ELTEFRITT LANDBRØD + TIPS TIL ELTEFRI JULEBAKST

Ferskt og godt brød må det være i julen, og har du ikke fylt opp fryseren med hjemmebakst allerede, så er det slett ingen krise. Med litt planlegging, men ellers minimal innsats, kan du sette velduftende og smakfull bakst på bordet, med sprø skorpe som er egnet til å imponere den mest innbarka hjemmebakeren. Selv har jeg planer om å bake deilige rundstykker til julefrokostene, halvgrovt brød når julesilden skal nytes, og til osten som skal serveres på den tradisjonelle juletrefesten blir det både nøttebrød og valnøttrundstykker. Link til disse oppskriftene finner du nederst i dette innlegget, sammen med annen god eltefri bakst. Har du forresten prøvd eltefritt julebrød med rosiner?

Men før du kommer så langt vil jeg dele oppskrift på et eltefritt landbrød, som også er godt egnet å sette på bordet til julens måltider. Til ett landbrød trenger du omtrent:

 • ca. 475 g hvetemel
 • 125 g sammalt hvetemel, fint
 • ca. 1 1/2 ts salt
 • 1/3 ts tørrgjær
 • 5 dl vann
 • en klype sukker
 • jerngryte med lokk (som tåler 250 grader)

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 12-20 timer.

«Brett» brødet som beskrevet i dette innlegget og sett det til etterheving i 2 timer. Ta gjerne en titt på denne filmen for å se hvordan jeg gjør det.

En halvtime før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (med lokk) på rist på nederste rille. Gryta jeg benytter i denne oppskriften rommer 4,3 liter, men det går fint om den er litt mindre/større også. Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig oppi den glovarme gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!) Strø eventuelt litt sammalt hvetemel oppå brødet og sett på lokket.

Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 10-15 minutter, til brødet har en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist, og nyt med godt pålegg og en stor kopp te!

Prøv gjerne også en eller flere av disse oppskriftene:

ELTEFRIE BRØD

Eltefritt fullkornsbrød m chia

Eltefritt nøttebrød

Eltefritt julebrød med rosiner

ELTEFRIE RUNDSTYKKER

Eltefrie hveterundstykker

Eltefrie valnøttrundstykker

Eltefrie ciabatta

Vil du ha flere tips til eltefri bakst? Klikk deg inn HER hvor du finner alle oppskriftene samlet.

LYKKE TIL!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

,

6 Kommentarer

 1. Nina Høst 19. januar 2017 at 14:07 #

  Hei, takk for fine oppskrifter.
  Igår kjøpte jeg en ny oval le Creuset støpejernsgryte som jeg skal bruke til brødbaking.
  Men når jeg nå leser i bruksanvisningen, står det uttrykkelig der at høye temperaturer ALDRIG må brukes til å forvarme produktet…… Men det er vel nettopp det man gjør ved å sette gryten inn i ovn som settes på 250 grader? Eller er det noe jeg misforstår her ☺️
  Nina

  • Silje Knarvik 23. januar 2017 at 11:19 #

   Det går kjempebra å forvarme Le Creuset på denne måten, har bakt masse brød i begge mine to 😊

 2. Silje Knarvik 23. januar 2017 at 11:27 #

  Hei. For en tid tilbake bakte jeg en del av dine eltefrie brød, fikk helt dilla på dette. Lette på nettet etter brødposer i papir, men det selges stort sett i pk med 1000 poser! Det har jeg slettes ikke bruk for. Jeg fikk noen av en bekjent, men nå tenkte jeg å begynne med disse brødene igjen, og skulle gjerne hatt noen poser. Tips til hvor jeg kan kjøpe det? Brødene er jo best ferskest mulig, men setter man deigen på kvelden/natta, blir det jo ikke brød før til lunsj…. Alternativt kan jeg sette deigen på morgenkvisten, og ha nybrød klart på ettermiddag/kveld. Men hvordan da holde det ferskt og godt til frokost og lunsj dagen etter? Har ikke helt funnet «formelen» på dette 😉.

 3. Stian Tveten 27. mai 2017 at 08:54 #

  Hei,

  Jeg har forsøkt flere av dine eltefriebrød, men det blir bestandig klissete greier som egner seg best til å mørtel. Bakepapir har absolutt ingen hensikt da brødet sitter klint fast til papiret og er umulig å få av. Jeg følger oppskriften din til punkt å prikke, men det blir som sagt mye gris og lite brød da det blir sittende fast.

 4. Solveig 17. juni 2017 at 13:37 #

  Hei! Skal vannet være kaldt eller lunkent? 🙂

 5. Tasha 1. september 2017 at 17:24 #

  Hei, jeg har lyst å prøve dette, eltefritt ser så bra ut. Ovnen min går bare til 230 grader, men den har både damp og varmluft , siden varmluft blir noe varmenet en vanlig over/undervarme lurer jeg på om jeg kan bruke varmluft til «grytebrød» hva mener du, vil dette muligens gi et tørrere brød? Bruker du noen gang varmluft til bakst?

Legg igjen en kommentar