KANELBOLLER

Kanelboller er en favoritt hjemme hos oss, og ut fra besøkstallene på bloggen er det en favoritt hos flere enn meg og mine nærmeste. I skrivende stund har denne oppskriften på kanelsnurrer blitt vist 1.632.994 ganger på bloggen, og selv om kanskje ikke alle disse klikkene har resultert i 24 kanelsnurrer, så har det nok likevel blitt ganske mange kanelsnurrer eller kanelboller etter hvert, alt etter hva man vil kalle det.

Det finnes alltid en unnskyldning for å nyte en god kanelbolle, og i morgen kan du nyte dem med ekstra god samvittighet – for da er det «Kanelbullens dag» i Sverige. Og det må feires, ikke sant!? Til ca. 24 kanelboller trenger du:

SØT GJÆRDEIG

  • ca. 950 g hvetemel
  • 5 dl melk
  • 25 g gjær (gjerne rød type)
  • 150 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • ca. 1/2 ts salt
  • 1 egg
  • 150 g smør, i terninger

KANELFYLL & DEKOR

  • 150 g mykt smør
  • 125 g (brunt) sukker
  • 2 ss kanel
  • 1 egg, sammenvispet
  • perlesukker (kan sløyfes)

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time.

Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet. Rør sammen smør, sukker og kanel til en jevn krem.

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60×50 cm. Fordel kanelfyllet utover leiven, men la det stå igjen 6-7 cm øverst. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen sammen til en fast, jevn pølse. Skjær pølsen opp i ca. 24 jevnstore biter, ca. 2 1/2 cm brede. Rull ut de 6-7 cm med «ren» deig og legg den over den ene snittsiden, som et «belte».

Legg kanelbollene med «beltet» opp på et bakepapirkledd bakebrett og la dem etterheve i ca. 30 minutter. (Alternativt kan du smøre hele leiven med kanelfyll og droppe «beltet».)

Pensle kanelbollene med sammenvispet egg og strø eventuelt over litt perlesukker. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i 12-14 minutter, til kanelbollene har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og løft det deretter over på en rist for videre avkjøling.

Nyt kanelbollene lune – og gjerne sammen med noen du er glad i!

TIPS

  • Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. I deigen må du da tilsette noe mer melk for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle bollene før steking.
  • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
  • Bytt gjerne ut kanelen med litt bakekakao dersom du heller ønsker sjokoladefyll i baksten din. Tykt bringebærsyltetøy med litt kanel og finrevet appelsinskall smaker også godt! Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet her.
  • Du kan eventuelt sløyfe perlesukkeret og istedet dekorere med melisglasur. Rør sammen ca. 150 g melis og 1-2 ss sitronsaft til du får en jevn og fin glasur.
  • Dersom du ikke skal spise bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La dem deretter tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken (ca. 30 grader) og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til alt er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Du kan velge om du vil smelte smøret og tilsette dette sammen med melken, eller om du vil elte det inn på samme måte som når en benytter kjøkkenmaskin. Det beste resultatet får du når du elter inn smøret til slutt, men da må du være forberedt på en skikkelig treningsøkt!

VELBEKOMME!


, , ,

Én Kommentar

  1. Kathrine Bakken 4. oktober 2017 at 14:39 #

    Fantastisk deig, så fin og jobbe med. Også ble de veldig fine med sløyfe over toppen og kjempe gode.
    Tusen takk!

Legg igjen en kommentar