Jeg har så smått begynt å eksperimentere med surdeig og det har vært både frustrerende og spennende. Frustrerende fordi surdeigsoppskriften i kokeboken ikke er helt korrekt, noe som medførte at jeg måtte kaste mitt første forsøk på surdeig (dvs grunndeigen som erstatter gjær), morsomt fordi det blir et kjempegodt og lekkert resultat når man endelig lykkes.

Surdeigsbakst tar tid. Eller rettere sagt det tar ikke så mye tid, men det krever litt planlegging. Og når du først har gjort det en gang og ser resultatet er jobben raskt glemt. Selv synes jeg det også er ganske fasinerende å tenke på at brødene kun er laget av mel, vann og salt – og smaker SÅ godt! Prøv du også da vel!
Oppskriften er hentet fra Schakendas bakekokebok. Jeg har også funnet mange gode råd på Pain de Martin og http://www.surdeig.no/.

Oppskriften er opprinnelig for tre brød, men siden min kjøkkenmaskin og stekeovn bare klarer to store brød i slengen har jeg justert ned mengdene i oppskriften til to brød.

Til to store brød trenger du:
900-1000 gram hvetemel
7,5 dl vann
ca 20 gram salt (ca 1 1/2 ts?)
175 gram lys surdeig
50 gram siktet rugmel

Bland mel og vann i en eltebolle, og la det stå i 30 minutter. Du kan fint benytte kaldt vann fra springen. Tilsett salt og surdeig og elt i ca 15 minutter. Juster deigen med rugmel og eventuelt litt mer hvetemel. Deigen skal være elastisk og skal slippe kantene i eltebollen. Legg deigen i en smurt bolle, dekk med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse – etter ca 4 timer.

Del deigen i to like emner, form dem runde og legg dem på et smurt og melet stekebrett eller på et bakepapir. Ikke jobb mer med deigen enn strengt nødvendig. Strø med mel og dekk med plastfolie. Sett brødene på en lun plass og la de heve til dobbel størrelse.
Snitt brødene i toppen og sett de i forvarmet ovn på 220 grader. For å få en fin og sprø brødskorpe kan du kaste ca 1/2 dl varmt vann inn i bunnen av stekovnen, slik at det dannes damp. Det er her viktig at du lukker ovnsdøra så raskt du kan.
Stek først brødet ved 220 grader i 5 minutter. Skru deretter ned varmen til 180 grader og stek brødet til det er ferdig, i ca 45 minutter. Her må du se an selv, stekovner steker ulikt og steketemperaturer og steketider er derfor bare veiledede. Mine brød stekte totalt i 57 minutter. Avkjøl brødene på rist. Og nyyyyt!
Hvis du har lyst til å prøve deg på surdeig du også, kommer det oppskrift på fin og grov surdeig og flere oppskrifter på surdeigsbrød.
Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Helt enig. Det er skønt at bage med surdej, men kræver lidt planlægning. Har du først fået en surdej godt i gang, så behøver man slet ikke gær mere.Jeg bager gerne med surdej; men har også prøvet – mere end en gang – at måtte kaste bort en surdej.Din brødopskrift skal afprøves næste bagning. Ser lækker ud.

 2. Nammenam! Her var det mye godt og flott! Jeg legger meg til dom følger og flere oppskrifter skal prøves ut.. i år skal jeg også begynne å blogge litt om mat :)Ha en fin helg!Hilsen Camilla

 3. Så flotte brød du har bakt. Jeg elsker å bake brød og har bakt mye opp gjennom årene. Begynte en gang med surdeig, men kom aldri i mål av div grunner. Nå fikk jeg lyst til å prøve igjen. Takk for inspirasjon.Ha en fin dag.Trude 🙂

 4. Hei. Jeg ser at du baker flotte surdeigsbrød og at du har brukt Shakendas brød/bakebok, men at du har vært litt mellomfornøyd md oppskriftene/nøyaktighet…Jeg er enig med deg,men de fleste oppskriftene i boka er gode hvis man har erfaring med surdeiger og sunn fornuft. Han referere litt til Åpent Bakeri, og de har jo også utgitt en brødbok, som jeg har brukt endel.De beste bøkene utgitt om brød/surdeig, etter min mening, er Jan Hedh, sjekk hans bok "Brød",der lærer man det som er viktig om surdeiger og alle oppskriftene er pålitelige. Han er glad i brød fra hele Europa og det merkes! Jeg har nå to brødbøker fra denne forfatteren og de ligger kontinuerlig framme på kjøkkenbenken og diverse surdeiger står i kjøleskapet..Disse bøkene,kombinert med bloggen "PaindeMartin" har gjort underverker med min forståelse av surdeigsbaking. Mvh May D

 5. May; Takk for gode tips mht surdeigsbaking. Ja, det stemmer at jeg har litt dårlige erfaringer etter å ha brukt Schakendas bakekokebok, og har mistet litt inspirasjonen ift surdeig. Nå er det ordinær gjærbakst som gjelder, blant annet etter Åpent Bakeris bakekokebok. Veldig fornøyd med den!Trine 😉

 6. Hei Trine. Har prøvd flere oppskrifter på surdeigsbrød uten å få det til. Jeg har god og levende kultur og vet ikke riktig hva som går galt. Så prøvde jeg din oppskrift og nå begynner det gå bedre. Lagde en deig i dag og fulgte din oppskrift helt nøyaktig. Imidlertid når jeg skulle ta ut deigen å dele den i to for å forme runde brød, var deigen for bløt slik at den seg utover. Antagelig for lite mel i blandingen? Imidlertid smurte jeg to brødformer og fylte de i. Ventet som angitt på heving og stekte siden i ovnen, kjemperesultat! Jeg har sett på mange oppskrifter og der brukes det 250 grader og 50 min og da blir det nesten skole tvers igjennom. Enig?

 7. Hei Trine
  Prøvde meg på dette brød i går, men også for meg ble deigen altfor løs til å forme til runde brød. Tilsatte mer mel og det gikk greitt, men lurer på om det fungerer når du baker dem ?
  Ellers synes jeg matbloggen din er kjempegod. Jeg tror jeg er innom hver eneste dag og har bruker mange av oppskriftene dine.

 8. Hvor lang tid tok siste hevingen din? Tatt utgangspunkt i denne oppskriften men bruker en del mere siktet rug, så d tar kanskje noe lengere tid for meg.

 9. Hei, jeg har et spørsmål om mating av surdeigen. Hvor viktig er mengden av mel den mates med (jeg mater med 100 g mel, og ca 130 g vann), men jeg synes jeg må kaste så masse ved mating. Er det mulig å redusere mengden mel og vann men beholde mengdeforholdet ved mating? Mvh en som får vondt i sjela hver gang jeg må kaste så mye starter. Kristin

  1. Hei, jeg begynte med surdeigsbaking for et år siden. Jeg har prøvd mange forskjellige oppskrifter både med fint og grovt mel. Starteren holder jeg nå liv i ved å gi en slump lunket vann (alt fra to til fem ss) holder bare norgesglasset under kranen. Dette rører jeg godt inn med tresleiv!! Så tilsettes hvetemel etter behov. Men det er viktig at starteren har konsistens som en litt tykk babygrøt! Når jeg lager deigen er det viktig å la den være løs, vent med saltet for det stopper en del av hevingen! Autolyse kalles det tror jeg. Jeg tar vann, mel og litt sukker for å styrke heveprosessen, alt på slump. Etter ca en halv time kan du klype saltet inn i deigen. Strø det over og dra og klyp saltet inn. Du kjenner da at deigen endrer struktur. Blir seig og fast. Gjenta gjerne dette to eller tre ganger med 30 min. mellomrom. La deigen heve over natta, gjerne i kjøleskapet fra 10-20 timer eller mer. Det blir flotte brød eller kanelsnurrer om man vil! Lykke til, og ps, ikke kast starteren, få alt med i deigen! Prøv deg bare fram!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste