SAFTIG RUGBRØD MED SOLSIKKEKJERNER

Det er noe spesielt med hjemmebakt brød. Deilig grovt brød, bakt med kjærlighet, god tid og omtanke. Den deilige duften som inntar huset, brunosten som smelter på brødskiven og tankene som vandrer tilbake til barndommen og noen av mine første matminner. Jeg er veldig glad i rugbrød, og dette smakfulle og mettende brødet er en av favorittene til ost, laks og sild.

TRINN 1

  • 5 dl kokende vann
  • 250 g rug helkorn
  • 50 g linfrø

TRINN 2

  • 300 g hvetemel
  • 200 g sammalt rug, fin
  • 200 g solsikkekjerner
  • 25 g gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
  • 1 ss sirup (eller honning)
  • 1 1/2 ts havsalt
  • 3 dl vann, romtemperert (ca.)

Bland sammen ingrediensene til ”trinn 1”, dekk med plast, og la det stå å trekke i minst 5 timer. Kjør deretter blandingen med en stavmikser eller kjøkkenmaskin med kniver, til den er grovt hakket. Denne bløtleggingen gir en bedre smak samtidig som den binder deigen bedre. Bløtleggingen gir også bedre tyggemotstand, samt at det hindrer at frø, kjerner og hele korn absorberer mye vann fra deigen under første heving.

Tilsett alle ingrediensene fra ”trinn 2” i blandingen fra ”trinn 1” med unntak av vannet, og kjør deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i noen minutter på sakte fart. Spe på med vann til du får ønsket konsistens på deigen. Øk deretter hastigheten noe og kjør deigen i omtrent 10 minutter. Deigen skal være ganske løs, men skal holde formen. Dekk bakebollen med plast eller lokk og la deigen heve på et lunt sted.

La deigen heve til den har økt til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 1/2 time. Bruk en slikkepott og fordel deigen oppi to smurte former (ca. 1 1/2 liter) og strø over et par never med solsikkekjerner. Dekk formene med et rent klede eller plast og sett brødene til etterheving til den har nesten dobbel størrelse, etter 1-2 timer.

Stekes ved 200 grader (over- og undervarme) på nederste rille i ca. 70 minutter, til brødene har en gyllen og fin overflate og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på undersiden. Legg eventuelt bakepapir over formene de siste minuttene for å unngå at brødene blir brent oppå. Ta brødene forsiktig ut av formene og la dem avkjøles på rist.

Nytes med godt pålegg til hverdags og til fest!

TIPS

  • Hele rugkorn får du kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger og i helsekostforretninger.
  • Brødene kan fint fryses, men pass på at de er helt avkjølt før du pakker dem i plast og legger dem i fryseren
  • Dette brødet er betegnet som ”grovt” på brødskalaen.

 


, ,

Ingen kommentarer ennå.

Legg igjen en kommentar