger. Dekk bakebollen med lokk/klede og la deigen hvile 30 minutter. Gjenta samme «bretting» ytterligere 2-3 ganger. Ta en titt på bildene i dette innlegget dersom du vil ha «brettingen» nærmere beskrevet. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la den stå i kjøleskapet over natten.

STEKING

Ta deigen ut av kjøleskapet og la den hvile i romtemperatur 1-2 timer.

Omtrent 45 minutter før du skal steke rundstykkene setter du stekeovnen på 230 grader (over- og undervarme) og setter samtidig et bakestål eller bakesten på en rist på midterste rille. Dersom du ikke har bakestål kan du benytte et bakebrett (det trenger bare noen minutter i stekeovnen for å bli varmt).

Surdeigsrundstykker

Ha deretter deigen over på melet bakebord og strekk den ut til et kvadrat (ca.). Bruk en deigskrape og del deigen i 12 jevnstore biter og plasser dem med litt mellomrom mellom hver på et bakepapirkledd bakebrett.

Surdeigsrundstykker

Sikt litt hvetemel over rundstykkene og lag ett eller flere snitt med en skarp kniv eller barberblad. Dra bakepapiret over på det varme bakestålet/bakebrettet og sett samtidig en ildfast form med kokende vann i bunnen av stekeovnen. Stek rundstykkene i 15 minutter. Fjern formen med vann og senk varmen til 210 grader, og la rundstykkene steke til de er gjennomstekt, etter ytterligere ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden, for den vil være avhengig av størrelsen på rundstykkene og stekeegenskapene til ovnen din, samt om du bruker bakestål eller vanlig bakebrett.

Surdeigsrundstykker

Du kan sjekke om de er gjennomstekt ved å banke på undersiden av rundstykkene, og de avgir en “hul” lyd når de er ferdigstekt. Er du i tvil kan du måle kjernetemperaturen med et steketermometer umiddelbart etter at rundstykkene er tatt ut av stekeovnen. Når kjernetemperaturen er ca. 97 grader er rundstykkene ferdig stekt. Avkjøl rundstykkene på en bakerist.

Rundstykkene kan fryses.

MER OM SURDEIGSBAKST

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Tusen takk for nydelig oppskrift. Disse rundstykkene er helt vidunderlige, de smaker akkurat som fra et tysk bakeri!
    Jeg brukte vanlig stekebrett og hadde ikke tålmodighet til å la deigen stå i romtemperatur i 1-2 timer før jeg formet rundstykkene, men det ble bra uansett.

    1. De blir jo etterhevet noe mens du venter på at bakestålet skal bli varmt. Dersom du ønsker å etterheve dem lengre så gjør du bare det.

  2. Hei og takk for fantastisk gode oppskrifter, råd og inspirasjon!
    Har bakt disse rundstykkene noen ganger nå, veldig fornøyd bortsett fra ett problem: de blir ganske flate. Følger oppskriften slavisk, men burde jeg bruke mer mel kanskje? Eller har du andre tips?

    1. Du kan eventuelt benytte deigskrapen til å «stramme opp» rundstykkene, på samme måte som når du baker surdeigsbrød.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste