Mange spør om hvordan de skal oppbevare hjemmelaget konfekt og hvor lenge den er holdbar.
Konfekt og karameller oppbevares best i lufttett boks eller glass ved 10-15 grader, for eksempel på et kaldt soverom, i matboden eller i vinskapet (det gjør jeg). Trøfler bør imidlertid oppbevares i lufttett boks i kjøleskapet.
Sjokolade skal oppbevares i lufttett boks, og bør ikke utsettes for lys. Den bør helst ikke oppbevares i kjøleskapet, men hvis du må det bør du plassere den der det er varmest. La sjokoladen hvile på kjøkkenbenken med lokket på i ca. en halvtime før servering. Dette for å unngå at kondens setter seg på sjokoladen, slik at den blir misfarget og flekkete. Som en tommelfingerregel bør sjokolade helst ikke utsettes på temperaturforskjeller på mer enn 10 grader.
Det er ikke alltid så enkelt å si hvor lenge hjemmelaget konfekt holder seg frisk og god. Det er nemlig mange forhold som kan påvirke kvaliteten og holdbarheten, som for eksempel hvilke råvarer som er benyttet, kvaliteten på råvarene, hygiene og ikke minst hvordan den oppbevares.
For å få best mulig resultat bør du bruke råvarer av god kvalitet og som har holdbarhet noe frem i tid. Det er ofte den minst holdbare ingrediensen i konfekten som styrer holdbarheten. Dersom du for eksempel benytter smør som snart går ut på dato, så er det stor sannsynlighet for at sjokoladetrøflene vil bli harsk tidligere enn om du hadde benyttet smør med lengre holdbarhet.
Når du lager konfekt er det ekstra viktig med god håndhygiene, og så pass også på at alle boller og redskaper er helt rene. Bruk gjerne plasthansker når du lager og pakker inn konfekten.
Hvis du følger rådene over kan du gå ut ifra at konfekt av marsipan med sjokoladetrekk, samt rocky road vil ha relativt lang holdbarhet (ca. 2 måneder), mens fløtekarameller holder seg gode i 2-3 uker (forutsatt at de er pakket inn i cellofan eller lignende). Sjokoladetrøfler holder i 1-2 uker. Bruk lukte- og smaksansene, kombinert med litt sunn fornuft. Smaker det godt er det sannsynligvis helt ok å spise konfekten selv om den har stått en stund.
Vi lager julekonfekten like før jul, slik at den er relativt nylaget til julaften og juleselskapene. Hvis du skal gi bort konfekt som spiselig julegave bør konfekten imidlertid være relativt nylaget når du gir den bort.
Alle konfektoppskriftene på bloggen finner du samlet her.