Siden jeg er litt over gjennomsnittet glad i å lage mat, er jeg også litt over gjennomsnittet opptatt av kokebøker. Det å få en flunkende ny kokebok mellom hendene er alltid spennende, og av og til dukker nye favoritter opp. Favoritter som gir ny kunnskap og nye ideer, og med flotte bilder som frister og inspirerer. Slik som for eksempel disse fem kokebokene som er nye av året. I uprioritert rekkefølge (klikk på overskriftene):

Matmisjonen – ekte mat fra ti bloggere «Ekte mat» og gode råvarer er en gjenganger i denne boken. Ti inspirerende, norske matbloggere står bak boken, og gir deg blant annet mer enn 100 velsmakende og godt illustrerte oppskrifter som fungerer, selv i en hektisk hverdag. I tillegg til gode oppskrifter får du en masse tips og råd om alt fra hvordan du skal planlegge matinnkjøpene og middagene dine, nyttig informasjon om tilsetningsstoffer – til hvordan du skal nyttiggjøre deg middagsrestene.

Fra forordet til boka kan jeg sitere redaktøren Hanne Stensvold: “Her finner du inspirasjon, veiledning og forslag til hvordan du enkelt kan lage mat fra bunnen av, selv i en travel hverdag.» En kjempefin og inspirerende kokebok, fra flinke folk (og gode matbloggvenner)!

Thaimani er skrevet av Terje Ommundsen. Han har jobbet blant annet på restaurantene Bagatelle og Statholdergaarden, og reist mye for å få inspirasjon og erfaring. Etter et opphold i Chiang Mai i Thailand, startet han den populære restauranten Plah i Oslo i januar 2004, som er en av mine favorittrestauranter. Denne boken er full av spennende smaker, hvor ingredienser og krydder typisk for Thailand er kombinert med norske råvarer. I boken finner du også en oversikt over de viktigste råvarene i det thailandske kjøkken, noe som kan være greit å ha et lite bilde av før du skal handle. Dette er en kokebok med «vann-i-munnen-garanti»!

Mitt eneste ankepunkt er at enkelte av oppskriftene kunne ha vært mer utførlig beskrevet slik at de kunne ha blitt lettere tilgjengelig for de som ikke har alle grunnteknikkene under huden. Men, uansett her er det oppskrifter og inspirasjon i bøtter og spann, i alle fall for oss som er litt over gjennomsnittet glad i å lage og nyte god mat.

Med denne kokeboken ønsker Hellstrøm å få tenåringer mer interessert i mat og matlaging. Boken er full av oppskrifter på alt fra frokost til kveldssnacks, hverdagsmiddag til festmiddag. Oppskriftene er enkle og steg-for-steg bilder forklarer lure triks til hvordan man løser kokkeutfordringer på mesterlig vis. Selv om denne er rettet mot tenåringer, er det definitivt mye her som er vel så nyttig for en voksen hobbykokk.

Mat og barn er et tema som jeg brenner veldig for, det er jo de unge som skal få Norge inn i bedre matvaner. Kanskje denne boken kan bidra til å vekke en matinteresse som vil vare livet ut?

Oppdatert: Denne kokeboken ble for øvrig kåret til Årets beste kokebok, se her.

Boken tar for seg 33 viktige måltider i livet; fra dåp, konfirmasjon eller bare en innflytningsfest, til nyere tradisjoner som Halloween. Boken dekker alt fra borddekking, til matlaging og vinanbefalinger til hver rett. Borddekkingen og vinforslagene er det restaurantsjef Daniela Tepper som står for. Vinanbefalingene er fra sommelier og restaurantør Toralf Bølgen, begge fra Bølgen og Moi i Bergen. Borddekkingen er alt fra tradisjonell, men utrolig vakker. Du får blant annet steg-for-steg bilder av hvordan hun har bygget et dekorativt tårn av gafler og glass.

Dette er en kokebok som har gitt meg mye inspirasjon i høst og jeg har laget masse fra den. Dessverre er ikke alle oppskriftene alltid så godt forklart, men har du grunnteknikkene under huden er dette en kokebok med masse inspirasjon og matglede.

Tom Victor Gausdal og Stian Floer står bak denne boken. Tom Victor Gausdal er verdenskjent etter at han ble nr 2 i Bocuse d’Or – og dermed kan titulere seg «verdens nest beste kokk». Boken er likevel ujålete og lett å forstå. Her finner du oppskrifter du kan bruke i hverdagen. Du finner oppskrifter på klassikere som Bergensk fiskesuppe og et utvalg av kokkenes egne favorittoppskrifter. Boken har fine illustrasjoner og forklaringer av de viktigste teknikkene, og har spennende forslag til tilbehør til fisk. Og ikke minst understreker boken at mat fra havet både er sunn og er rask å tilberede.

Jeg har allerede blitt veldig glad i denne kokeboken, og har en følelse av at den kommer til å bli mye brukt fremover. Tom Victor Gausdal står bak flere gode kokebøker, blant annet Familiekokeboka, som jeg tidligere har omtalt her, og kokeboken Husmannskost som ble kåret til Årets beste kokebok i 2005.

I tillegg til disse er det selvsagt mange andre flotte kokebøker som også kunne ha vært trukket frem, men det er dette som er mine favoritter akkurat nå. Hva er din kokebokfavoritt blant årets kokebøker, eller har du favoritter blant tidligere års utgivelser. Gode kokeboktips er alltid kjærkomment!

Oppdatert: etter at dette innlegget ble skrevet har man kåret Årets bestekokebok, hvor Hellstrøm junior stakk av med seieren, se her. Av de fem nominerte kokebøkene er tre av bøkene ovenfor representert, nemlig Den store fiskekokeboka, Thaimani og som nevnt Hellstrøm junior. Du kan lese mer om finalistene her.

(Om mitt samarbeid med tanum.no, se her.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Lagde de matpakkebrytebtødet ditt idag og likte det veldig godt, er ikke så veldig glad i brød/ rundstykker o.l, men det ble veldig godt, tok på ost da det var ti min igjen av steketiden, så den smeltet oppå, veldig godt:D

 2. Under Valnøttreet – er min store favoritt! Og anbefales på det sterkeste til alle 🙂
  Ingen rett har gått galt, og alle smaker fantastisk!

 3. Hei og takk for mange fine oppskrifter og tips om flotte kokebøker. Kjenner du også til kokebøker for dampovn. Vi har fått nytt kjøkken med bla kombiovn og har prøvet oss mye frem, men ønsker å bruke selve dampovnen i mye større grad.

  1. Jeg har ikke kommet over kokebøker for dampovn. Jeg har lagt ut noen oppskrifter for dampovn her: http://trinesmatblogg.no/tag/dampovn/. Jeg synes også det er litt vanskelig å finne ut av dette, og det har derfor ikke blitt så mange blogginnlegg med dampovn (bruker den en del, men maten blir sjelden blogget). Jeg vet at enkelte av dampovnleverandørene har oppskriftshefter, men fant ikke noen nå da jeg tok et kjapt søk. Ønsker deg lykke til, og kommer du over noe lurt tar jeg gjerne imot tips. 🙂

 4. Flott at du skriver litt tekst, om hver kokebok, med bilde.
  Har bestilt tenåringskokeboken i julegave til sønnen, og håper den kan inspirere ; o )

 5. Genialt å legge ut kokebøker:) Thaimani og Hellstrøm junior så helt topp ut for meg så disse får jeg utforske:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste