Min neste utfordring som surdeigsbaker var å bake et veldig grovt brød, og valget falt da på brødet «Svensken» i Schakendas bakekokebok. Brødet er i følge Schakenda et ydmykt forsøk på et kompliment til en svensk baker. Og det er et godt kompliment, for brødet var kjempegodt!

Jeg var imidlertid litt skeptisk til hele prosjektet underveis, for jeg syntes brødet hevet seg lite og jeg hevet det derfor lengre enn hva som står i oppskriften. Det som slår meg er at hevetidene er mye kortere i denne oppskriften enn de fleste andre i kokeboken. Om det er slik det skal være vet jeg ikke, uansett hever jo grovbrød seg mindre enn brød som består av finere mel. Uansett synes jeg det er litt frustrerende å bake etter boken da jeg har funnet så mange feil og mangler, at det nesten hadde vært like greit å brukt en annen oppskrift i stedet. På den annen side har jeg fått så mange tips og råd av Schakenda, og synes nå generelt at jeg har blitt en bedre baker. Det er derfor vanskelig å legge den helt fra seg også. Her kommer oppskriften, med mine små endringer:

Trinn 1:
Utgangspunktet for dette brødet er surdeig du har på lur i kjøleskapet. For å komme skikkelig i gang må den få litt starthjelp. Du trenger:

50 gram surdeig
125 gram sammalt rug, grov
100 gram siktet rugmel
5 dl lunkent vann

Bland sammen surdeig og vann, og rør deretter inn melet. Jeg måtte bruke mer mel enn det som står i oppskriften for at den ikke skulle bli for klissete, så du kan eventuelt vurdere å holde igjen på litt av vannet i første omgang. Dekk med plastfolie og la fordeigen stå lunt i ca 4 timer.

Trinn 2:
Du skal nå ha en ganske aktiv surdeig, som skal blandes sammen med følgende:

560 gram sammalt spelt
250 gram sammalt rug, grov
125 gram siktet rugmel
25 gram salt (jeg brukte 1,5-2 ts)
5 dl vann

Heving og «utbaking»:
Elt deigen i en kjøkkenmaskin og la den gå i ca 10 minutter. Deigen min var ganske klissete, men ikke «utflytende». Ha deigen i en bolle, dekk med plastfolie eller lokk, og la den heve i 1 time (jeg lot min heve ca 2 timer). Fordel deigen på to smurte brødformer som du dekker med plastfolie. La brødene heve ytterligere 1 time eller til det danner seg et nesten krakelert mønster på toppen (mine fikk heve i nesten 2 timer).

Steking:
Snitt brødene og stek de i minst 1 time ved 180 grader. Avkjøles på rist. Dersom du klarer det lar du brødet stå til neste dag før du skjærer i det. Da er det helt perfekt. Og dagen etter, hvis det er mer igjen da…

Schakenda anbefaler brødet til røkelaks og gravlaks. Det er et godt valg! Det var også nydelig med lammerull og sennep!

Og mens vi likevel er inne på svenskeprat, så kan jeg opplyse at jeg i skrivende stund er på 5. plass på «Svensktoppen», se den svenske Matbloggstoppen! Morsomt! 😉

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine!Jeg må alltid lese bloggen din 🙂 Fikk Schakenda til jul jeg også, og prøvde meg for første gang i går, på boller. Det var veldig mye kardemomme som skulle oppi, 15 gram. Har et innlegg om det i dag. Men lurer veldig på hva slags feil det er du har funnet i boka? Syns jo han har bra prinsipper, og er veldig fornøyd med deigen jeg fikk til slutt.God mandag!

  2. Hei og hopp.Har lurt på dette med surdeigsbrød. Leste ditt gode innlegg om å lage surdeig. Det er alltid hjemmebakt brød her i huset, men har aldri prøvd surdeig. Setter en i dag jeg! Ha en fin dag.Hilsen Randi

  3. Dette var en fin blogg du :oD Har lagt meg til som følger, og kommer nok til å kikke innom daglig. Fant en deilig brownies oppskrift her som garantert skal prøves ut. :o)

  4. Så ut til å være et godt brød. det må vi prøve oss på til helga…. Flott blogg du har, med mange gode mattips. har selv prøvd meg på ukesmeny denne uka :-)klem-monica

  5. Tusen takk for koselige tilbakemeldinger! Tove; Når det gjelder feil og unøyaktigheter jeg har funnet i Schakendas oppskrifter har jeg kommentert de fleste her på bloggen. Jeg håper du ikke har førsteutgaven, som meg, for jeg har blitt tipset av flere av mine lesere at feil er blitt rettet i senere utgaver. Trine 😉

  6. Fantastisk blogg du har! Jeg er innom hver dag og har prøvd mange av oppskriftene dine, med stort hell!Svenskebrødene ble perfekt etter å ha lest din fremgangsmåte. Jeg måtte heve deigen litt lengre enn det du beskriver, men ellers- takk for gode brød!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste