BRINGEBÆRKJEKS

Bringebærkjeks

Jeg har sjelden sju slag til jul, men du finner alltid mørdeigskjeks med bringebær på kakefatet mitt. Enkle å lage, gode på smak – og en fryd for øyet. Reneste Kinderegget altså, men uendelig mye bedre! Prøv dem du også! Til ca. 45 doble kjeks trenger du:

 • 175 g sukker
 • 200 g smør, i terninger
 • 2 egg
 • 1 ts (ekte) vaniljesukker
 • ca. 350 g hvetemel
 • 1 1/2 ts bakepulver
 • ca. 150 g (tykt) bringebærsyltetøy

Ha smør og sukker i bakebollen, og kjør det 2-3 minutter i en kjøkkenmaskin (gjerne med K-spade) til du har en jevn blanding. Tilsett eggene og kjør maskinen litt til. Tilsett vaniljesukker, bakepulver og mesteparten av hvetemelet, og kjør det videre til du har en jevn og myk deig. Juster eventuelt med mer hvetemel dersom deigen er klissete. Kle deigen med plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 1 time, men gjerne over natten.

Bringebærkjeks

Del deigen i 2 biter, legg den ene tilbake i kjøleskapet og kjevle den andre ut til en tynn og jevn leiv. Stikk ut runde kaker med et glass eller lignende. Jeg har her benyttet et glass som er ca. 5 1/2 cm i diameter, men du kan selvsagt benytte pepperkakeformer istedet. På halvparten av kakene stikker du også ut et lite hjerte (eller noe annet) midt i. Gjør det samme med deigen du har i kjøleskapet (*se ellers tips nedenfor).

Bringebærkjeks

Legg kakene uten hull på et bakepapirkledd bakebrett. Ha tykt bringebærsyltetøy i en sprøytepose og sprøyt ca. 1/3 ts syltetøy midt på kakene, legg deretter kaken med «hull» oppå og klem forsiktig sammen skjøtene. Om ikke hele hjertet er fylt med syltetøy så gjør ikke det noe, for det vil flyte utover og fylle hele hjertet under stekingen.

Stek bringebærkjeksene midt i ovnen ved 190 grader (over- og undervarme) til de er gylne i kantene. Det tar ca. 8 minutter i min stekeovn, men følg med mot slutten av steketiden for ovner kan steke ulikt. Avkjøl bringebærkjeksene på rist.

Bringebærkjeks

Oppbevar de avkjølte bringebærkjeksene i tett kakeboks. De vil bli litt mykere etter hvert, og bør derfor nytes innen 1-2 uker.

TIPS

 • Du kan selvsagt benytte annet syltetøy enn bringebær, for eksempel blåbær, jordbær eller appelsinmarmelade. Det er viktig at syltetøyet er tykt slik at det ikke flyter utover og gjør kjeksene dine vasne.
 • Deigen kan bli vanskelig å jobbe med når den er varm, så oppbevar deigen kaldt når du ikke jobber med den. *Jeg pleier å legge «restdeigen» etter utkjevlingen i kjøleskapet noen minutter, før jeg kjevler den ut igjen, til det er tomt eller deigen er så «mettet» med mel at den ikke bør benyttes mer.
 • Deigen kan fint fryses. Den er holdbar 1-2 måneder i fryseboksen, forutsatt at du har pakket den godt inn i plast.
 • Disse kjeksene smaker godt året rundt. Lag dem for eksempel til barneselskapet og bruk former som jubilanten setter pris på. De vil garantert få ben å gå på!

Bringebærkjeks

LYKKE TIL MED JULEBAKSTEN!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, ,

20 Kommentarer

 1. Naja 2. desember 2016 at 17:46 #

  Hei hei 🙂 hvilke smør bruker du? Melange eller tine meieri? 🙂

  • Trine ;) 2. desember 2016 at 18:55 #

   Jeg bruker (meieri)smør, som det står i oppskriften. Melange er ikke smør.

   • Anne 4. desember 2016 at 00:42 #

    Du svarer så ufint :(.
    Har det aldri skjedd deg at du har klart å overse noe? Aldri ?
    Sett flere ganger at du svarer ufint. Litt ydmykhet er en god egenskap. Hvertfall ovenfor leserne dine. Det er fordi du har lesere at du faktisk har denne bloggen og at du kan tjene penger på den !!! Ikke glem den biten.

    • Trine ;) 4. desember 2016 at 20:44 #

     Jeg beklager dersom du (og evt andre) oppfatter ovennevte svar som ufint, for det var nemlig ikke meningen! Av og til kan det bli litt korte svar, noe som kanskje kan misforstås, men det er slett ikke meningen å opptre ufint ovenfor mine lesere! Jeg får daglig mellom 50-100 spørsmål/henvendelser i alle kanaler (blogg/facebook/instagram/youtube/snapchat/mail) og jeg klarer ikke å svare alle, og samtidig kunne tilby nye oppskrifter her på bloggen. Jeg driver denne bloggen alene og har klart gitt uttrykk for at jeg dessverre ikke har kapasitet til å svare alle som spør. Jeg prioriterer alltid å svare på henvendelser som går på spørsmål knyttet til forståelsen av en konkret oppskrift. Denne helgen har jeg for en gangs skyld logget av, og helgens spørsmål må derfor vente til søndag kveld.

    • Anne J 7. desember 2016 at 15:58 #

     Hun svarer da ikke ufint, men gir et fakta-svar angående smør.

    • Jannicke 9. desember 2016 at 16:23 #

     Hun svarte ikke ufint, bare konkret. Respekt til Trine som har lagt ut så mange gode oppskrifter som har hjulpet flere med å tørre og prøve noe nytt og helt gratis. Ingen er perfekte, men tusen takk for at du deler med oss.

     Stor klem fra meg

 2. Pia 2. desember 2016 at 20:38 #

  Det var ikke så lett å få dem så pene som dine, men de var morsomme og bake og gode å spise:)

 3. Hanne 2. desember 2016 at 21:27 #

  Hei Trine, er det er spesieltsyltetøymerke du kan anbefale til disse kjeksene?

  • Trine ;) 4. desember 2016 at 20:21 #

   Jeg har brukt ulike typer kjøpesyltetøy til disse kjeksene. Sist brukte jeg syltetøy fra Nora.

 4. Astrid Stave 3. desember 2016 at 08:47 #

  Hei. Hvilket syltetøy bruker du? Er kjøpesyltetøy tykt nok?

 5. Randi Waagen 4. desember 2016 at 13:19 #

  Går det an å bytte ut egg med noe annet og allikevel få et bra resultat?
  i

  • Trine ;) 4. desember 2016 at 20:20 #

   Det har jeg ikke prøvd, så det kan dessverre ikke hjelpe deg med.

 6. anita Paulsen 4. desember 2016 at 18:18 #

  Laget de med glutenfritt mel 👍

 7. Irene ;0) 4. desember 2016 at 22:43 #

  Du skriver de blir myke etter et par uker, er det mulig å fryse dem og tine etter behov? 🙂

  • Trine ;) 4. desember 2016 at 23:12 #

   Har ikke testet det. Du kan evt. fryse ned deigen og bake dem ferdig nærmere mot jul.

  • Monica 7. desember 2016 at 15:57 #

   Ser at disse er mye lik i oppskriften som en oppskrift som er kjent fra Danmark, «Hindebærsnitter». Hindebærsnittene kan man fint fryse etter de er bakt ut og mange synes de er litt bedre som kalde. Så jeg er rimelig sikker på at disse kan fryses og beholde den gode smaken selvom 🙂

 8. Marianne 5. desember 2016 at 17:49 #

  Takk for nok en fantastisk bra oppskrift! Du er en viktig årsak til at jeg har begynt å elske å lage mat! Hilsen takknemlig matelsker.

 9. Camilla 5. desember 2016 at 22:17 #

  Morsom norsk variant av sveitsernes yndlingsjulebakst! Her i Sveits lager vi deigen kun med eggehvite, og med ripsgelé, som tas på etter steking/avkjøling. I tillegg får kjeksen med hull et dryss med melis. Baksten kalles forresten Spitzbuben.
  God adventstid
  Hilsen Camilla

 10. Solveig 8. desember 2016 at 15:26 #

  Kjære Trine! Som har så utrolig mange fine og gode oppskrifter! Jeg lurer bare på hvor du får disse små hjertene fra? Minipepperkakeform?

  • Helle 9. desember 2016 at 19:58 #

   Jeg fant slike former (sett med kakeutstikkere i flere størrelser) flere steder tidligere i uka. Blant annet på Jernia og Kitch’n. Prøv der eller på Clas Ohlson, Tilbords, Panduro eller lignende. Jeg så slike flere steder i hvertfall.

Legg igjen en kommentar