Q&A
Jeg har dessverre ikke kapasitet til å gi individuelle menyforslag til alle som spør, men har forsøkt å tilrettelegge bloggen slik at du selv enkelt kan finne frem og sette sammen en meny. Ta en titt her for å lese om hvordan du kan sette sammen menyer, og her (pkt. 2) hvor jeg har skrevet mer om hvordan du kan finne frem på bloggen.
Alle menyene på bloggen har jeg samlet her. Alle «Månedens treretters» finner du samlet her.
Jeg har dessverre ikke mulighet til å gi vintips til oppskriftene mine. Jeg har imidlertid fått hjelp av vinkelner Sara Døscher med å komme med vinanbefalinger til noen av oppskriftene mine. Du finner dem samlet HER.
Dersom du ikke finner det du leter etter der anbefaler jeg deg å ta med deg menyen/oppskriften på Vinmonopolet og be om tips der. Si hva slags vin du vanligvis foretrekker og du vil da forhåpentligvis få tips som både matcher rettene og dine preferanser. På Vinmonopolet har de også tips til alkoholfrie alternativer.
Mange spør meg om hva slags kjøkkenredskaper, og da spesielt hvilken kjøkkenmaskin, jeg benytter. Nå er det ikke slik at jeg har testet så mange forskjellige merker og modeller, bare to faktisk – og det er Kenwood og Kitchn Aid. Her er mine erfaringer med de to merkene.
Gjærbaksten går som en lek når du er blitt bortskjemt av en Kenwood kjøkkenmaskin som leverer hver gang. Jeg fikk min første Kenwood (major) i 1995, som ble pensjonert i 2012. Jeg benytter på mitt private kjøkken en Kenwood cooking chef, som i tillegg til å elte store brød- og bolledeiger også har induksjonsplate i bunnen som gjør at den lager julegrøt, risotto, supper og nesten det du måtte ønske. Du stiller inn temperaturen etter ønske, velger ønsket «røreprogram», setter på timeren og så gjør det meste seg selv. Jeg er veldig fornøyd med denne maskinen, men den er tung og ikke så veldig dekorativ, og derfor mest egnet til de største jobbene. På matverkstedet har jeg en litt enklere Kenwood titanum major XL. Den fungerer fint den også, men Kenwood cooking chef er likevel favoritten.
Jeg har også gått til anskaffelse av to Kitchn Aid-maskiner som får pryde kjøkkenbenken i matverkstedet og på hytta, og som jeg benytter til kakebakst og mindre gjærdeiger. Jeg synes den fungerer fint til dette bruket, men hadde jeg skulle valgt en maskin hadde jeg valgt en solid Kenwoodmaskin (men ikke nødvendigvis en med induksjonsplate).
Oppskriftene som du finner på bloggen er maten jeg lager til familie og venner. Jeg slipper stort sett å ta hensyn til spesielle dietter og allergier når jeg lager mat. Jeg har derfor liten kunnskap og erfaring med dette, og på grunn av det kan jeg ikke å gi råd om hvordan ulike oppskrifter kan tilpasses ulike dietter og allergier.
Men, siden de aller fleste rettene på bloggen lages fra bunnen av, kan de enkelt tilpasses ulike dietter dersom du har kunnskap om hvilke råvarer du kan benytte, og hva du eventuelt kan erstatte råvarer du ikke tåler med. Ta gjerne en titt på kommentarene under oppskriftene, for mange lesere legger igjen tips om ulike tilpasninger de gjør (fortsett gjerne med det). Jeg har samlet noen glutenfrie oppskrifter her.
På bloggen har jeg fokus på matglede og smak. De fleste rettene består av rene råvarer, grønnsaker og lite fete sauser, men jeg bruker også smør, rømme og fløte for smakens skyld. Når jeg baker bruker jeg alltid hvitt eller brunt sukker (eventuelt honning), men prøver å redusere sukkermengden så lenge det ikke går på bekostning av smak og konsistens. Du finner derfor ikke oppskrifter med stevia eller annen sukkererstatning på bloggen min.
Det er mange som spør om jeg kan beregne kaloriinnholdet/næringsinnholdet i oppskriftene mine. I oppskriftene mine har jeg fokus på matglede og smak, og har derfor ingen planer om å beregne og publisere dette. Da de fleste oppskriftene mine er laget fra bunnen av kan du ofte bytte ut noen ingredienser med en lettvariant (men ikke alltid).
Du kan selv regne ut kaloriinnholdet i rettene mine ved hjelp av matvaretabellen eller andre tilsvarende verktøy.
Ønsker du å motta nyhetsbrev med blant annet de siste oppskriftene på bloggen, en sniktitt på ukemenyen for den kommende uken, tips og triks og spennende menyer? Registrer deg i skjemaet nederst på nettsiden eller HER. Nyhetsbrevet sendes vanligvis ut hver fredag, med unntak i ferier, ved sykdom og i perioder med stor arbeidsbelastning.
Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet (se link nederst i nyhetsbrevet). Der kan du også endre e-postadresse dersom du ønsker det.
Jeg tar matbildene mine med Canon 5D Mark III eller Canon 90D kamera. Jeg benytter to Canonobjektiv til bildene mine, nemlig makro 60 mm og zoom 15-85 mm. Jeg bruker ikke blitz, men tar de fleste matbildene mine i dagslys.
SØK
Du finner den nye søkefunksjonen på HJEM, litt nede på siden eller ved å klikke på forstørrelsesglasset på høyre side i hovedmenyen. Her kan du skrive inn navn på rett eller hvilke ingredienser du ønsker å benytte. Ta for eksempel en titt i kjøleskapet, skriv inn tilgjengelige råvarer og få oppskrifter med nettopp disse råvarene. En funksjon som kan være med å bidra til redusert matsvinn!
I tillegg til å søke på samme måte som nevnt ovenfor, kan du også legge til og ekskludere ingredienser i INGREDIENSER og EKSKLUDER. Jeg vil imidlertid anbefale å bruke søkfeltene, da de gir det beste søkeresultatet. Videre har vi en arkivfunksjon under KATEGORI, hvor du finner en mer detaljert utgave av nedtrekksmenyen. Til slutt har du arkivfunksjonen KJØKKEN, hvor du får oppskriftene sortert etter land/område/smaker. Denne funksjonen er ikke oppdatert på alle oppskrifter enda, og sorteringen vil uansett bli ganske overordnet. Retter som er sortert under ASIATISK vil for eksempel ikke kun inneholde autentiske asiatiske retter, men også retter med asiatiske smaker/råvarer.
ARKIVFUNKSJONER
Du kan enkelt finne frem til oppskriftene via nedtrekksmenyen. Hold pekeren over OPPSKRIFTER i hovedmenyen, og nedtrekksmenyen med underkategorier vil komme frem. Dersom du klikker på OPPSKRIFTER får du også en visuell oversikt over hovedkategoriene i menyen. Den samme oversikten får du også i listen øverst i høyremenyen på alle oppskriftsider.
Nederst på siden finner du ARKIVET, hvor alle innlegg på bloggen er sortert etter måned og årstall.
OPPSKRIFTER OG ANDRE INNLEGG
På den nye siden er det nå to typer innlegg, oppskrifter og andre innlegg. Oppskriftene har gjennomgående blå knapper og ikonene – er søkbare og er også å finne i alle menyer- og arkivfunksjoner.
Andre innlegg (reisebrev, favoritter, menyer, artikler og oppskrifter fra 2007-2010) er dessverre foreløpig ikke søkbare, og kan kun finnes via arkivfunksjonene.
De aller fleste oppskriftene og innleggene fra den gamle nettsiden er overført til den nye nettsiden, med unntak av ukemenyer fra før uke 41/2016.
For en mer utførlig beskrivelse kan du ta en titt på BRUKERVEILEDNINGEN.
Klikk på feltet øverst i høyre hjørne «logg inn/registrering” og registrer deg med brukernavn/e-post og passord. Alle påloggede funksjoner på nettsiden skjer via nedtrekksmenyen øverst i høyre hjørne. Du kan lese brukervilkårene for siden her.
Har du glemt passordet? Klikk deg inn her og få tilsendt nytt passord. Du kan redigere din profil her.
Ta gjerne en titt her, for å lese mer om hvordan du benytter de ulike funksjonene på nettsiden.
Dersom du bor i utlandet kan du bestille bøkene mine hos Bokkilden.no.
I Norden kan du også bestille bøkene mine via CDON:
Adlibris kan også være verdt i sjekke ut (for levering til Sverige og Finland).
Hvis disse ikke kan levere der du er kan du bestille bøkene direkte fra meg mot forhåndsbetaling av bok + frakt. Send da en e-post til [email protected].
Det er kun oppskrifter som er publisert etter 1.1.2011 som har knappen LEGG TIL I FAVORITTER. Eldre oppskrifter er dessverre ikke tilrettelagt for det (med noen få unntak).