I dag står det sushi på menyen her på bloggen. Jeg har fått henvendelser fra flere lesere som har etterlyst det, og her kommer det altså. Først må jeg presisere at jeg ikke har så mye erfaring i å lage sushi selv.  Men når det er sagt er jeg ganske så fornøyd med resultatet, i alle fall tatt i betrakting at en japansk sushikokk har syv års utdannelse! Det er jammen godt vi har Godfisk som har laget kjempefine hefter med oppskrifter, fremgangsmåter og masse inspirasjon, og som gjør at du gjør unna syv utdannelse i løpet av en ettermiddag på kjøkkenet (pluss litt til for finpussen...)!

Sushi er gatematen fra Tokyo som ble kultmat. Sushi forbindes ofte med rå sjømat, men trenger nødvendigvis ikke å inneholde fisk. Men, når du skal lage sushi er ferske og gode råvarer alfa og omega, i tillegg til god hygiene. Jeg har benyttet fileter fra Salma og Strøm, som kan brukes som de er. På Matportalen finner du informasjon om hva slags sjømat som kan benyttes som den er, og hva som må fryses ned først. Følger du disse rådene kan du trygt lage og nyte sushi hjemme på ditt eget kjøkken.

Jeg har laget tre typer sushi: Nigiri (formet ris med sjømattopping), maki (ris rullet i tang med sjømat- og grønnsaksfyll) og sashimi (tynne sjømatskiver som dyppes i soyasaus tilsatt koriander).
I de to første sushirettene er ris en viktig ingrediens. Tilberedning av risen er faktisk viet det første av de syv årene på "sushiskolen". Du klarer det på vesentlig kortere tid dersom du følger oppskriften nedenfor. Start tilberedningen av sushirisen i god tid. Bruk rundkornet japansk sushiris, men får du ikke tak i det kan du eventuelt benytte grøtris.

Annonse

Ingredienser

SUSHIRIS

4 dl sushiris
4 dl vann
3 ss riseddik
3/4 ts salt
3/4 ss sukker

NIGIRI

fersk laks , torsk eller kamskjell, i tynne skiver
sushiris
wasabi

MAKI

laks , tunfisk, reker eller annen sjømat
agurk , avokado eller mango
sushiris
noriark

SLIK GJØR DU

Skyll risen godt i kaldt vann, til skyllevannet blir klart. La risen stå i 30 minutter i det siste skyllevannet.

Hell av skyllevannet og ha risen og 4 dl vann (like deler (tørr) ris og vann). Kok opp risen og la den fosskoke i 2-3 minutter. Skru ned varmen og la risen koke videre i 15-20 minutter.

Risen skal marineres, og til det må du ha sushieddik. Lag sushieddik av riseddik, salt og sukker. Rør det hele sammen til salt og sukker er helt oppløst. Ha risen i en vid bolle og la risen stå i ca 10 minutter under et fuktig kjøkkenhåndkle.

Vend riseddiken forsiktig inn i risen, litt etter litt. Det er viktig at du ikke rører for hardt i risen, slik at den går i stykker. Risen skal være klebrig og ikke for bløt. La den hvile på benken under et fuktig klede til du skal lage sushirullene. Risen skal være romtemperert når du skal lage sushien.

Ha gjerne en liten bolle med vann tilsatt riseddik klar, for å fukte hendene dersom risen kleber for mye når du «mekker» sushien.

 

Skjær fiskefileten i 2-3 mm skiver på skrå, mot trevlene i fiskekjøttet. Fukt hendene med vann (tilsatt riseddik) og lag en oval «ball» av risen. Ha litt wasabi på fileten og legg risballen oppå. Snu biten slik at fileten ligger oppå risen, og klem den lett sammen slik at risen fester seg til fileten. Legg nigirisushien på et fat med risen ned.

Dypp nigirien i soyasaus og nyyyt!

 

Skjær fiskefileten og grønnsakene i strimler eller biter. Finn frem en bambusmatte (makisu) og legg et noriark oppå. Noriarket er laget av tang og kan spises. Fordel et tynt lag med sushiris over noriarket, men ikke helt ut i kantene. Det enkleste er å benytte fingrene. Legg sjømat og grønnsaker oppå risen. Tenk både smak og farge når du velger hva du putter i de ulike rullene. Jeg laget to typer denne gangen; en med laks og agurk, og en annen med reker og avokado.

Rull sammen noriarket til en fast rull ved hjelp av bambusmatten. Ha litt vann på kantene dersom noriarket ikke limer seg sammen. Legg rullen i kjøleskapet til du er ferdig med alle rullene.

Del hver rull i to, og deretter i to og to, slik at du får 8 biter av hver rull.

Server makisushien sammen med soyasaus, wasabi og syltet ingefær. Wasabien tilsettes gjerne soyasausen for å gjøre den sterkere, og ingefæren spises mellom hver bit for å rense ganen og klargjøre smaksløkene for en ny sushibit.

I tillegg laget jeg SALMA SASHIMI av resten av laksefileten, med ponzusaus som tilbehør.

Sushi er også barnevennlig mat, forutsatt at barnet liker rå fisk og ris, selvsagt. Jeg laget noen nigirisushi uten wasabi, men mest populær var sashimien, som gikk ned på høykant!

Når det gjelder mengde ris og sjømat benyttet jeg ca 4 dl (tørr) ris og ca 500 gram sjømat. Det er rikelig til en hovedrett for to eller forrett for fire (ca 30 biter + sashimi). Et godt vintips til sushi er Leitz Rheingau Riesling Trocken.

Syltet ingefær renser ganen og gjør smaksløkene klar for å nyte en ny sushibit.

Nå er det bare å sette i gang og kutte, rulle og trille risballer – og kose seg med både å lage sushien og ikke minst å nyte det ferdige resultatet! Hva med å invitere venner på sushiverksted og lage maten sammen? Det er både sosialt og hyggelig, og gjør at vertskapsjobben blir minimal.

Jeg vil avslutte med noe Oda, som skriver Odas blogg, fortalte meg forleden. Når man handlet sushi i gatebodene i Tokyo, sånn i riktig gamle dager, så spiste man med fingrene. Da ble man, som man jo ofte blir når man spiser med fingrene, klissete på fingrene. Det hang da tørklær fra taket på boden som man kunne tørke seg med. Og den beste sushien fant du i boden med det mest skitne tørkleet!

Lykke til!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Der satte du meg på en god idé. Kanskje jeg skal lage sushi i kveld siden jeg er hjeme alene. Har laget det før også, men det er lenge siden. Elsker virkelig sushi :o) Ha en fin helg

 2. Hei! Utrolig fine bilder og nydelig sushi! Må si at jeg er imponert, vi har laget sushi flere ganger selv, men så pen har det aldri blitt 😉
  Vi elsker forresten inside-out rolls, der du har ris gjerne med sesamfrø utpå og fisk+grønnsaker og nori inni. Veldig god er kombinasjon av laks, avokado, agurk og vårløk eller reker med kremost, avokado og agurk. Anbefales 😉
  Takker ellers for en kjempefin blogg med masse inspirasjon. I kveld blir det spinatpai med soltørket tomat og fetaost hos oss 🙂
  God resthelg!

 3. Dette ser da bra ut 🙂
  Jeg tar siste halvåret av lærlingtiden min nå hos Fahlstrøm Sushi, datterselskapet til restauranten jeg jobbet i fra før. Det er utrolig gøy å lære denne kunsten og jeg får med meg gode kunnskaper om fisk og sjømat i tillegg 🙂
  Det kommer nok et innlegg om sushi på min blogg om ikke så alt for lenge også!

  God Helg til deg!

 4. Hei Trine!

  Så lekkert dette ble! Her i huset har vi stadig sushiverksted, og har lært opp flere vennepar til å lage det sammen med oss! En veldig hyggelig aktivitet før man får et fantastisk måltid…

  Etter at jeg har lagd sushi hjemme gaaaanske mange ganger, har jeg noen tips som flere kanskje kan dra nytte av:
  – Vi lager en majones/wasabi-blanding av 2-3 ss lettmajones og noen «erter» med wasabi (smakes til etter hvor sterkt man liker det). Vi smører en tynn stripe oppå risen som er lagt på maki-arket, før vi tar på agurkstrimler, avokado, sesamfrø og fisk (eks. laks eller fersk tunfisk). Det gir en ekstra «bite» i makiene som er kjempegodt!

  – Tips til makifyll: 1 boks avrente krepsehaler som hakket i biter og blandes med 1-2 ss majones, litt wasabi, hakket vårløk eller rødløk og krydret med «chili explosion»-krydder fra Santa Maria. Legges i makiene med agurk, sesamfrø og avokado. Hvis man har fersk tunfisk kan man også bruke det i samme blanding for «spicy tuna» ruller.

  – Vi pleier å pynte nigriene med sesamfrø, det gir i tillegg en ekstra god smak og flott utseende.

  – Til nigriene har vi kjøpt et nigri-sett i plast som er enkelt å bruke og som lager perfekt utseende nigri. Produsenten er dessverre gått konkurs, men fiskehandleren rett ved Sandvika togstasjon har kjøpt opp restpartiet og har (per nå) noen igjen, så løp og kjøp! 😉 Dette er forresten en fantastisk butikk for oss som bor her i Bærum, anbefales!

  – Vårt sashimi-fat består ofte av fersk tunfisk og salmalaks som danderes med et dryss av sesamfrø og hakket vårløk. Vi har også ofte scampi som vi marinerer i hakket chili, hvitløk og sitronsaft før de stekes i noen minutter før servering.

  Håper flere prøver å lage dette hjemme, for det er fantastisk godt og IKKE vanskelig! 🙂

  Hege

  1. Forresten så har jeg et tips dersom man ikke vil lage maki med fingrene (blir jo ganske klissete!). Bruk en smørkniv av tre til å smøre utover risen på noriarkene. Det klistrer seg ikke til kniven, sånn som det gjør med en vanlig kniv av metall. Finurlig….;-)

 5. Et lite tips. For å unngår at bambusmatta blir veldig «risete» kan du legge tarepapiret oppå noe glapakk. (ihvertfall hvis du lager inside-out maki.
  Og jeg vet at noen syns et helt tareblad blir for store biter når man ruller det, så mange deler dem i to på langs før du legger ris oppå. Ristede sesamfrø er knask å ha på inside-out maki 🙂

 6. Hei, først av alt må jeg si; For en fantastisk inspirerende matblogg 🙂

  Jeg har aldri prøvd sushi, men har veldig lyst til å prøve. Har du noen ide om jeg da burde gå på restaurant og prøve, lage selv eller kjøpe ferdig på butikken?

  Dessuten, dere har jo en liten gutt, spiser han sushi, eller tilbereder du noe annet til han? Ser veldig mye av maten du lager ser veldig spennende ut med mange gode (og noen ganger sterke smaker), hvordan er det å få en liten gutt til å spise dette, samt alle grønsakene og fisken du/dere presenterer? (Har ikke barn altså, men kan jo være kjekt med noen tips fremadrettet) 😉

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Hvis du ikke har smakt sushi tidligere anbefaler jeg deg å gå på en god sushirestaurant og si at du er helt «fersk» så setter de sikkert sammen en meny for deg hvor du får prøvd litt forskjellig, samt at du får litt veiledning. Lykke til, det er vel verdt et forsøk! 🙂

 7. Her brukes i tillegg philadelphia ost med urter og hvitløk sammen med laks i makiene (og agurk, avokado, paprika eller vårløk) med stort hell. Det er alltid de bitene som går ned først hos våre gjester 🙂

 8. Har søkt på det meste ang sushi på nettet, men ikke funnet svaret jeg trenger: Kan tiloversbleven sushiris fryses??? I pur overmot har jeg kokt alt for mye ris. Det ble 15 stk. Nigri og 16 stk maki delt på to personer. Deilig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.