Annonse

SAFTIG JULEBRØD (ELLER JULEKAKE, OM DU VIL)

En kjær favoritt i vår familie i advents- og juletiden er julebrød. Jeg må bake det i flere omganger før jul, for det "går unna som varmt hvetebrød" - ja, det er virkelig noe i det ordtaket! Vi nyter det i førjulstiden med smør og brunost på, og ikke minst er det et selvskrevent innslag på julens frokost- og lunsjbuffeter, og vår årlige juletrefest.

Sånn i all beskjedenhet kan jeg si at jeg lager det aller beste julebrødet selv - og det kan du også, hvis du følger denne oppskriften! Hemmeligheten bak luftige, saftige og smakfulle julebrød er nemlig å elte deigen i 10-15 minutter før du elter inn smøret – og ikke minst å la deigen få heve leeenge. Jeg har her benyttet Bremykt, som kan benyttes i all slags bakst, men som er spesielt godt egnet i gjærbakst. Bremykt består av kun naturlige ingredienser, nemlig meierismør og rapsolje, ingenting annet. Mens smøret (70%) gir den gode smaken, gjør den sunne rapsoljen (30%) at konsistensen blir mykere og dermed perfekt til å elte inn i gjærdeiger. Dessuten er Bremykt også smøremykt og enkelt å smøre på det ferdige julebrødet også!

Annonse

Ingredienser

1000 g hvetemel (ca.)
6 dl melk (ca.)
25 g gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
150 g sukker
2 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 g Bremykt , i terninger
300 g rosiner
1 egg, sammenvispet (til pensling)

SLIK GJØR DU

Legg rosinene i varmt vann som så vidt dekker, og la dem trekke i ca. 15 minutter.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Hell vannet av rosinene, klem ut overskuddsvæsken og tilsett dem i deigen og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time. Dersom du ikke har tid til å la deigen heve så lenge kan du varme opp melken til ca. 20 grader før du tilsetter den i deigen.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede (kan sløyfes), form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett. La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.

Stek julebrødene på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte, og avgir en “hul” lyd når du banker forsiktig på undersiden. Følg med mot slutten av steketiden. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene de siste minuttene.

Avkjøl julebrødene på rist, og nyyyt – med for eksempel Bremykt, brunost og en kopp med god te! Prøv det også til sylte og sild!

Oppbevar julebrødet i plast, da vil det holde seg saftig og godt i 2-3 dager.

TIPS

  • Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. I deigen må du da tilsette noe mer melk for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle brødene før steking.
  • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
  • Julebrødene kan fint fryses. Pakk dem inn i en pose straks de er avkjølt og legg dem i fryseren. La baksten tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi det en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter.
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Se her (under “elting”) hvordan du gjør det.

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Fjordland, som står bak blant annet Bremykt.

  1. Det er faktisk verdens beste julekake! Første gang jeg laget den var jeg fryktelig i tvil – vil virkelig alt det smøret kunne gå inn i deigen? Det virket utrolig klissete. Men det gikk kjempefint med Kenwooden til hjelp, og resultatet ble fantastisk. Kaldhever over natten ved omtrent 12 grader, og følger ellers oppskriften. Så glad for at du skriver at denne kan bakes også i adventstiden – den er alt for god til å reserveres til tiden mellom jul og nyttår :).

  2. Jeg har alltid bakt julebrød lille julaften, de senere årene med denne oppskrifta. Har som oftest stekt brødet i førm. Men det ser unektelig svært delikat ut med dekor. I år må jeg bake tidligere og flere ganger. Verdens beste julebrød. Veldig godt med smør og hvitost også.

  3. Nydelig oppskrift – jeg koker opp/avkjøler melken før bruk i deigen (endrer melkeproteinene)- som bidrar til at bakst med melk som væske blir luftigere og saftigere i lengre tid ( Dan Lepard-metode). I tillegg tilsetter jeg zest av appelsin og bløtlegger rosinene i litt appelsinjuice eller vann. For å holde fin form på brødet når man baker julekaken rett på bakebrettet, synes jeg det hjepler med det gamle knepet med å trykke med knyttneven midt på brødet og snitte rundt brødet like før det går inn i ovnen. I tillegg til å spise det med kun smør,- kan det brukes til arme riddere og brødpudding… sikkert enda mer:-)

    1. Hei – jeg ville da helst heve de siste brødene kjølig, og/eller bruke brødform/kakeform for mer støtte for deigen. Overhevede brød er det som oftest gjør at brødene kollapser.

  4. Jeg har en som ikke liker rosiner men elsker hvetekake. Kan jeg bruke denne oppskriften uten rosiner, eller må jeg tilsette noe annet ?

  5. Hei Trine!
    Først må jeg få si tusen hjertelig takk for bloggen din og alle oppskriftene! Jeg har aldri servert en dårlig middag når jeg har brukt dine oppskrifter 🙂
    Dernest lurte jeg på om du kunne være vennlig å lage en egen sak på julekaker/julekjeks/julegodteri som kan lages nå og som kan holde seg til jul. Jeg har googlet meg grønn for å finne hva jeg kan lage nå som holder seg til jul. Brune pinner har jeg notert, og det er det (foruten kaker jeg kan fryse da). Det må være mange flere godsaker jeg kan lage nå og som holder jeg i kjelleren eller kjøleskap frem til jul? Jeg er ferdig med alle julegavene og har store planer om en førjulstid og julefeiring ned null stress 🙂
    På forhånd tusen takk!
    Vennlig hilsen Kristina

  6. Hei Trine.

    Bakte ditt julebrød i går og skal ta en runde til før jul 🙂 Utrolig gode oppskrifter du har på det meste her inne. Har brukt dine oppskrifter i flere år og er kjempe fornøyd 🙂 HA en riktig fin jul 🙂
    Hilsen May Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits