POKEBOLLE MED LAKS OG PONZUSAUS

Poke er restematen som ble trendy gatemat! Det startet med fiskere på Hawaii som spiste fiskeavskjæret fra dagens fangst som mellommåltid, sammen med litt ris. I ettertid har man hentet inspirasjon fra Japan og andre asiatiske land og marinert fisken i soyasaus og andre gode smaker. Du kan bruke fisk, frukt og grønnsaker etter smak og behag, og hva du har tilgjengelig. Her har jeg laget en pokebolle med sushiris, mango, avokado, vårløk og laks, som er marinert i ponzusaus. Jeg har benyttet Saitakus produkter, som er en serie med autentiske produkter som skal inspirere og hjelpe oss til å gjenskape asiatiske smaker hjemme. Prøv det du også, og lag din egen pokebolle etter din smak. Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

POKEBOLLE

  • 350 g Saitaku sushiris
  • 5 dl vann
  • 1/2 ts salt
  • 500 g laksefilet, i terninger
  • 1-2 mango, i skiver
  • 2 avokado, i skiver
  • 4-8 salatblader
  • 2 vårløk, finsnittet
  • 1/2 rød chili, til dekor
  • Saitaku syltet ingefær
  • Saitaku sorte sesamfrø
  • frisk koriander

PONZUSAUS

  • 1 dl Saitaku sushi soyasaus
  • 1 lime, saften
  • 1 ss Saitaku riseddik
  • 2 ts sukker (smak til)
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ts Sriracha (sterk chilisaus)
  • finhakket koriander

Gi vannet et oppkok, tilsett salt og ris og la det koke i 10 minutter. Slå av varmen og la risen stå på platen i ytterligere 15 minutter. Ikke ta av lokket mens risen hviler. Rør forsiktig i risen når den er ferdig.

Mens risen koker rører du sammen ingrediensene til ponzusausen. Har du ikke Sriracha kan du benytte ca. 1/2 rød chili (finhakket) istedet. Smak deg frem til en fin balanse mellom de ulike smakene.

Skjær opp fisken i biter på ca. 2 x 2 cm og drypp litt av ponzusausen over. Bruk fersk laks av god kvalitet. Sjømat som skal nytes rå skal i utgangspunktet fryses ned i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks (som Salma og andre vakuumpakkede fileter) kan tas direkte fra pakken.

Skyll salaten, og skjær opp frukt og grønnsaker som angitt over. Skjær opp avokadoen helt til slutt, slik at du unngår at den blir brun (drypp gjerne litt limesaft over eller la steinen ligge sammen med avokadoen til den skal nytes).

Ha risen (kald eller lunken) i 4 boller og fordel grønnsakene over. Legg den marinerte laksen på toppen. Rist sesamfrøene i tørr stekepanne og dryss over. Pynt med chili og frisk koriander, og server umiddelbart med resten av marinaden og syltet ingefær som tilbehør.

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Oluf Lorentzen AS, som blant annet forhandler Saitaku. Saitaku får du kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger, som for eksempel Meny, Ultra og Spar.


, , ,

Én Kommentar

  1. Anja 1. oktober 2017 at 13:35 #

    mandags meny

Legg igjen en kommentar