HVA SKAL VI HA TIL MIDDAG?

 

For å få en hektisk hverdag til å henge sånn noenlunde sammen, må jeg planlegge middagsmenyen flere dager fremover. Hverdagen er for hektisk til å fly i butikken hver dag. Dessuten er kreativiteten min på bånn når jeg er sliten, sulten og jeg må gå og stå i kø sammen med likesinnede – mens det stadig tilbakevendende spørsmålet ”hva skal vi ha til middag i dag” surrer i bakhodet. Dessuten er det også tidsbesparende og økonomisk å handle inn 1-2 ganger i uken, fremfor daglige småkjøp på tom mage.

 

Hjemme hos oss planlegger vi vanligvis ukemenyen i to runder. På søndag planlegges middagene fra tirsdag til og med torsdag, og på torsdag planlegges middagene fra fredag til og med mandag. Mandag er ofte suppedag med rester fra uken før.

 

I dette innlegget vil jeg dele mine tips om hva jeg legger vekt på når jeg setter sammen en ukemeny. (Bruk gjerne verktøyet MIN UKEMENY her på bloggen når du planlegger, les mer om det her.)

 

UKEMENYEN

 

Når jeg setter sammen ukemenyen tar jeg utgangspunkt i sesongens råvarer, og har som regel:

  • 2-3 retter med fisk og sjømat
  • en suppe
  • 1-2 vegetarretter (eller retter med lite kjøtt)
  • en pastarett
  • en kyllingrett
  • og noe godt til helgen

Jeg har fokus på at vi skal spise grønnsaker hver dag, og blander gjerne også inn litt frukt og/eller bær, noe barn ofte setter stor pris på.

 

De fleste hverdagsmiddagene bør være enkle og relativt raske å tilberede – hverdagen er tross alt hektisk for de fleste av oss. Helgemiddagene kan gjerne kan være noe mer avanserte og tidkrevende, og det kan også være mer tid og rom for å eksperimentere med nye retter og smaker. Dersom det viser seg at vi ikke kan gjennomføre ukemenyen som planlagt, så er det ikke så farlig. Da justerer vi gjerne retten eller bytter dager, slik at det likevel passer inn.

 

Middagsmenyen skrives opp på en tavle som henger på kjøkkenet vårt, og førstemann hjem «har´n»!

 

SJEKK KALENDEREN!

 

Når jeg skal planlegge ukemenyen tar jeg utgangspunkt i familiens aktivitetskalender, for å se hvor mange jeg må planlegge middag til, og hvor lang tid vi har tid rådighet. Dersom det er mange aktiviteter på gang blir middagen desto enklere, eventuelt tar vi en brødskive mens vi er på farten og lager middag til kvelds.

 

INSPIRASJON

 

Bruk nettsider, blogger, kokebøker, familie og venner til å samle middagsinspirasjon. Skriv ned familiens favorittretter og nye retter du kan tenke deg å prøve. Dersom du har favoritter på Trines matblogg kan du opprette en profil og lagre og organisere dem i mapper på MINE FAVORITTER. Les mer om hvordan du gjør det her.

 

Bruk gjerne verktøyet MIN UKEMENY til å lage din egen ukemeny. Dersom du ønsker å ta utgangspunkt i ukemenyen jeg har publisert den aktuelle uken eller fra arkivet, kan du klikke på LEGG I HANDLELISTE/HANDLEKURV nederst i ukemenyen og eventuelt klikke ut oppskriftene du ikke ønsker fra MIN HANDLELISTE. Du kan lese mer om det her.

 

INNKJØP

 

Kjøp inn alt du trenger til hele uken (eller i hvert fall for flere dager i slengen), så slipper du å dra på butikken i tide og utide. Lag en detaljert handleliste, og hold deg til denne. Dermed sparer du penger, og også tid.

 

Dersom du har anledning til det kan du bestille varene fra en nettbutikk, og få dem levert hjem på døren eller hente dem på et hentepunkt.

 

RESTER

 

Det blir jo ofte rester etter middagen, og disse er det lurt å ta med i planleggingen. Enten kan du spise dem til lunsj senere i uken, eller kanskje du kan lage så mye mat at det holder til to middager. Eventuelt kan du ha én dag i uken der du spiser opp restene til middag, for eksempel en dag med fritidsaktiviteter.

 

Dersom du har råvarer i skuffer, kjøleskap og fryser som du lurer på hva du skal bruke til, anbefaler jeg deg å teste ut den nye søkefunksjonen på bloggen. Klikk deg inn her eller via forsiden på bloggen, skriv inn ingrediensene du har til rådighet – og få opp alle oppskriftene som inneholder nettopp disse ingrediensene. I tillegg til å spare penger på å bruke opp mest mulig av det du handler inn, bidrar du også til å redusere matsvinnet!

 

LYKKE TIL MED PLANLEGGINGEN!

 

Finn frem penn og notatblokk eller logg deg på MIN UKEMENY, og sett i gang med planleggingen. Les mer her om hvordan du kan benytte MIN UKEMENY. Det kan kanskje oppleves som et ork her og nå, men når det først er gjort føles det så uendelig godt – og den gode følelsen varer en hel uke!

 

Lykke til!

 

Foto: Gry Traaen

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Min Handleliste