ANNONSE - MENY

Den 2. og 3. november arrangeres oste-VM i Bergen, og her skal 3472 oster fra 41 land konkurrere - om medaljer, heder og ære.

Det har skjedd en aldri så liten osterevolusjon i Norge de siste årene, og i 2016 stakk blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost av med seieren. At det skjer mye spennende med norsk ost de siste årene har jeg også selv erfart som dommer i Det norske måltid siden 2013, hvor vi blant annet kårer "Årets ost". 

Norge deltar i årets oste-VM med 175 oster, og mange av disse ostene fås kjøpt i din lokale MENY-butikk. Av disse er det gjort et utvalg på 13 oster, som skal være mulig å få kjøpt i alle MENY-butikker. Du kan lese mer om disse ostene her. Blant disse har jeg valgt ut 6 oster og har satt sammen et ostefat, som kanskje kan være til inspirasjon? Bli med å feire de norske smakfulle ostene du også - og inviter venner og/eller familie til ostefest!

Annonse

Ingredienser

1 BæråsCammen eller Camembert Eiker
1 Bufar Valdresost eller Alpeost
1 Raudberg
1 Kvitlin
1 Haukeli chevre naturell
1 Blåmandag eller Nidelven Blå
300 g blå druer og/eller bær
2 pærer
150 g valnøtter
100 g flytende honning
200 g cherrytomater , babypaprika ol.
1 glass chilimarmelade el.
1 glass fikenmarmelade el.
salt kjeks el.
rugkjeks el.
minigrissini
landbrød

SLIK GJØR DU

Osteanretning oste-VM

Blant disse har jeg valgt ut 6 oster til et deilig ostefat. Når jeg setter sammen et ostefat prøver jeg å bruke ulike typer ost, som for eksempel kittmodnet ost, faste oster, blåmuggost og hvitmuggost, slik at vi får et variert utvalg hvor alle finner noe de liker. De fleste liker milde oster, så det kan være lurt å ha litt mer av de, enn av de mer smaksrike. Ostefatet mitt består av følgende 6 oster med deilig tilbehør:

BÆRÅSCAMMEN

BæråsCammen (se bilde under, til venstre) er en norsk camembert som har sitt opphav fra Strandli gård i Nordland, hvor den produseres av pasteurisert melk fra gårdens kuer. Hvitmuggosten er mild og god på smak, og smaker for eksempel godt med tørket frukt og annet søtt tilbehør.

Osteanretning oste-VM

BUFAR VALDRESOST

Bufar fra Wangensten i Valdres (se bilde over, til høyre) er en fast ost som produseres av pasteurisert stølsmelk fra utvalgte gårder i Valdres. Osten har en fyldig rund smak og en fin gul farge. I tillegg til å være godt egnet på ostebordet er den også ypperlig å benytte som snacks og til gratinering. Som tilbehør smaker det godt med chutney, honning, samt søt/tørket frukt og bær.

RAUDBERG

Raudberg fra Himmelspannet i Hemsedal lages av økologisk kumelk, og er en kittmodnet ost med rund, moden smak og en myk konsistens (se bilde under). Prøv den på landbrød eller salt kjeks, og gjerne sammen med aprikosmarmelade eller fikenmarmelade.

Osteanretning oste-VM

KVITLIN

Kvitlin fra Tinemeieriet Ørsta er en lagret ost med en fyldig og litt syrlig smak (se bilde under, til høyre). Den er laget av geitemelk, og passer både på brødskiven så vel som på ostebordet. Server gjerne tørket frukt eller chutney som tilbehør.

Osteanretning oste-VM

HAUKELI CHEVRE NATURELL

Haukeli Chevre naturell er en smaksrik og fyldig ost som er laget av geitemelk (se bilde, på midten). Den har en frisk, syrlig og litt smøraktig smak. Den passer godt på ostebordet sammen med for eksempel honning og nøtter, samt frisk og/eller tørket frukt.

BLÅMANDAG

Blåmandag fra Den blinde ku er en blåmuggost med en syrlig og fyldig smak (se bilde over, til venstre). Konsistensen er myk, og den passer godt på ostefatet eller som dessert, med for eksempel fikenmarmelade, tørket frukt, nøtter og honning, chilimarmelade, druer eller pære som tilbehør. Blåmandag er allerede en premiert ost, da den vant gullmedalje i osteolympiaden i Østerrike i 2010.

TILBEHØR

Beregn ca. 200 g ost pr. person, og suppler med spennende tilbehør. Godt moden og frisk frukt som druer, fiken, pære og aprikos er deilig til de fleste oster. Tørket frukt, marmelade, chutney, spekemat, nøtter og honning, samt kjeks smaker også godt til. Et godt brød hører også med, for eksempel eltefritt landbrød og/eller eltefritt nøttebrød. Husk å la osten stå i romtemperatur i en times tid (tildekket med plast el.) før servering, for den smaker aller best når den er temperert.

Osteanretning oste-VM

KJØP OST OG TILBEHØR PÅ MENY.NO

Dersom du synes dette høres fristende ut kan du bestille hele ostefatet, eller deler av det, ved å klikke på «LEGG I HANDLELISTE/HANDLEKURV» eller «KJØP PÅ MENY.NO». Du kan da fjerne varer du ikke ønsker, og eventuelt legge til andre. Du kan selvsagt velge andre oster fra MENYs rikholdige utvalg, samt legge til tilbehør etter egen smak (og eventuelt andre dagligvarer). Varene kan du hente selv eller få levert hjem på døren. Ta en titt her for å sjekke om du bor innenfor MENYs leveringsområde eller om det er et hentepunkt i nærheten. Du kan lese mer om hvordan du bestiller i MENYs nettbutikk her.

HEIA NORGE – OG HEIA NORSKE OSTER!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med MENY. MENY er stolt sponsor av oste-VM. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.