SISSELS GROVBRØD 2.0

En av de mest populære brødoppskriftene på bloggen er Sissels grovbrød fra 2010. Oppskriften har jeg fått fra Sissel, som i tillegg til å bake dette brødet til familien sin, også baker og serverer det til gjester på Renndølsetra i Innerdalen. Dette er en litt grovere variant av brødet, fra Trines mat 2. Til tre brød trenger du:

TRINN 1

 • 75 g havrekli
 • 75 g solsikkekjerner
 • 75 g gresskarkjerner
 • 75 g linfrø
 • 50 g store havregryn
 • 200 g sammalt hvete, grov
 • 200 g sammalt rug, grov
 • 9 dl varmt vann

TRINN 2

 • 2 dl romtemperert vann
 • 1 ss maltekstrakt (honning eller sirup)
 • 1 ss havsalt
 • 25 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
 • 200 g fullkornshvetemel
 • 750 g hvetemel
 • 3 brødformer (ca. 2 liter)

Bland alle ingrediensene fra ”trinn 1” i bakebollen, dekk med plast/lokk og la stå i romtemperatur i minst 2 timer eller gjerne over natten. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør dem seige, slik at de binder seg bedre i deigen.

Tilsett ingrediensene fra ”trinn 2” i blandingen fra ”trinn 1”, og kjør deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i noen minutter på sakte fart. Øk deretter hastigheten noe og kjør deigen i omtrent 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel/litt vann til du får en blank og elastisk deig. Deigen kan gjerne være litt klissete. Dekk bakebollen med plast eller lokk, og sett deigen til heving på et lunt sted.

La deigen heve til den har økt til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 1/2 time. Ha deigen på bakebordet og del den i 3 like store emner. Form emnene til brød og legg dem i smurte brødformer. Pensle brødene med vann og strø en blanding av solsikkekjerner, gresskarkjerner, havregryn og linfrø over. La brødene etterheve under plast/klede i ca. 1 time.

Forvarm ovnen til 220 grader (over- og undervarme). Snitt brødene på toppen med en skarp kniv og sett dem inn i stekeovnen på nederste rille. Ha samtidig ca. ½ dl varmt vann i bunnen av stekeovnen og lukk umiddelbart igjen stekeovnsdøren. Stek brødene først i ca. 5 minutter og skru deretter ned termostaten til 200 grader. Stek brødene i totalt ca. 45 minutter, til de har en gyllen og fin overflate og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på undersiden. Hvelv brødene forsiktig ut av formene og la dem avkjøles på rist.

Nyt brødet med favorittpålegget og en kopp god te!

Dette brødet er betegnet som ”grovt” på brødskalaen. Brødet kan fryses.

VELBEKOMME!


,

14 Kommentarer

 1. Åse 2. februar 2017 at 22:58 #

  Dette brødet så nydelig ut!! Må prøves☺
  Det hadde forresten vært utrolig gøy om du ville lage noen litt «gøye» og nye retter med høne(frossen fra butikk). Hvert år drepes og kastes nemlig flere millioner helt friske og fine høner som man fint kunne ha brukt til mat. Hadde vært flott hvis flere hadde fått øynene opp hvor godt høne er, og hvor viktig det er å begynne å bruke dem!!

  • Trine ;) 2. februar 2017 at 23:07 #

   Ja, dette brødet er absolutt verdt et forsøk!

   Dette er en viktig sak som også ligger mitt hjerte nært, og du er langt ifra den første som spør om jeg kan bidra med oppskrifter. Men jeg må bare beklage og si at jeg ikke kan prioritere dette nå. Jeg jobber nemlig både tidlig og sent med min nye kokebok, og har dagene (og kveldene) fremover stort sett fullbooket med kokkelering og foto til boken. I tillegg driver jeg med redesign av bloggen, som også tar mye av min tid. Det blir lange dager og korte netter, og det er begrenset hva det blir tid til ellers. Jeg prøver istedet å bidra til dugnaden på andre måter, som feks her: http://trinesmatblogg.no/2017/01/29/ukemeny-52017/ Og så håper jeg å kunne komme sterkere tilbake i mai, når bokprosjektet og den nye bloggen forhåpentligvis er vel i havn.

 2. Anders 3. februar 2017 at 02:13 #

  Denne oppskriften må prøves! «Sliter» med å finne gode brød!
  De på butikken begynner å bli kjedelige og standardbrødene fra bakemaskinen er ganske smakløse så da blir det å prøve denne oppskrifta i helga! =)

 3. Ildrid Jørem 3. februar 2017 at 13:14 #

  Dette brødet er vårt faste og gode og sunne brød.

 4. Hanne 5. februar 2017 at 09:05 #

  Å, nam! Går det an å langtidsheve/kaldheve etter å ha blanda inn trinn 2? Må jeg i så fall redusere gjær og ha den i kjøleskap?

 5. Anna 8. februar 2017 at 22:29 #

  Hvordan tror du brødet blir med å bytte ut gjæren med surdeigstarter? 🙂

 6. Synnøve 14. februar 2017 at 20:34 #

  Hei hei! Kvifor er det varmt vann og ikkje kaldt vann i trinn 1 i denne versjonen? Har det noko å sei? Takk for ei god oppskrift, vi har bakt dette brødet i lang tid 😊

  • Trine ;) 15. februar 2017 at 00:03 #

   Dette kalles skålding, og setter i gang mer enzymaktivitet, i tillegg til at det bløtgjør korn og frø slik at det lettere binder seg i deigen.

 7. Anne Mari 25. februar 2017 at 09:37 #

  Fantastisk godt brød! Bakte i går, og spiste til frokost i dag😊 De siste årene har jeg brukt mye ferdige melblandinger med litt ekstra oppi, mest fordi det er lettvint og man slipper å ha så mye i huset, men også fordi jeg ikke synes jeg har fått til gode brød. Men disse brødene blir nok å finne fast her i huset!😊

 8. Merete 21. april 2017 at 10:40 #

  Bakte dette i går – uten tvil det beste brødet jeg har smakt! Så saftig og smakfult.

 9. Tone 29. april 2017 at 10:02 #

  Stemmer væskemengda? Eg måtte tilsette fleire dl ekstra for å kunne tisetje alt kveitemjølet.

  • Tove 12. mai 2017 at 16:51 #

   Dette lurte jeg også på. Når jeg blander trinn 1, er denne en allerede en nokså fast deig. Den står på benken for å godgjøre seg nå, og jeg forestiller meg at det blir altfor kompakt når jeg skal tilsette 950 g ekstra mel.

  • Reidun 20. mai 2017 at 20:31 #

   Dette lurer jeg også på. Brukte oppskrifta fra Trines mat 2, og måtte dobbeltsjekke mengden her. Det står det samme begge steder.

 10. Tasha 11. juli 2017 at 16:59 #

  Hei, jeg har liten erfaring med baking, men har veldig lyst å begynne. Har tenkt å kjøpe meg en maskine, men det er så mange typer at jeg har ingen ide om type/merke. Prisene varierer og fra 2-10 tusen. Kunne du komme med en anbefaling på en kjøkkenmaskine man kan nytte til det meste med tanke på både elting og som og har en god kjøttkvern. Den jeg har pr i dag syns jeg tåler litt lite så det må nok en kraftigere sak til.

Legg igjen en kommentar