Råvarer og slikt

SIDEN ER UNDER UTVIKLING!

 • Hva slags balsamicoeddik anbefaler du?
  Her er det mye opp til smak og behag, og ikke minst hvor mye du vil betale for balsamicoeddiken. Jeg pleier vanligvis å ha to sorter balsamicoeddik; en rimelig og en som koster litt mer. Mine favoritter er (så langt) Aceto Balsamico di Modena fra Fattorie Giacobazzi og Oliviers. Ellers har jeg også alltid en rimeligere variant (for eksempel fra samme leverandør, Fattorie Giacobazzi) på lager, som jeg benytter i oppskrifter hvor det skal være større mengder med balsamicoeddik, for eksempel i sauser eller marinader. Jeg styrer som regel unna de aller rimeligste sortene i dagligvarebutikkene, da jeg synes de kan være litt sure. Ellers benytter jeg også av og til crema di balsamico, til feks dekor og smakstilsetting når jeg legger opp maten på tallerken.
 • Hva slags olivenolje anbefaler du?
  Jeg pleier vanligvis å ha 3 typer olivenolje tilgjengelig. En vanlig og extra virgin av den rimelige sorten (økologisk) som du får kjøpt i vanlige kjedebutikker. Den vanlige bruker jeg til steking, mens extra virgin-oljen benyttes til bakst, marinader, dressinger og slikt. I tillegg har jeg en mer eksklusiv sort som jeg gjerne kjøper i spesialbutikker, som feks Oliviers&Co, i nettbutikker som www.pasto.no eller som jeg har kjøpt med meg på reiser. Disse er en god del dyrere, men det merker du som regel på kvaliteten. Når jeg i oppskriftene mine skriver «en god olivenolje» er det denne som benyttes. Den benyttes i små mengder når det er tid og anledning for det lille ekstra; en liten dæsj over salaten, middagsretten eller lunsjretten. Til tross for at den koster litt i innkjøp, så får du glede av den en god stund. Har du en olivenoljefavoritt vil jeg gjerne ha gode tips!
 • Hvor får jeg kjøpt hermetiske cherrytomater?
  Det er ikke alltid så lett å få tak i hermetiske cherrytomater, men mitt inntrykk er at de blir tilgjengelig i flere og flere butikker etter hvert. Jeg kjøper hermetiske cherrytomater i velassorterte dagligvarebutikker som Ultra, Ica Maxi og større Megabutikker. I tillegg er de tilgjengelig i flere innvandrerbutikker. Hvis du ikke får tak i hermetiske cherrytomater er det slett ingen krise. Du kan fint benytte andre typer hermetiske tomater eller friske tomater (som flås, se nedenfor). Min erfaring er imidlertid at det at det kan lønne seg å legge noen kroner ekstra i hermetiske tomater, da får du bedre kvalitet og det kjennes på smaken.
 • Jeg får ikke tak i kinesisk hvitløk, er det greit å benytte vanlig hvitløk?
  Det er egentlig det samme om du bruker kinesisk hvitløk eller vanlig hvitløk. Jeg bruker stort sett kinesisk hvitløk fordi jeg synes den ofte har bedre kvalitet enn vanlig hvitløk, samt at jeg slipper å skrelle feddene (av ren latskap, altså). En halv kinesisk hvitløk utgjør ca 2-3 fedd, men her må du se an størrelsen på hvitløken også.

Er det noe annet du lurer på og som kan være av allmenn interesse, send meg gjerne en epost til trines.matblogg@yahoo.no