* 23. DESEMBER *

Inntil ganske nylig var det lillejulaften som var den store jule-pynte-dagen hjemme hos oss. De senere årene har vi imidlertid begynt litt tidligere, allerede rundt den første helga i desember, og så har det gradvis kommet frem flere og flere nisser og stas etterhvert som det har blitt vasket og gjort klart. Men juletreet pyntes ikke før lillejulaften.Før den tid har vi hatt en del diskusjoner i heimen, mannen min og jeg. Da vi flyttet sammen hadde vi begge utallige kasser spekket av julepynt, julepynt vi selv syntes var julepynten over all julepynt. Vi har hatt noen runder i løpet av disse årene. Alt MÅ ikke frem, mener jeg! Min kjære mener det… Jeg har derfor «kuppet» oppgaven som familiens «julepynter» og har innført enevelde på området. Hagenissene er derfor henvist til til hagen, hvor de ser ut til å trives. Jeg tror min kjære har resignert, eller ser han kanskje at det ikke blir så aller verst på «min» måte likevel?! Men, jeg kan aldri være trygg, plutselig er det en eller annen nisse som dukker opp hvor jeg minst venter det…

I år er vi godt i rute med juleforberedelsene. Huset er ferdigpyntet. Juletreet, som ble hugget på hyttetomta, står klart til å bli pyntet i ettermiddag. Kjøleskap, fryser, kakeboks og godterglass er fylt med smakfulle herligheter og gode råvarer. Gavene er fordelt i det ganske land, og gjesterommet er spekket av spennende julegaver fra familie og venner. Til kvelds blir det juletapas og god drikke, en liten forsmak på julens herligheter. Det er da julefreden virkelig senker seg over Uren Luren. Vi gleder oss til å feire vår syvende jul sammen.

Oppskriftene jeg tenkte jeg skulle dele med dere i dag er konfektoppskriftene jentene og jeg benyttet da vi lagde konfekt i går. For oss er konfektlaging noe av det siste vi koser oss med før julefreden senker seg over heimen, så derfor kommer oppskriftene kanskje noe sent for mange av dere. Men jeg håper kanskje en eller annen likevel kan finne inspirasjon i disse oppskriftene, som er enkle og gir et godt resultat. I og med at konfekten skal fordeles på tre husstander er det relativt rause porsjoner, men de kan du jo lett halveres.

 
Sjokoladekarameller
 • 50 gram smør
 • 3 dl kremfløte
 • 1,5 dl mørk sirup
 • 150 gram sukker
 • 1 ss vaniljesukker
 • 3 ss kakaopulver

  

Bland alt i en vid kjele. La blandingen småkoke uten lokk ved middels varme. Rør i massen av og til under kokingen. Den er ferdig når en dråpe som dryppes i kaldt vann kan rulles til en kule.

Hell massen i konfektformer og sett karamellene til avkjøling. (Alternativt kan du ha massen på smurt matpapir i en flat form, og skjære den i ruter når den er nesten kald.) Oppskriften har vi funnet her.

Havreboller

 • 100 gram smør
 • 1 ts vaniljesukker
 • 2 ss kakao, siktet
 • 6 ss sukker (gjerne demerarasukker)
 • 1 ss vann
 • 1/2 ts espressokaffe(pulver)
 • ca 3 dl havregryn

Bland alt sammen til en fast deig. Sett eventuelt kaldt for at deigen skal bli lettere å arbeide med. Form små boller og sett til avkjøling.

Oppbevares i en tett boks i kjøleskapet.

Mintkuler med mokkabønner

 • ca 200 gram melis
 • 1 eggehvite
 • 2-3 dråper peppermynteolje
 • mokkabønner (eller annen dekor/smakstilsetning)

Bland eggehvite og melis og tilsett deretter peppermynteoljen, til det blir en relativt fast deig. Hvor mye melis du trenger er avhengig av hvor stort egget du benytter er, så her må du prøve deg frem.

Settes kaldt, gjerne over natten. Trill kuler og dytt eventuelt en mokkabønne eller annen pynt oppi. Du kan eventuelt droppe mokkabønner og heller dyppe mintkonfekten oppi smeltet mørk sjokolade. Oppbevares kaldt.

Trøfler
Oppskrift finner du her.

Nylaget julekonfekt er et ypperlig gavetips, og blir alltid satt stor pris på av mottakeren.

Trenger du andre gavetips kan du for eksempel kjøpe Gaver med mening fra Flyktningehjelpen, for eksempel skolebøker eller skolepulter til barn på flukt. Gaven kan du kjøpe på nettet og selv skrive ut, helt frem til Sølvguttene synger julen inn. Det har jeg gjort.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg er ferdig med baking og konfektlaging for i år, men er alltid på jakt etter nye, spennende oppskrifter å prøve. Og neste gang jeg lager konfekt, vil jeg prøve trøffeloppskriften. Jeg venter nok ikke helt til neste jul – jeg syns god kaffe og hjemmelaget konfekt egner seg ypperlig som "dessert" etter et godt måltid med gjester.Og som du sier – dette er også svært velkomne gaver, for eksempel til vertinnen når man er invitert bort.Jeg takker for masse flott inspirasjon i 2009, og ønsker en riktig god jul til deg og dine!PludrehanneklemPS: Hvor har du fått tak i hjerteformede konfektformer *sikle*

 2. Hei Trine,Oppdaget bloggen din for ett par dager siden og ble umiddelbart abbonent! Gleder meg til å bla i arkivene dine når vi kommer tilbake fra juleferie hos foreldrene mine i Spania (mye tapas samt heltradisjonell, hjemmelaget norsk julemat). Ble særlig begeistret for ideen om pepperkaker, blåmugg ost og portvin for ett par dager siden. Jeg skal bake ut de siste pepperkakene i dag – deigen har godgjort seg i kjøleskapet i 2 1/2 uke nå, så de bør bli gode! Elsker Stilton og portvin – det må være vidunderlig med pepperkaker til!God jul til deg og dine! Fra Therese P.S. Du har neppe problemer med julebaksten, men har du holdt "kakebyttelag" noen gang?http://mammaogmer.no/2009/12/08/problemer-med-julebaksten-inviter-til-kakebyttelag/

 3. Hehe, festlig.. Dine havreboller rulles hos oss i sukker (yes da, smør på flesk) og kalles av en eller annen grunn Lill Bass kaker 😉 Pappas og tantes favoritt!

 4. Her var det mye godt, ja! Tenkte å prøve sjokolade karamellene dine, men lurte på om du har en ca. tid på hvor lenge blandingen skal koke før den er ferdig? Er det et kvarters tid eller en halv times tid, eller lengre? Bare så jeg vet ca. hva jeg skal beregne av tid : )

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste