VEGETARLASAGNE MED LINSER OG CHEDDAR

I dag kan jeg friste med en deilig vegetarlasagne med mange gode smaker, og som fikk ben å gå på da den ble servert til gutta mine. Junior på 9 år var klar i sin tilbakemelding: «Dette var skikkelig, skikkelig godt, mamma!». Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

GRØNNSAKSFYLL

  • 1 stor løk, finhakket
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 1/2 rød chili, finhakket
  • 2 gulrøtter, i små terninger
  • 1 persillerot, i små terninger
  • ca. 100 g sellerirot, i terninger
  • 1 ss tomatpuré
  • 400 g hermetiske tomater, hakket
  • 300 g (kokte) grønne linser
  • 6-8 soltørkede tomater, i små biter
  • 1 dl vann
  • 1-2 ts grønnsaksfond
  • 1/2-1 ts tørket timian
  • 1-2 ts god balsamicoeddik
  • salt og pepper

OSTESAUS & TOPPING

  • 50 g smør
  • 50 g hvetemel
  • 4 dl (varm) melk
  • 150 g cheddar, revet
  • 6-9 lasagneplater
  • frisk oregano eller timian

Skjær og hakk opp alle grønnsakene som angitt over før du setter i gang. Varier gjerne med andre rotgrønnsaker. Hell av laken på linsene og skyll dem godt under rennende vann til det slutter å skumme. Riv osten (vær obs på at ca. 50 g skal benyttes i sausen, mens resten skal brukes til topping).

Fres løken i nøytral olje, til den er blank og myk. Bruk gjerne en stekepanne med høye kanter eller en liten gryte. Mot slutten av steketiden tilsetter du også hvitløk og chili. Ha løkblandingen i en liten bolle og sett til side. Stek rotgrønnsakene 3-4 minutter i nøytral olje og tilsett tomatpureen. La den frese med i ca. 1 minutt under omrøring og tilsett deretter løkblandingen, hermetiske tomater, linser, soltørkede tomater, vann, grønnsaksfond (eller buljong) og timian. La grønnsaksfyllet småkoke under lokk i ca. 15 minutter, til sausen tykner. Dersom det er mye overskuddsvæske igjen kan du koke den uten lokk de siste minuttene. Smak til med balsamicoeddik, salt og pepper mot slutten av koketiden.

Mens grønnsaksfyllet koker lager du ostesausen. Smelt smøret i en kjele og rør inn hvetemelet, til du har en jevn blanding. Tilsett varm melk mens du rører hele tiden, til du får en glatt og fin saus. La sausen koke under omrøring i et par minutter. Tilsett 50 g revet ost og smak til med salt og pepper.

Finn frem en ildfast form på ca. 20 x 20 cm. Begynn med grønnsaksfyll, deretter lasagneplater og ostesaus, og lett lagvis i to eller tre lag. Avslutt med ostesausen og fordel resten av osten over.

Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme)  i 30-35 minutter, til lasagnen er gyllen og fin på toppen. La lasagnen hvile noen minutter og server den deretter med friske krydderurter (kan sløyfes) og godt brød (og gjerne en salat) som tilbehør.

VELBEKOMME!


,

12 Kommentarer

  1. Mia 19. september 2017 at 14:48 #

    Hva kan man bytte ut sellerirot med?

    • Trine ;) 19. september 2017 at 14:49 #

      Du kan bytte det ut med pastinakk, mer persillerot eller kålrot, for eksempel. Paprika smaker også godt i denne lasagnen. Lykke til!

  2. Andrine 19. september 2017 at 16:17 #

    Hei

    -hvilke butikkjeder fører chedderost uten animalsk osteløype? Min datter synes melk fra ku er ok, men uten animaske tilsetninger.

    • Trine ;) 19. september 2017 at 16:18 #

      Det kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med. Du kan evt. benytte annen ost enn cheddar.

  3. Vanessa fra Suhi 20. september 2017 at 09:26 #

    Den ser kjempegodt ut!! Samboeren min hadde sikkert sagt at en lasagne trenger kjøtt men dette må jeg bare prøve en gang <3

  4. Maja 20. september 2017 at 16:58 #

    Ser kjempegodt ut. Et lite spørsmål, er det 300g vekt i rå linser?:)

    • Trine ;) 20. september 2017 at 17:47 #

      Nei, det er 300 gram ferdig kokte linser.

  5. Hanne Andersen 20. september 2017 at 20:59 #

    Lagde denne til middag i dag. Tok litt tid, men var virkelig verdt det. Barna mine på 9, 7 og 2 elsket den 😃

  6. Kristin 22. september 2017 at 11:02 #

    Serverte denne til middag i går. Hele familien likte lasagnen svært godt. Den smakte nydelig!
    Hadde ikke sellerirot, så da brukte jeg kålrot i stedet.
    Tusen takk for kjempegod oppskrift!

  7. Frida 25. september 2017 at 14:43 #

    Kan jeg bruke røde linser istedenfor grønne? 🙂

  8. Kjersti 27. september 2017 at 08:42 #

    Lagde denne retten til middag i går. Fantastisk god vegetarrett! Ja, til mer av dette 😀 Denne skal jeg lage flere ganger. Tusen takk 😀

  9. Hanne 9. oktober 2017 at 17:31 #

    Beste lasagnen jeg har smakt i hele mitt liv! Takk for god oppskrift😊

Legg igjen en kommentar