OSTEKJEKS MED CHILI

Ostekjeks med chili

Er du fysen på en god snacks kan jeg anbefale disse deilige ostekjeksene med Jarlsberg og et hint av chili. Det er slett ikke vanskelig å lage, og det er også ganske kjapt gjort, hvis en ser bort ifra at deigen bør hvile en halvtimes tid før den stekes, men da kan jo du gjøre helt andre ting. Når du først har laget deigen kan du putte den i kjøleskapet eller fryseren, og steke opp etter hvert som behovet skulle melde seg. Og det er rett som det er – ja, jeg snakker nemlig av erfaring her.

I denne ostekjeksen har jeg som sagt benyttet Jarlsberg. Jarlsberg er et resultat av godt håndverk (og ikke minst den hemmelige ingrediensen som jeg er sååå nysgjerrig på), hvor ostehjulet modnes i flere måneder og underveis vendes for hånd – alt for å skape den gode smaken. Jarlsberg gir en ren og god ostesmak på kjeksene, og med et lite hint av chili blir det en kjempegod match både smaksmessig og visuelt. Prøv dem du også neste gang du skal servere en deilig snacks! Til ca. 40 ostekjeks trenger du omtrent:

OSTEKJEKS

  • 150 g Jarlsberg
  • 150 g smør
  • 175 g hvetemel
  • ca. 1/8 ts chiliflak
  • ca. 1 ss vann

FORSLAG TIL TILBEHØR

  • Jarlsberg vellagret
  • spekemat
  • tomater
  • sorte oliven

Ostekjeks med chili

Kjør smøret i en kjøkkenmaskin med K-spade eller lignende, til smøret er litt kremete. Riv osten fint med et rivjern, og kjør den deretter i en kjøkkenmaskin med kniver, til den er ganske finmalt. Ha osten sammen med smøret, bland godt sammen og tilsett deretter hvetemelet. Kjør det til du har en jevn og kornete masse. Tilsett chiliflak og vann, og kjør det til det samler seg i en klump. Tilsett eventuelt mer vann/hvetemel dersom deigen er for fast/løs. Form deigen til en pølse som er ca. 5 1/2 cm i diameter, kle den med plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time. Har du det travelt kan du putte den i fryseboksen en halvtimes tid.

Ostekjeks med chili

Forvarm stekeovnen til 180 grader over- og undervarme. Skjær deigpølsen opp i ca. 4 mm tykke skiver og legg dem på bakepapirkledd bakebrett. Stekes midt i ovnen i 8-10 minutter, til kjeksene er gylne under og har tatt litt farge i kantene. Følg med mot slutten av steketiden slik at kjeksene ikke blir brent.

Ostekjeks med chili

La kjeksene avkjøles et par minutter på bakebrettet før du lar dem avkjøles helt på en bakerist.

Ostekjeks med chili

Ostekjeksene kan nytes som de er, men prøv dem gjerne sammen med litt god spekemat, tomater, oliven og litt vellagret Jarlsberg. Tre gjerne godsakene på små trepinner og nyt dem sammen med ostekjeksen.

Ostekjeks med chili

TIPS

  • Bytt gjerne ut chiliflakene med frisk, finhakket timian, ca. 1 ts.
  • Kjeksene oppbevares i tett boks og er holdbare i et par uker.
  • Deigen er holdbar i kjøleskapet i ca. 4 dager og ca. 2-3 måneder i fryseboksen.
  • Når du skal steke opp frossen deig bør du tine den halvveis opp før du skjærer den opp i skiver og legger på bakepapirkledd bakebrett. La deigen tine ytterligere noen minutter før du steker dem som anvist over.

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som del av mitt samarbeid med TINE, som blant annet står bak Jarlsberg


,

15 Kommentarer

  1. Laila Halbrendt Helstad 1. desember 2016 at 09:42 #

    Kva type smør har du brukt til ostekjeksa ?

    • Trine ;) 1. desember 2016 at 15:26 #

      Jeg har brukt meierismør.

  2. Agnethe 1. desember 2016 at 19:10 #

    Er det mulig å lage disse glutenfrie? 🙂

    • Trine ;) 4. desember 2016 at 21:41 #

      Jeg har ingen erfaring med glutenfri bakst.

  3. Vidar Knutsen 2. desember 2016 at 02:20 #

    Fungerer det like bra med pecorino f.eks eller må det være en mykere fastost?

  4. Solvei Foshaug 16. desember 2016 at 15:14 #

    Chiliflak, hvor finner jeg det?

    • Beathe Nilsen 18. desember 2016 at 13:34 #

      Keg har kjøpt chiliflak på en thaibutikk, men jeg vil tro det finnes andre steder også.

  5. Iris Helene Røed 18. desember 2016 at 19:12 #

    Hvor finner jeg chiliflak?

    • Trine ;) 19. desember 2016 at 09:50 #

      Du får kjøpt chiliflak i velassorterte dagligvarebutikker (i krydderhyllen) og i etniske butikker.

      • Bjørg 19. desember 2016 at 22:48 #

        Kan ein bruke chillipulver i staden?

        • Trine ;) 19. desember 2016 at 22:59 #

          Jeg har ikke testet det selv, og vil derfor vil ikke anbefale det. Det som er godt med disse kjeksene er at du kjenner den gode smaken av kjeksene og ellers et lite hint av chili. Kjeksene smaker også godt uten chiliflak, hvis du vil teste det. Alternativt kan du tilsette litt frisk timian istedet. Lykke til!

  6. Bente Skrede 19. desember 2016 at 15:52 #

    Kan chiliflak evt byttes ut med chilipulver i mindre dose?

    • Trine ;) 19. desember 2016 at 22:57 #

      Jeg har ikke testet det selv, og vil derfor vil ikke anbefale det. Det som er godt med disse kjeksene er at du kjenner den gode smaken av kjeksene og ellers et lite hint av chili. Kjeksene smaker også godt uten chiliflak, hvis du vil teste det. Alternativt kan du tilsette litt frisk timian istedet. Lykke til!

  7. Mia 9. januar 2017 at 15:19 #

    Hei Trine,

    for en student som er glad i å lage mat og gode smaker så er oppskriftene dine og ukesmenyene gull!

    Skal bruke opp resten av Jarlsbergen jeg har i kjøleskapet, men har kun håndmikser (student vet du). Vil dette fungere eller vil jeg ikke få ønsket resultat?

    Takk for svar!

    • Trine ;) 10. januar 2017 at 19:45 #

      Med mykt smør og litt rå håndkraft vil jeg tro det vil gå bra uten kjøkkenmaskin også. Lykke til!

Legg igjen en kommentar