Hummingbirds Mississippi Mud Pie

Da jeg skulle feire fødselsdagen min for en uke siden benyttet jeg sjansen til å lage en ny kake fra The Hummingbird Bakerys kokebok. Valget falt på Mississippi Mud Pie. Kaken består av et paiskall som fylles med hjemmelaget sjokoladepudding og toppes med krem og høvlet sjokolade. Gode og mektige saker,  men når jentene og spesielt svigersønnene kommer på besøk, får slikt ben å gå på. Det fikk også denne deilige kaken!
Som jeg har vært inne på tidligere er det mye som kan minne om et familieselskap i en italiensk storfamilie hjemme hos oss når hele gjengen samles. Lydnivået er høyt, latteren sitter løst og det er unger høyt og lavt. Jeg klyper meg selv i armen rett som det er, og er så takknemlig i de tre flotte barna mine i alderen 3 til 26 år, og alt som følger med.
Plutselig står Mathias på 3  år foran meg med noe i hånden. "Skal vi spise bursdagskaken nå?" Han åpner opp hånden sin og sier "vil du låne kaptein Sabeltannen min oppå kaken din?" Den gode og omsorgsfulle lille gutten min syntes mammas bursdagskake så litt stusselig ut, og ikke like spennende som sjørøverkaken hans. Da kaken min endelig kom på bordet gikk dessverre kaptein Sabeltann i glemmeboken, men uttrykket og omsorgen i det lille barnefjeset glemmer jeg aldri.
Oppskriften er hentet fra The Hummingbird Bakerys kokebok, men jeg har gjort noen endringer og presiseringer her og der. Slik gjorde jeg det:

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 1 kake
Annonse

Ingredienser

Paibunn

260 g hvetemel
110 g (usaltet) smør
1/2 ts salt
2 ss vann (mengden er ca)
paiform eller kakeform , ca 23 -24 cm i diameter

Kakefyll

150 g mørk sjokolade , grovt hakket
50 g (usaltet) smør
0,3 dl sirup
6 egg
300 g brunt sukker
1 ts vaniljeekstrakt
erter eller bønner til stekingen

Kremtopping

3,3 dl kremfløte (stivpisket med litt sukker)
sjokolade , høvlet til pynt

SLIK GJØR DU

Bland sammen hvetemel, usaltet smør og salt. Har du ikke usaltet smør kan du fint benytte vanlig smør, men husk da å sløyfe saltet. Kjør gjerne deigen i en kjøkkenmaskin på lav hastighet, til ingrediensene er godt smuldret sammen. Tilsett 1 spiseskje vann av gangen, til massen samler seg og du får en jevn og fin deigklump. Pakk deigen inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i minst en time, men gjerne lengre. (Hvis du lar den hvile lenge i kjøleskapet kan det fort bli litt hard å jobbe med. Det kan derfor være en fordel å la den hvile noen minutter på bakebordet før du begynner å kjevle den ut.)

Finn frem en 23-24 cm paiform, kakeform eller lignende. Klipp ut en sirkel med bakepapir og legg i bunnen av formen dersom du ønsker å servere paien på et annet fat enn den du steker den i. Kjevle ut deigen og ha den i formen. Dersom du synes det er vanskelig å kjevle et helt stykke kan du kjevle flere små og skjøte de sammen i formen. Alternativt kan du forme deigen til en pølse som du skjærer i tynne skiver og legger i bunnen av formen. Trykk deigen godt sammen i formen og oppover kantene, slik at den er tett. Skjær av overflødig deig med en skarp kniv.

For å hindre at deigen på sidene synker sammen legger du et bakepapir forsiktig oppå paiskallet og heller tørkede erter eller bønner oppå bakepapiret (jeg brukte en pakke tørkede erter) og fordel det godt utover mot kantene. Stek paibunnen ved 170 grader i 10 minutter. Fjern så bakepapiret med ertene og stek bunnen videre i ytterligere ca 10 minutter. Bunnen skal fortsatt være lys og litt rå i midten. (Avkjøl ertene og ta vare på dem til neste gang du skal steke paiskall.)

 

Ha sjokolade, smør og sirup i en bolle som tåler varme. Sett denne oppå en litt mindre kasserolle med kokende vann. Det er viktig at bunnen på bollen ikke er i kontakt med vannet og at vannet ikke er for varmt, for da kan sjokoladen korne seg, og du må rykke tilbake til start dersom du vil ha et perfekt resultat. La blandingen smelte på lav varme og rør det hele sammen, til det blir en glatt masse. Fjern bollen fra varmen og la den avkjøle litt.

I mellomtiden kjører du egg, brunt sukker og vaniljeekstrakt i en kjøkkenmaskin med visper. (Vaniljeekstrakt kan eventuelt byttes ut med vaniljesukker (fortrinnsvis med ekte vaniljestang) eller frøene fra 1/2 vaniljestang.) Kjør noen minutter, til det hele er godt blandet. Tilsett den litt avkjølte sjokoladeblandingen i en tynn stråle mens maskinen kjører på lav hastighet til alt er godt blandet sammen. Det er viktig at sjokoladeblandingen ikke er for varm, for da kan eggene koagulere.

Bruk slikkepotten til å røre det hele godt sammen, før du heller sjokoladeblandingen forsiktig i det noe avkjølte paiskallet. Sett formen forsiktig i ovnen som er forvarmet til 170 grader. Kaken stekes midt i ovnen på over- og undervarme, i ca 35-40 minutter. Sjekk paien etter ca 30 minutter og deretter regelmessig, for å forsikre deg om at paien ikke blir brent. Paien skal være fast, men fortsatt litt “skjelven” i midten.

Avkjøl paien på rist. Når den er avkjølt dekker du den med plast og lar den hvile i kjøleskapet noen timer, og helst over natten.

 

Rett før servering (eller noen timer før) tilsetter du stivpisket krem og topper det hele med høvlet sjokolade.

Og du, dette er mektige saker, så ikke gå for det aller største stykket! Og de som fortsatt hadde plass i magen etter et slikt stykke, fikk servert en frisk og god frukt- og bærsalat.

Enjoy!

EnglishREAD IN ENGLISH
  1. Nam, nam, tennene løper i vann. Gjett om denne skal lages til bursdagsselskap her på søndag..
    Takk for oppskrift.

    Jane

  2. Eg laga Mississippi Mudpie etter oppskrift frå TV-programmet med den danske brørne Price.

    Det vart ei avsindig tung (fleire kg!) og mektig kake, men veldig god! Eit lite stykke var verkeleg nok. Marshmellows på toppen gjorde den ganske upraktisk også.

    Oppskrifta er her: http://www.nrk.no/mat/1.7261501

  3. Gratulerer med dagen som var! Jeg liker så godt at du fletter inn hverdagsbetraktninger om familien din. En stor og frodig familie(enda større enn nå!) håper jeg vi blir her etter hvert også, foreløpig fire barn mellom 11 og 23. Så kjør på med storfamilieretter! jeg følger med.

  4. Hei!
    Denne ser fantastisk god ut 🙂 Men tror du det går an å bytte ut kremen med vaniljekrem?? Vi er litt svake for vanilje her i heimen, og ikke så glade i vanlig krem….

    1. En av fordelene med å bake selv er at en kan trikse og mikse etter egen smak. Det er bare å tenke over (eller smake etter) hvordan du tror disse kombinasjonene vil fungere sammen. Personlig ville jeg ikke ha servert vaniljekrem oppå ostekake, men det er nå min smak. Dersom du velger å forsøke vil jeg gjerne høre hvordan det går. Lykke til!

  5. Dette er vår favoritt sjokoladepai.Vi laget den for ikke så lenge siden,vi bruker mye kokeboken til The Hummingburd bakery.

  6. Denne har jeg bakt en gang, ubeskrivelig god! Har tenkt på den siden og gleder meg til å bake den igjen i morgen og ha den med som gave! Fantastisk!!!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

ANNONSE
Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.