Bak noe godt, for eksempel disse deilige snurrene med syrlige blåbær i svingene og en raus dæsj med vaniljekrem i midten. Min favoritt!

Ingredienser

GJÆRDEIG

650 g hvetemel (ca.)
100 g sukker
15 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
4 dl melk
1 egg
1 ts kardemomme , malt
1/4 ts salt
100 g smør i terninger

FYLL & TOPPING

250 g blåbær (ca.), friske
3 ss sukker
1 ss HOFF Potetmel (annonse)
1 egg til pensling
hvitt perlesukker (kan sløyfes)
500 g vaniljekrem (ca.)

SLIK GJØR DU

Blåbærboller med vaniljekrem

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen etter denne oppskriften. Du kan også benytte ferdig vaniljekrem. Knus også mesteparten av blåbærene, og rør dem sammen med sukker og potetmel.

Blåbærboller med vaniljekrem

Ha den ferdighevede gjærdeigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær deig som er ca. 45 x 45 cm. Bre blåbærsyltetøyet utover deigen. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen til en jevn, fast pølse. Skjær pølsen opp i 16-18 jevnstore emner, ca. 2 1/2 cm brede. Fordel bollene på to bakepapirkledde bakebrett, og la dem etterheve under plast eller et klede i ca. 45 minutter.

Blåbærboller med vaniljekrem

Pensle snurrene med sammenvispet egg og dryss gjerne over litt perlesukker. Bruk en liten teskje og lag en liten fordypning midt på bollen, og fyll det med en raus teskje med vaniljekrem (bruk gjerne sprøytepose). Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) på midterste rille i ca. 15 minutter, til de har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og legg deretter bollene på en rist for videre avkjøling.

Nyt blåbærsnurrene lune sammen med en kopp god kaffe, og gjerne sammen med noen du er glad i.

blåbærboller med vaniljekrem

TIPS

  • Bruk kardemommekjerner som du knuser i en morter. Det gir den beste smaken. Kardemommekjerner får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker og i nettbutikker som selger krydder.
  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Fersk gjær kan byttes ut med tørrgjær, litt over en halv pose. Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Har du bedre tid kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
  • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med litt ekstra melk (ca. 1/2 dl) i deigen, og droppe å pensle bollene før steking.
  • Blåbærsnurrene kan fryses. La dem tine på kjøkkenbenken og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter.
  • Alle oppskriftene på boller/snurrer finner du samlet her.

Blåbærboller med vaniljekrem

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Kan jeg bruke fryste amerikanske blåbær? Har fryseren full og kunne tenke meg å prøve noe nytt med dem.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste