KAKER, KJEKS OG SØTE SAKER – BAKETIPS

BRUK EKTE VANILJE!

I mange av mine kakeoppskrifter (og desserter) benytter jeg vaniljesukker eller vaniljestang. Jeg benytter alltid ekte vanilje i mine oppskrifter. Det gamle ”tradisjonelle” vaniljesukkeret er syntetisk fremstilt, og inneholder ikke et eneste lite spor av ekte vanilje. Vaniljesukker fremstilt av ekte vanilje fås nå kjøpt i de fleste dagligvareforretninger, og det er det du skal benytte i mine oppskrifter for å få et best mulig resultat. Du kan gjerne lage ditt eget vaniljesukker, se her. Alternativt kan du benytte vaniljestang. Bruk en liten, skarp kniv og lag et snitt i vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene og bruk dem i baksten eller desserten.

KJEKT Å VITE OM EGG

Et egg kan veie mellom 45 og 80 gram, så et egg er ikke alltid et egg! Jeg bruker vanligvis store egg (L) i mine oppskrifter, med mindre noe annet står nevnt.

I mange kaker og desserter skal man skille eggeplommen fra eggehviten, eller ”skille eggene”, som jeg som regel skriver. Det er mange måter å gjøre det på. Selv knekker jeg enten egget forsiktig på midten over en liten bolle, og helle plommen fra det ene eggeskallet til det andre, til all hviten er oppi bollen, og kun eggeplommen er igjen i det ene eggeskallet. Alternativt knekker jeg egget oppi en liten bolle og løfte ut plommen forsiktig med hendene.

Dersom du skal benytte eggehvitene til marengs er det viktig at det ikke blir noe eggeplomme med sammen med eggehviten, for da vil du ikke få pisket den skikkelig stiv.

LITT OM SJOKOLADE

Jeg elsker mørk sjokolade, og benytter det i mange av mine oppskrifter. Bruk sjokolade av god kvalitet og gjerne med et høyt kakaoinnhold.

I mange kake-, kjeks- og dessertoppskrifter skal det være smeltet sjokolade. Det er da viktig å passe på at sjokoladen ikke blir for varm, for da kan den korne seg. Her er mitt beste tips når du skal smelte sjokolade: Ha den finhakkede sjokoladen i en stålbolle. Sett denne oppå en litt mindre kasserolle med 3-5 cm kokende vann. Det er viktig at bunnen på bollen ikke er i kontakt med vannet, og at det ikke kommer vann oppi bollen. La sjokoladen smelte på lav varme og rør sammen, til det blir en glatt masse. Alternativt kan du benytte en sjokoladesmelter eller smelte sjokoladen i mikrobølgeovn.

TEMPERERING AV SJOKOLADE

Du kan lese mer om temperering av sjokolade her.

SLIK SMØRER DU FORMEN

Hvis du ikke har smørefrie former må du smøre og strø formen før du steker brød eller kaker i dem. Smelt litt smør, eller bruk en nøytral matolje, og pensle bunn og kanter i formen du skal steke baksten din i. Dryss ca. 1 ts mel i formen og fordel det rundt over det hele. Snu formen på hodet (fortrinnsvis over vasken eller søppelbøtta) og dunk lett på den, slik at du får fjernet overflødig mel. Formen er nå klar til å fylles med kakerøre eller deig.

STEKING

Når du skal steke kaker eller annen bakst må du være oppmerksom på at stekovner steker forskjellig og at du derfor må ta steketemperaturer og angivelse av steketid i alle oppskrifter som veiledende. Jeg pleier alltid å sette tidsuret på noen minutter mindre enn hva som står i oppskriften, så ser jeg det an og justerer tiden etter hva som møter meg i stekovnen. Dersom du baker kaker er det viktig at du ikke åpner stekovnsdøren før kaken er omtrent ferdig. Hvorvidt den er ferdig eller ikke sjekker du med en bakenål eller fyrstikk. Stikk pinnen ned i bakverket, omtrent på midten, og henger det ikke noe deig/røre igjen på pinnen skal kaken være ferdig. Gjærbakst er ferdig når den har en fin og gylden farge.