Våren er her og etter den kommer kanskje også sommeren. Typisk sommermat for min del, spesielt når vi kommer på hytta en solfylt fredag ettermiddag, er hvitvin, ferske reker, godt brød, sitron og majones. Ikke hvilken som helst majones, men hjemmelaget majones. Jeg tror at mange kjøper majones fordi de tror at det er vanskelig og tidkrevende å lage sin egen. Er du en av de anbefaler jeg deg å fortsette å lese. Jeg skal nemlig vise deg hvordan du lager din egen majones, samt litt om hvordan du kan lage ulike typer majones, slik som for eksempel aioli og remulade.
Du kan benytte foodprosessor, stavmikser eller visp og ren håndkraft. Oppskriften nedenfor er til omtrent 3-4 porsjoner, men kan fint dobles eller tredobles om dere er mange til bords. Finn frem:

Ingredienser

1 eggeplomme
1/2-1 ts sennep
1 dl nøytral olje
sitronsaft litt nypresset
salt og hvit pepper eventuelt

SLIK GJØR DU

Det er viktig at alle ingrediensene du skal benytte har romtemperatur, slik at du unngår at majonesen skiller seg. Eggeplommen oppnår raskere romtemperatur dersom du skiller egget først som sist, fremfor å la det ligge helt på kjøkkenbenken. Videre bør du benytte smaksnøytrale oljer, slik som solsikkeolje, druekjerneolje eller soyaolje. Alternativt kan du erstatte litt av oljen (ca 10-25%) med en mild og god olivenolje.

Ha eggeplommen(e) og sennep i en bolle og rør sammen. Mengden sennep er avhengig av smak og behag, og ikke minst hva slags sennep du benytter. Hvis du ikke ønsker en utpreget sennepssmak kan det være lurt å gå litt forsiktig ut og heller øke på neste gang. Jeg pleier å benytte Maille Dijon original sennep, men også andre sennepssorter går bra (men hold deg unna de grove typene). Ønsker du å lage hvitløksmajones (aïoli) kan du erstatte sennepen helt eller delvis med 1-2 fedd finmost hvitløk (som tilsettes sammen med eggeplommen).

Hell oljen oppi eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper hele tiden slik at det hele tiden blir godt blandet. Ha først i ca halvparten av oljen og tilsett deretter 1-2 ss sitronsaft og bland godt. Spe inn resten av oljen på samme måte. Dersom majonesen blir for tykk kan du tilsette litt vann og røre godt sammen. Smak til med salt og pepper.

Du har nå, i løpet av noen få minutter, laget din egen majones/aïoli som er så uendelig mye bedre og sunnere enn majonesen du kjøper på tube eller aiolien på glass. Dessuten er den helt fri for unødige tilsetningsstoffer slik som natriumbenzoat (E 211) og konserveringsmidler, som hyllevarer ofte er spekket med. Natriumbenzoat er for eksempel ett av e-stoffene det advares spesielt mot, noe jeg har skrevet om tidligere, se her. Siden den hjemmelagede majonesen ikke er tilsatt konserveringsmidler og denslags er den kun holdbar i kjøleskapet i et par dager. Men, når behovet igjen melder seg er det jo raskt gjort å røre sammen en ny ladning. Bruk grunnoppskriften ovenfor til å eksperimentere med ulike oljer, mer eller mindre sennep, med og uten hvitløk. Finhakkede urter kan også fint tilsettes, for eksempel finhakket basilikum, som er kjempegodt i en hvitløksmajones. Her er det bare fantasien som setter begrensningene.

Smør opp en real blings med nybakt fletteloff eller annet godt brød, ha på litt crispy salat og en raus dose med reker, en skvis sitron og en real klatt med din egen, hjemmelagede majones – og nyyyt!

Majones eller aïoli kan også fint benyttes til andre retter, slik som i fiskesupper, som tilbehør til brød og er også en selvskreven rett på ethvert tapas- og buffetbord. Du kan også benytte oppskriften ovenfor som utgangspunkt til en remulade, som jo smaker godt til stekte fiskeretter og for eksempel roastbiff. Du kan da kjøre på med litt mer sennep og tilsette litt finhakket sylteagurk, kapers og persille.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg prøvde å lage majones en gang men syns ikke det smakte spesielt godt. Jeg savnet den søte smaken som man er vant med fra butikken. Men tror ikke jeg hadde sennep i, i så fall ikke mye. Kanskje det er nettopp den som gjør den litt søtere?

    1. Prøv med litt sennep, det synes jeg gir en god smak i alle fall. Jeg har også laget majones tidligere som ikke var så god, og årsaken til det var nok oljen jeg benyttet. 😉

      1. Aioli er noe av det beste jeg vet! Har prøvd å lage det noen ganger, og konsistensen blir fin, men jeg synes det blir en litt ekkel bismak? Regner med at det er oljen og har prøvd både rapsolje, solsikkeolje og olivenolje, men det blir ikke helt som jeg ønsker på smak. Den blir litt for stram og markant. Har du noen spesifikk olje (navn og hvor den finnes) å anbefale? Er det noe poeng å koke hvitløken i melk for å få den søtere og rundere? Ellers bruker jeg litt av den sennepen du anbefaler + hvitvinseddik og/eller sitron. Hva har jeg gjort feil når aiolien skiller seg og blir tynn når den står i kjøleskap til dagen etter? Hadde vært topp å ha en bankers oppskrift på dette, er jo så godt og enkelt!

  2. Jeg lagde denne til 17-mai frokosten med stort hell! Fikk mangle komplimenter, og hjemmelaget aioli er slettes ikke vanskelig. Romtempererte egg er tingen 🙂

  3. Hei, jeg har laget majonesen flere ganger med stort hell!! I dag sprakk den, er det noen triks til å fikse den?

    Takk for mange gode oppskrifter!!

  4. Hei.
    Fantastisk fin matblogg, det har blitt artig¨å lage mat etter jeg fant denne ( for 2-3 uker siden)
    Har prøvd masse av rettene dine – mye godt.
    Idag har jeg plagdes en del med majonesen. Kjøpte samme oljen som du har på bildet – men majonesen ble veldig tynn – kan det være at egg osv. var blitt for varmt? Først lagde jeg en med en annen olje – da ble konsistensen perfekt men smaken var fæl – gal olje.
    Nå har jeg gitt litt opp – men kommer jo til å prøve igjen.
    Iallefall – fletteloffen ble flott så ikveld blir det nu uansett reker.

    Hilsen Eva.

  5. Hei!

    Jeg synes du har en fantasisk fin matblogg, og jeg går alltid hit først for å finne oppskrifter på det jeg har lyst til å lage 🙂
    Denne gangen var intet unntak 🙂
    Jeg ville lage aioli, og prøvde oppskriften din for andre gang…..med det samme resultatet som sist…. nemlig SUPPE 🙁

    HVA GJØR JEG FEIL???

    Alle ingrediensene var romtemperert 🙂 Egg, dijon sennep, raps olje, og frisk presset sitron.
    Jeg rørte HELE tiden 🙂
    Og jeg brukte “Time Savers” fra Tupperware som skal være et vidunder middel for nettopp å lage aioli.

    Håper du har svar til meg 🙂

    Ønsker deg og dine en fortsatt god jul!

    Jeg gleder meg til nye oppskrifter i det nye året 🙂

    Mvh Liv-Merethe

    1. Hei! Slike spørsmål er så vanskelige å svare på, for hvis du følger oppskriften så skal det bli aioli… Jeg kjenner imidlertid ikke til “Time savers” som du viser til, kan det eventuelt være her problemet ligger? Bruk gjerne en stavmikser, hvis du har. Lykke til!

    2. Hei, jeg prøvde også denne oppskriften, og først ble min også helt rennende. Så prøvde jeg på nytt, og det jeg gjorde annerledes var å piske eggeplommene ganske lenge så de ble lyse i fargen før jeg begynte å ta oppi oljen, og da gikk det helt fint! Veldig god oppskrift 🙂

    3. Bruk en hard overflate og vispe i. Glass bolle feks. Grunnen til at den blir løs i konsistensen er fordi det ikke kommer nok oksygen i mixen. Det krever kraft og kontinuitet. bruker du plast bolle så fester luft boblene seg i veggen på plasten og røren blir suppe aktig. Bruker du glass bolle og rører kraftig og har fulgt oppskriften så går dette helt fint. Hvis ikke så vet jeg om en siste mulighet:)

    4. Det samme skjer med meg! Jeg har gjort alt nøyaktig etter oppskriften. Det er rennende som vanlig piskede egg. :/

  6. hei!
    Tenkte å bake fletteloff og lage masjones til morgendagens rekeaften.

    Holder loffen seg bra? Anbefaler du å skjepe den i ovnen før servering?

    🙂

  7. Hei!

    Denne oppskriften var jo faktisk enklere enn å gå på butikken å velge mellom alle de forskjellige ferdige aioliene. I bunn og grunn var det jo å legge alt på benken først og blande det med stavmikser etterpå.

    Har du en god oppskrift på mojosaus som fungerer godt sammen med denne? Liker å bruke dine oppskrifter for de er somregel ikke for vanskelige og de smaker godt!

    Mvh Marte

  8. Takk for nok en god oppskrift. Er veldig glad i å lage mat, og finner de beste oppskriftene hos deg og Godfisk. Når det gjelder aiolien så er jeg imidlertid glad i å bruke en god olivenolje. Ser at både du og andre skriver at man bør velge en nøytral olje, men min erfaring er altså at en god olivenolje gir en ekstra touch

  9. Ser mange sier de følger oppskriften, men får en tynn saus. Dette kan være fordi at man må vise kraftig for å få luft inn i sausen for at den skal tykne. Og når egg vispes kraftig så skjer nettopp dette. Viktig og vispe inn glass bolle, eller en med glatt og hard flate. Hvis du feks bruker en plast bolle. Så kan luftboblene samles i plasten og sausen oppleves som tynn “suppe”. Lykke til:)

  10. Jeg fikk også veldig tynn suppekonsistens av dette, selv om jeg brukte to eggeplommer fordi jeg syntes eggene var for små. Første gang jeg lager det. Jeg må nok prøve en annen oppskrift hvis jeg lager igjen.

  11. Så prøvde jeg en gang til, og da gikk det mye bedre. Forstår ikke hvorfor. Eneste forskjell at jeg tok en annen olje, solsikke istedenfor oliven. Eggene tok jeg rett fra kjøleskapet, 2 stk. Pluss en dl olje og litt hvitløk. Kjørte i hurtigmikser og glassbolle. Det ble en nydelig konsistens og smak.

  12. Har erfaring med at dersom det blir «suppe» så starter du på nytt med en eggeplomme i bollen og heller «suppa» i en tynn stråle i under visping. Da samles alt og blir tykt og fint.
    Ellers ikke nødvendig at alt har romtemperatur. Alt kan like gjerne ha kjøleskapstemperatur. Men ingrediensene må altså ha samme temperatur.
    Gleder meg ellers til å fortsette å prøve oppskriftene til Trine!
    Neste er: potet og purresuppe med eltefri foccachia og allioli.

Leave a Reply to Marte Cancel reply

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste